fbpx

Romana Tomc s predsednico nadzornega organa Evropske centralne banke o pranju denarja v NLB

Romana Tomc. (Foto: Arhiv Nova24TV)

V Odboru za ekonomske in monetarne zadeve Evropskega parlamenta je včeraj potekala javna razprava med poslanci in predsednico nadzornega odbora Evropske centralne banke (ECB), Daniele Nouy.

V razpravi je sodelovala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki je v svojem nagovoru opozorila na sume, ki jih je v delovanju Nove Ljubljanske banke (NLB) odkrila preiskovalna komisija Državnega zbora Republike Slovenije. Poudarila je, da “za odločitvijo vlade Republike Slovenije, da NLB ne proda, kar je bila pravzaprav obljuba Evropski komisiji, poteka preiskava očitkov, da je prek NLB potekalo pranje iranskega denarja”. Ne samo, da so bili odkriti številni slabi krediti, ki jih je banka odobravala, prek Slovenije naj bi se namreč oprala skoraj milijarda dolarjev nakazil od iranske državne banke, in to v času, ko je za to državo veljal embargo.

Predsednico nadzornega odbora ECB je vprašala: “Ali je ECB, kot nadzorni organ sistema evro bank, vedela za nepravilnosti, do katerih je prihajalo v delovanju NLB? Ste bili obveščeni o omenjenem primeru pranja denarja in kakšna je lahko vloga ECB v tem primeru?”

Institucije ne delujejo transparentno
ECB je sicer nadzorni organ, ki skrbi za varnost in delovanje bančnega sistema v Evropi, katerega članica je tudi NLB, pri kateri so bile omenjene sledi odkrite. Daniele Nouy, predsednica nadzornega odbora ECB, je v svojem odgovoru opozorila, da pranje denarja ni v pristojnosti organov ECB, temveč da je to naloga nacionalnih organov, ki so bili ustanovljeni prav s tem namenom. Poudarila je, da očitno v tem primeru svoje naloge niso opravili, kar kaže na nedelovanje ustreznih organov, kot na primer Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja in drugih institucij. Za konec je dodala, da bodo ugotovljene nepravilnosti, na katere je opozorila Romana Tomc, v kolikor bi se izkazale kot točne, zagotovo vplivale na slabšo oceno NLB.

V Sloveniji je sicer področje preprečevanja pranja denarja zakonsko in institucionalno dobro urejeno, a vseeno prihaja do hudih kršitev: “Lahko sprejmemo tisoč zakonov in vzpostavimo tisoč institucij, dokler delovanje ne bo transparentno in korektno, to ne bo pripomoglo k preprečitvi zlorab. Vse je odvisno od tega, kako se ti predpisi izvajajo oziroma zakoni spoštujejo. Tu pa imamo v Sloveniji velik problem,” zaključuje evropska poslanka.

C. Š.