fbpx

Romana Tomc: Pokojnine v Sloveniji bi lahko bile višje!

Foto: Twitter

Demografske spremembe predstavljajo enega izmed največjih izzivov Evropske unije. Staranje evropske populacije zahteva poglobljen razmislek o celoviti spremembi pokojninskih sistemov. Države članice EU se te problematike lotevajo različno, Slovenija na primer z rednim in izrednim usklajevanjem pokojnin. Posledično lahko naši upokojenci pričakujejo za 1,15 odstotka višjo pokojnino.

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je prepričana, da je dober pokojninski sistem eden od najpomembnejših temeljev, na katerem sloni socialna država: Upokojenci predstavljajo pomemben del naše družbe in nujno je, da so njihove pokojnine dovolj visoke, da lahko živijo dostojno življenje. Pokojninski sistem je treba prilagoditi na način, da bo vzdržen in da bo ustrezal razmeram, v katerih živimo. Trenutni sistem nam tega žal ne omogoča in zato kliče po prenovi. Majhen, a pomemben korak k zagotovitvi stabilnega pokojninskega sistema je bil narejen leta 2012, ko je bila sprejeta pokojninska reforma, ki danes omogoča vzdržnost sistema do leta 2020.”

Prava rast pokojnin le v času prve vlade Janeza Janše
Včerajšnja redna uskladitev pokojnin bo upokojencu s povprečno pokojnino  prinesla dodatnih 7,38 evra mesečno. To povišanje pa je še daleč od tistega, kar bi potrebovali ljudje z najnižjimi pokojninskimi prejemki.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Kot članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve se evropska poslanka s to problematiko srečuje zelo pogosto: Statistični podatki kažejo, da se položaj upokojencev slabša. Veliko ljudi živi na pragu revščine, daleč od dostojnega življenja. Z minimalnim usklajevanjem in rastjo pokojnin ne bomo dosegli želenega rezultata, saj socialni položaj večine ne bo bistveno boljši. Še manj pa bo napredek mogoč s populističnim ukrepi, kot so enkratni dodatki, ki sistem dobesedno uničujejo in vodijo k nepravični uravnilovki. Poudariti moram, da so v času vlade Janeza Janše, natančneje leta 2005, pokojnine začele rasti skladno z rastjo plač. Poznejše vlade pa so usklajevanje znižale na minimalne zneske, kar je resnično zaskrbljujoče.”

V Beli knjigi nekaj dobrih rešitev, ali bodo uresničene?
Evropska poslanka Romana Tomc kot svetlo točko navaja Belo knjigo o pokojninah, v kateri je po njenem mnenju zapisanih kar nekaj dobrih rešitev. Za njeno implementacijo pa je potrebna politična volja, ki je za zdaj, kljub večini vlade v parlamentu, še ni videti.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Zaključila je z mislijo: Upokojenci potrebujejo finančno varnost in stabilnost in to lahko omogočijo samo dostojni pokojninski prejemki. Glede na to, da EU državam članicam ne narekuje višine pokojnin, je ta odgovornost na slovenski vladi. Odgovornost, da najde rešitve, ob katerih se bodo naši državljani počutili kot državljani socialno pravične države.”

A. R.