fbpx

Romana Tomc: “Pozdravljam uvedbo davka na finančne transakcije, moramo pa poskrbeti, da bo posledice čutilo čim manj subjektov.”

Romana Tomc. (Foto: Arhiv Nova24TV)

V razpravi v Evropskem parlamentu je evropska poslanka Romana Tomc poudarila, da pozdravlja prizadevanja Evropske komisije za uvedbo davka na finančne transakcije. “Vseeno težko razložimo ljudem in tudi podjetnikom, ki plačujejo visoke davke, da je finančni sektor relativno nizko obdavčen, kljub temu da ustvarja visoke dobičke. Ljudje tega enostavno ne razumejo.”

Na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu evropski poslanci razpravljajo tudi o uvedbi davka na finančne transakcije, katerega je že v letu 2011 napovedala Evropska komisija. Nestrinjanje držav članic, ki so vključene v pogajanja, je prineslo dolgoletne pogovore, ki pa se vse do letošnjega leta niso uspešno zaključili. Pierre Moscovici, evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, obdavčenje in carino, je napovedal pospešene pogovore v smeri čim prejšnje uvedbe omenjenega davka.

Uvedba davka na finančne transakcije je precej problematična 
“Mnogi ne razumejo, da je davke zelo lahko prevaliti na druge. Na koncu vedno potegnejo krajšo najbolj ranljivi. Zato moramo biti realni, vedno nastanejo določene posledice v finančnem sektorju in tudi v drugih sektorjih. Dolžni smo poskrbeti, da bo teh posledic čim manj,” je dodala poslanka.

Uvedba davka na finančne transakcije ne pomeni le obdavčitve subjektov, uvedba prinaša tudi bolj poenoten notranji trg finančnih storitev in omejitev transakcij, ki ne krepijo njegove učinkovitosti. Romana Tomc je v svojem govoru zaključila, da je pri davku na finančne transakcije pomembnih več stvari: “Ena izmed njih je, da morajo v tem projektu sodelovati vse države pod enakimi pogoji. V nasprotnem primeru bo prišlo do prerazpoeditev in odlivov tja, kjer so pogoji bolj ugodni.”

M. P.