Romana Tomc: Pokojnine v Sloveniji bi lahko bile višje!

Foto: Twitter

Demografske spremembe predstavljajo enega izmed največjih izzivov Evropske unije. Staranje evropske populacije zahteva poglobljen razmislek o celoviti spremembi pokojninskih sistemov. Države članice EU se te problematike lotevajo različno, Slovenija na primer z rednim in izrednim usklajevanjem pokojnin. Posledično lahko naši upokojenci pričakujejo za 1,15 odstotka višjo pokojnino.

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je prepričana, da je dober pokojninski sistem eden od najpomembnejših temeljev, na katerem sloni socialna država: Upokojenci predstavljajo pomemben del naše družbe in nujno je, da so njihove pokojnine dovolj visoke, da lahko živijo dostojno življenje. Pokojninski sistem je treba prilagoditi na način, da bo vzdržen in da bo ustrezal razmeram, v katerih živimo. Trenutni sistem nam tega žal ne omogoča in zato kliče po prenovi. Majhen, a pomemben korak k zagotovitvi stabilnega pokojninskega sistema je bil narejen leta 2012, ko je bila sprejeta pokojninska reforma, ki danes omogoča vzdržnost sistema do leta 2020.”

Prava rast pokojnin le v času prve vlade Janeza Janše
Včerajšnja redna uskladitev pokojnin bo upokojencu s povprečno pokojnino  prinesla dodatnih 7,38 evra mesečno. To povišanje pa je še daleč od tistega, kar bi potrebovali ljudje z najnižjimi pokojninskimi prejemki.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Kot članica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve se evropska poslanka s to problematiko srečuje zelo pogosto: Statistični podatki kažejo, da se položaj upokojencev slabša. Veliko ljudi živi na pragu revščine, daleč od dostojnega življenja. Z minimalnim usklajevanjem in rastjo pokojnin ne bomo dosegli želenega rezultata, saj socialni položaj večine ne bo bistveno boljši. Še manj pa bo napredek mogoč s populističnim ukrepi, kot so enkratni dodatki, ki sistem dobesedno uničujejo in vodijo k nepravični uravnilovki. Poudariti moram, da so v času vlade Janeza Janše, natančneje leta 2005, pokojnine začele rasti skladno z rastjo plač. Poznejše vlade pa so usklajevanje znižale na minimalne zneske, kar je resnično zaskrbljujoče.”

V Beli knjigi nekaj dobrih rešitev, ali bodo uresničene?
Evropska poslanka Romana Tomc kot svetlo točko navaja Belo knjigo o pokojninah, v kateri je po njenem mnenju zapisanih kar nekaj dobrih rešitev. Za njeno implementacijo pa je potrebna politična volja, ki je za zdaj, kljub večini vlade v parlamentu, še ni videti.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Zaključila je z mislijo: Upokojenci potrebujejo finančno varnost in stabilnost in to lahko omogočijo samo dostojni pokojninski prejemki. Glede na to, da EU državam članicam ne narekuje višine pokojnin, je ta odgovornost na slovenski vladi. Odgovornost, da najde rešitve, ob katerih se bodo naši državljani počutili kot državljani socialno pravične države.”

A. R.

 • Olga

  Spodobi se in pravično je, da upokojenci živijo dostojno življenje in da niso drugorazredni državljani, saj so plačevali davke in polnili državno blagajno!
  Ravno Pahorjeva vlada je začela nižati odmerni količnik pokojnin! Spomnimo se Pahorjeve izjave, da s “poslansko plačo težko preživi”! Kakšna komunistična dvoličnost!!!!! Kje so človekove pravice upokojencev???!!
  Volimo desno vlado, ki bo skrbela za varnost države, gospodarstvo, socialno varnost in tudi za upokojence!

  • Vera

   Ta vlada bi se morala tudi zavedati, da mnogo upokojencev s svojim drobižem pomaga mladim družinam, ki navkljub dvema plačama ne morejo shajati skozi mesec .

 • tasilo

  Sej se je Kavl pvdušu, anede, d bo mu usak najmen juvja. Tovej nej kv Kavla buzevivajo.

  • samsara

   Čak, mislm, da je bil prvi s to obljubo/lažjo Pahorjev ministrant Krivzamič.

   • tasilo

    Že res, ampak Križaniča nam je podtaknil Pahor, Kavla so si pa penziči sami izvolili.

  • RATATA

   pa še hvenovke

 • Peter

  Madona, zdej pa koj dam šibat h mami, d ne bo takoj zagonila tistih 2.5 eura dodatka, no

 • Unikatna

  Ne me še bolj razjeziti kot sem že! Itak se norčujejo…

 • Vera

  Nič lažjega, kot tistim z nezasluženimi borčevskimi in drugimi visokimi prejemki le te znižati ali celo ukiniti, kjer se ugotovijo očitne nepravilnosti v postopkih pridobitve.Tisti denar se naj nameni ljudem, ki so 40 let in več trdo delali, danes pa prejemajo zelo nizke pokojnine . Res je , da je bila Janševa vlada tista , ki je dovoljevala dvig plač in pokojnin , potem je pa vse zamrlo, samo cene so šle in še gredo vedno gor, plače in pokojnine pa žal za nekaj ušivih fičnikov . Hvala Cerar in tvoj ” moderni center !

  • Beli Sneg

   Saj je JJ z ZUJFOM znižal najvišje pokojnine, pa so levaki dvignili tak kraval da so v parih mescih priviligiranci in “borci” dobili nazaj za vse kar jim je zmanjšal.

   • renee

    Ne bi smeli popustiti ! kraval gor al dol!

 • samsara

  Krivzanič je obljubljal, da bodo najman jurja.
  Prazne obljube ali pa laži nekega levičarja, dragega, tako zelo priljubljenemu tovarišu kaviarkotu Pahorju.

  • Vera

   Erjavec je obljubljal 1.000 evrov pokojnine ! Pred volitvami seveda .

   • samsara

    A Pahorjevega Križaniča se ti ne spomniš več?

 • samsara

  Aktualna vlada je protislovensko naravnana, deluje protislovensko in uničuje zdravje, varnost in prihodnost Slovencev ter varnost in prihodnost Slovenije.
  To marsikdo že zelo dobro ve in razume, a je prav občasno ponoviti in reči bobu bob.

 • Kučko pod pručko

  Edini doslej je pokojnine usklajeval Janša

  Pokojnine v Sloveniji so bile že višje, oziroma so se povišale za 25 odstotkov. Kdaj? Za tiste s slabim spominom, predvsem pa za levake, ki mislijo brez svoje glave, naslednje.

  Vlada Janeza Janše se je zavezala, da bo v svojem mandatu 2004 do 2008 pokojnine usklajevala z dvigom BDP. Ker se je v času njegove vladavine ta izboljšal za približno 25 %, so se za toliko zvišale tudi penzije. Pa so mnogo naši upokojenci, ki nimajo pospravljenega podstrešja, nasedli sladkim Kučanovim besedam in zavrgli vlado, ki je edina v zgodovini samostojne Slovenije pametno vodila državo.

  Naj se sedaj isti ljudje vprašajo, za koliko so se dvignile pokojnine pod Pahorjem, Bratuškuro in Cmerotom. Po pravici povedano je meni pravzaprav čisto malo mar zanje, toda njihovi glasovi za levico so naredili velikansko škodo Sloveniji in tudi vsem drugim, ki levakov nikoli ne volimo!!!

  • Vera

   Pod Janševo vlado je bil v enem mesecu dvig pokojnine 6% , včeraj pa pod Cmerarjevo komaj 1,15 % .Sramota!

   • Kučko pod pručko

    Pod Janševo vlado so se pokojnine dvignile 6 (šest) krat. To mi je takrat povedal danes žal že pokojni prijatelj. Za Pahorja, Bratuškovo kuro in cmeravega Cmerota je to samo znanstvena fantastika. ZF film!!!

    • Vera

     Tistih 6 % sem si najbolj zapomnila, ker je bil največji dvig naenkrat . :).Vse ostalo imate prav !

 • dež

  Zdajšnji “Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1)” in trenutni sistem upokojevanja sta več kot očitno neustavna. Zanimivo je, da se v to ne spotaknejo ne levi ne desni, da o kakšnih eminentnih pravnikih ali ustavnih sodnikih ne govorim.
  Razlog za to je enostaven, morali bi znižati pokojnine starejšim upokojencem za nazaj ali povečati pokojnine mlajšim upokojencem. Oboje je neizvedljivo, ker bi retroaktivnost padla na US, za povečanje pokojnin pa ni dovolj denarja.
  Moja žena ima že sedaj več let delovne dobe kot tašča, višjo izobrazbo in večjo plačo kot jo je imela tašča. Ko bo šla v penzijo (če), bo imela 10+ let več delovne dobe od tašče, a za 30% nižjo pokojnino. Da gre za neustaven zakon, ki to omogoča, ne rabiš biti doktor, dovolj je končana osnovna šola.

  Predlagam novinarju (ki), da vzame 3 profesorice matematike na kakšni od SI gimnazij, ki so se upokojile pod istimi pogoji, le v različnih letih (npr. leta 2015, 2010 in 2005). Nato naj tabelarično prikaže, kakšne pokojnine prejemajo, zraven pa naj doda še 3 profesorje in naredi enako primerjavo. Tudi dve pokojnini od 6 ne bosta identični, čeprav so vsi opravljali enako delo, bili v istem plačilnem razredu ter bili upokojeni pod enakimi pogoji.

  Sam bi rekel, da so mlajši upokojenci iz tabele sistemsko okradeni.

  • Vera

   Ni res ! Vsi upokojenci začnemo prejemati pol manj, kot smo imeli plače . Razlika med nekdaj in danes je v tem, da vlade po Janši niso zviševale pokojnin , kar je zelo slabo za ljudi, ki so se upokojili zadnjih nekaj let .

   • dež

    Če si hotela reči, da je tvoja neto pokojnina sedaj polovica tvoje povrečne neto plače, ti zagotavljam, da pri moji tašči in moji mami to ne drži, njun procent je bistveno višji.

    • Vera

     Pred letom 2.000 je bila pokojnina točno pol manjša kot prej plača, je pa rastla v letih 2004-2008 . Za pozneje ne vem , kako so obračunavali, toda po kritikah sodeč po vseh forumih, je zdaj pod Cerarjevo vlado še zelo slabše , tako , da procent ni višji !

     • dež

      Tu zagotovo nimaš prav, ker vem kakšno pokojnino imata moja starša ter tast in tašča. Natančno tudi vem, koliko so zaslužili, ko so še hodili v službo. Njihove pokojnine so preko 80 % njihovih plač ob odhodu v pokoj.

     • Vera

      Ne vem kdo laže, ker jih večina novih upokojencev jamra, kako zelo malo dobijo . Mogoče pa imajo tvoji ” zaslužne posebne pokojnine ” ?

     • Mojca pokraculja

      Kolikor vem, je pokojninska reforma , ki je začela veljati 1.1.2013 med drugim, znižala procente za izračun pokojnine glede na povprečno plačo v določenem časovnem zaporedju pokojninskih let. Poleg tega se je zvišalo število let za izračun, pri čemer se štejejo zaporedna leta, v katerih si imel najboljši dohodek. Oboje je doprineslo k temu, da so pokojnine bistveno manjše kot pred reformo. Najhuje je, da se še zmanjšujejo !
      Na spletni strani ZPIZ so naslednji podatki, ki veljajo za letošnje starostne upokojitve:
      Starostna pokojnina se odmeri od pokojninske osnove. V letu 2017 se jo praviloma izračuna na podlagi mesečnega povprečja osnov iz katerihkoli, za zavarovanca najugodnejših zaporednih triindvajsetih let zavarovanja od vključno leta 1970 dalje, od katerih so bili plačani prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
      Za 40 let delovne dobe je procent pokojnine za ženske 63,50 za moške pa
      57,25.

     • traktor

      Kako, a nismo enakopravni?

     • Mojca pokraculja

      Jok brate, ne še. Bomo takrat, ko bo zmanjkal denarja za penzije.
      Pol bo vsak, ko bo dopolnil recimo 65 let dobil nekakšno penzijo, rečmo 300 e, ne glede na to kolk je vplačeval. Tko imajo v Australiji, sam da je tam penzija 1500 AUs $.

     • traktor

      A ne bi bilo lepo, če ne bi bili tolk požrtni? Lahko biimeli sistem, kot v Australiji. Vsi enake penzije, razen tisti, ki imajo na dan odhoda v pokoj več, kot 500.000 € premoženja. Ti ne bi dobili nič. Pa pravijo, da kapitalisti ne poznajo solidarnosti.

     • dež

      Še zadnji odgovor na to temo, ti zagotavljam, da si ne izmišljujem. Nihče od žlahte nima posebne pokojnine. Višina pokojnine je problem pri mlajših upokojencih, da o tistih, ki še nismo upokojeni ne govorim, vprašanje koliko bomo sploh dobili. Starejši upokojenci dobijo kar spodobne zneske.
      Moj oče dobi 1000 € mesečno. Po tvojem izračunu bi moral imeti povprečno 2000 € neto plače. On v življenju niti enkrat ni dobil 1500 €. Kako so mu naračunali takšno pokojnino me ne sprašuj, ker tega ne vem.
      Poznam tudi gospo, delala je kot poslovodkinja v trgovini, kateri so naračunali višjo pokojnino, kot je imela plačo (minimalno) ob odhodu v pokoj.

  • tramal

   Razumljivo da so takšne razlike če so pred desetimi leti dobivali osemdeset procentov od plače sedaj pa je padlo že na sedeminpedeset.Se pravi da je država ukradla triindvajset procentov pokojnin kateri so šli v kratkem v penzijo.Odkar so komunisti na oblasti je pač cela anarhija.

   • Vera

    Res je “tramal ” !

 • Beli Sneg

  Ja najbolj “socialni levaki” iin Korlnov Desus so včeraj glasovali proti temu, da se pokojnine uskladijo po zakonu. Upokojenci ali se zavedate kaj dela Korl in rdečkarji?

 • tramal

  Kolikor smo sedaj dobili zraven pri penziji se izniči že s tem da so se podražili cigareti in kabelska televizija.Kje pa so vse ostale podražitve ki so že in še bodo.

  • mona lisa

   Cigarete naj se kar podražijo. Mngi upokojenci še za kruh nimajo.

   • tasilo

    Auuuu, silogizem pa tak … Vzročna povezava med ceno cigaret in višino penzij?

    Aja, saj res, pri nas so penzije proračunska postavka. Jebenti, defektno ko’ karl …

 • TOML

  Če bo hotel Karel priti v parlament bo moral
  tokrat obljubiti najmanj 2500€ penzije.
  Slovenci ne volte socialistov!

 • mona lisa

  Večina pokojnin je sramotnih in nedostojno človeka.

  • Vera

   1.000 evrov bi morala biti najnižja za dostojno preživetje ! Plače delavcev pa najmanj 1.500 evrov na mesec !

   • stajerc5

    Pri tistih, ko so sli v Avsrijo bo to kar stimalo!

 • holzer

  Da bi ble pokojnine nekako dostojne,bi morale bit nekje 1000 evrov.
  Morale bi biti toliksne,da bi upokojencu za polno delovno dobo zagotavljale oskrbo v domu upokojencev.
  Sicer je pa Korel ze pred casom obljubljal penzije 1000 evrov.No kje je zdaj to.
  Najlazje je z jezikom opletat,saj naredit je itak kaj tezko.
  Zdaj bi blo treba naredit temeljito pokojninsko reformo.
  Sploh pa bolj pravicno,ker to zdaj ni.Da zivi pri nas 80% upokojencev v revscini je navaden kriminal.
  Za tako stanje je kriva dzava Slovenija in nihce drug.

  • stajerc5

   Moras pa priznati, da to Drzavo sestavljajo drzavljani- VOLILCI!?

  • traktor

   Za tako pokojnino, bi morale biti torej dostojne plače najmanj 1.570 €. Raje razmišljajte, kako povišati plače, zmanjšati davke, povečati zaposlenost, ostalo bo potem prišlo samo po sebi.

 • renee

  Tist Desusov Korel Kranjski ne bo videl mojga glasu na volitvah..pa če tudi bi mi dal 1000€ zanjga!

  • gušto

   saj ne daje svoje. Svoje nalaga zunaj, saj je minister za ZUNANJE ZADEVE – kapiš ?

 • gušto

  Ej, no……. 1 migrant nas stane mesečno 1.963,00 evrov.
  Da ne bo kdo mislil, da je to podatek iz 1963 leta.

  Našim upokojencem pa so dvignili pokojnine iz 199,00 evrov mesečno na 201,50 evrov mesečno.

  Za lažjo predstavo, kaj to pomeni v praksi pa si poglejmo cene na naši tržnici http://m.slovenskenovice.si/lifestyle/bivanje/primerjava-cen-sadni-ali-navadni-jogurt-po-18-evra?term_node_tid_depth=19&page=2

  za 2,50 € dobimo :
  – pol kilograma ajdovega kruha z orehi = 2,5 evra.
  – 0,7 litra jogurta
  – 1,85 litra mleka
  – 0,5 kg masla

  Kako že gre tisto ……
  . zrno do zrna je pogaća = 2,50 evrska povišica pokojnine, saj si za ta znesek upokojenec lahko kupi 0,5 kg ajdovega kruha………………………….
  – kamen na kamen pa palača http://www4.slikomat.com/13/0201/ky5-karika.png, ki so nam jo sezidali naši levi vodilni v letih, ko se drenjajo proti koritu.
  Za krono vsega pa imamo neznano (tajno) število migrantov, ki nas stanejo 1.963 €/ mesečno, da za upokojene delavce, ki so garali vse življenja ostane čimmanj.
  No, lahko si kupijo …… ah, ne …….,
  kje pa so še ostali mesečni stroški: stanarina, elektrika, smeti, voda,….
  – telefona nič, ker to je luksus
  – TV in radio nič, ker to je luksus
  – avtomobila na to upokojenec ne sme niti pomislit…..

  Res smo “DRUGA ŠVICA”

 • sodnikisozločinci

  Jaz se ne čutim državljan, jaz sem Slovenec. Se pravi , tvoje besede niso namenjene meni Romana?

 • Iza Demos

  Bravo! No ste le spoznali kje so še potencialni volilni glasovi za SDS. Naj gre tale DESUS, ki dela samo zgago, čim prej rakom žvižgat.

 • Dragan Krstič

  Novinarji Nove, kdaj boste objavili dnevne jedilnike za muslimane, ki jih pripravlja firma Sodexo d.o.o. Dnevni obrok za enega znaša cca 25.-€ Intervjuirajte upokojence in jih vprašajte če si lahko privoščijo tako razkošno prehrano!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Dragan Krstič

  Zagoto kot davkoplačevalci imamo pravico izvedeti kaj dobijo muslimani na mizo za NAŠ DENAR!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • valentin

  Ustreznost oz. višino minimalne zakonsko določene plače in pokojnine odločajo vladne institucije, medtem, ko višino prejemkov migrantov določajo iz Bruslja, seveda glede na BDP države. Torej gospa Tomčeva, zadeve so jasne, brez sprenevedanja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!