fbpx

Romana Tomc odkrito: “Napovedane spremembe pokojninskega sistema so le populistični bonbončki”

Foto: Nova24TV

Na okrogli mizi, ki so jo v petek, 13. septembra 2019 organizirale seniorske organizacije SDS, SLS in NSi, so gostje razpravljali o napovedanih spremembah, ki jih je predstavilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V razpravi so sodelovali evroposlanka SDS Romana Tomc, generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež, član strokovnega sveta pri SLS, Andrej Umek in predsednik ZDUS Janez Sušnik.

Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež je na okrogli mizi predstavil poglavitne spremembe pokojninske reforme, ki jih s seboj prinaša nova zakonodaja. To so zvišanje odmernega odstotka, višja socialna varnost za prejemnike najnižjih pokojnin ter nadomestil, sočasno prejemanje pokojnine in opravljanje dela upokojencev ter izboljšanje sistema poklicnega zavarovanja.

Po Papeževem mnenju naj bi šlo za soliden predlog, a še vedno obstajajo številne izboljšave, ki niso bile vključene v predlagano spremembo zakonodaje.

Zakon dober, lahko bi bil boljši

S Papežem se je strinjal, tudi član strokovnega sveta SLS, Andrej Umek, ki meni, da ne glede na to kako všečna je lahko omenjena reforma, to še zdaleč ni dovolj. Umek je kot glavni razlog izpostavil slabšanje demografske slike v Sloveniji, zaradi česar so potrebne konkretnejše spremembe.

Prof. dr. Andrej Umek (Foto: STA)

Predsednik ZDUS Janez Sušnik je po drugi strani izpostavil problem ohlajanja gospodarstvo po Evropi. To po njegovem mnenju predstavlja grožnjo slovenskemu pokojninskemu sistemu. Spraševal se je, kaj se bo zgodilo, če pride do recesije.

Glede na to, da je predlog spremembe zakona še vedno v javni razpravi, morajo po Sušnikovem mnenju upokojenci jasno opozoriti, da trenutni predlog ni dovolj za izboljšanje njihovega socialnega položaja ter zagotovitev dolgotrajne vzdržnosti njihovih pokojnin.

Zakon dober na kratki rok, na dolgi nevzdržen

“Vedno, kadar se pogovarjamo o pokojninskem sistemu, pravimo, da mora dober sistem zasledovati dva cilja. Prvega, da zagotavlja dostojne pokojnine in drugega, da je tudi na dolgi rok finančno vzdržen,” je povedala evropska poslanka ter predsednica Strokovnega sveta za delo, družino in socialne zadeve pri SDS, Romana Tomc.

Janez Sušnik in Igor Šoltes (Foto: STA)

Pri tem je Tomčeva povedala, da trenutni slovenski sistem ne dosega niti enega od omenjenih ciljev. “Pokojnine so nizke. Pretekle vlade so se z nekaj “bonbončki” trudile stanje izboljšati, a na dolgi rok sprememb ni bilo.” Ob tem je Tomčeva opozorila, da sistem ni vzdržen, ” vsako leto mora država dodati skoraj milijardo evrov, da so pokojnine sploh lahko izplačane.

“Do predlaganih sprememb ministrstva sem kritična,” je povedala Tomčeva. “Gre za populistične predloge, ki sicer prinašajo nekaj pozitivnih in sprejemljivih rešitev, a vzdržnosti na dolgi rok ne prinašajo. Kaj bo čez pet let te vlade ne zanima.”

SDS v enem letu sprejel 5 velikih zakonov, Šarčeva vlada še vedno niti enega

Tomčeva je ob tem opozorila, da so pri SDS maja 2019 predstavili predlog demografskega sklada, a je vlada Marjana Šarca takrat obljubila, da bo zakon o demografskem skladu predstavljen jeseni. Od takrat o omenjenem zakonu ni bilo ne duha ne sluha.

“V SDS se resnično trudimo, da bi izboljšali položaj slovenskih upokojencev. Zagotoviti želimo večjo povezanost med vplačanimi prispevki in pokojninami. Ukrepe, zaradi katerih pokojnine ne padajo več in zaradi katerih je pokojninska blagajna danes bolj stabilna, je sprejela naša vlada v letu 2012. V enem letu smo sprejeli 5 velikih zakonov in s tem dokazali, da so spremembe mogoče, potrebna je le zadostna politična volja, ki je v tej vladi ni zaznati,” je bila kritična Tomčeva.

Ivan Šokić