Tekma za evropski denar je trda, ambicije Šarca pa omejene – posledice bomo Slovenci čutili še leta!

Marjan Šarec (Foto: epa)

“Pogajanja o tem, kako velik del evropskega kolača si bo zagotovila posamezna država, so v zadnji fazi. Denarja za vse projekte je premalo, zato je tekma za evropski denar zelo trda. Slovenija je pri tem v zelo nerodnem položaju, saj v ključnem trenutku nima operativne vlade. Kohezijska sredstva pomenijo pomemben vir za naš razvoj, zanje bi se morali boriti z vsemi močmi, tako kot to delajo druge države. Bojim se, da so ambicije bivšega predsednika vlade Marjana Šarca in njegove ekipe zelo omejene, kar je za razvoj Slovenije izjemno slabo. Posledice pasivnega ravnanja bomo čutili več let, kajti zapravljene priložnosti ne bo mogoče popraviti,” je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Čez teden dni se bodo v Bruslju sestali predsedniki vlad držav članic, osrednja tema njihovih pogovorov bo evropski proračun za naslednjih 7 let, tako imenovani večletni finančni okvir. Včeraj je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potekala razprava o pripravah na to srečanje.

Evropska poslanka Romana Tomc je ob tem povedala, da so pogajanja o tem, kako velik del evropskega kolača si bo zagotovila posamezna država, v zadnji fazi. Denarja za vse projekte je po njenem mnenju premalo, zato je tekma za evropski denar zelo trda.

Posledice pasivnega ravnanja bomo čutili še več let
“Slovenija je pri tem v zelo nerodnem položaju, saj v ključnem trenutku nima operativne vlade. Kohezijska sredstva pomenijo pomemben vir za naš razvoj, zanje bi se morali boriti z vsemi močmi, tako kot to delajo druge države. Bojim se, da so ambicije bivšega predsednika vlade Marjana Šarca in njegove ekipe zelo omejene, kar je za razvoj Slovenije izjemno slabo. Posledice pasivnega ravnanja bomo čutili več let, kajti zapravljene priložnosti ne bo mogoče popraviti,”
ocenjuje evropska poslanka.

Evropska poslanka Romana Tomc.

Evropska komisija je z novim svežnjem zakonodajnih predlogov za obdobje 2021–2027 predlagala posodobitev kohezijske politike. Večina sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj bo namenjena inovacijam, digitalnim tehnologijam, modernizaciji industrije in podpori za mala podjetja. Prav tako bodo sredstva namenjena tudi spodbujanju prehoda na nizkoogljično, krožno gospodarstvo in boju proti podnebnim spremembam.

Po odhodu Velike Britanije iz EU bo na razpolago manj sredstev. Za Slovenijo predlog predvideva nekaj manj kot 3,1 milijarde evrov kohezijskih sredstev, kar je v primerjavi s sedanjim večletnim finančnim okvirom 9 odstotkov manj.

Evropsko poslanko skrbi tudi trenutno črpanje kohezijskih sredstev v Sloveniji: “Slovenija ni uspešna pri koriščenju evropskih sredstev. Izgovori, da so nekatere države še slabše, so neodgovorni in nesprejemljivi. Malo časa je še ostalo, da nadoknadimo zaostanek. Dokaz, da je to mogoče, je koriščenje sredstev v prejšnji perspektivi. Takrat smo uspeli izkoristiti prav vsa sredstva, ki so nam bila na voljo.”

Rok Krajnc

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU .

 • FORT WORTH

  “Ambicije Šarca pa omejene – posledice bomo Slovenci čutili še leta!”
  Omejen je tudi sam Sarac in njegovi naivni volilci, ki se mu pustijo manipulirati in nategovati.
  In prav tile si lahko pripisejo odgovornost za vse afere, ki so jih levaki ustvarili.
  Na koncu je pa vsem skupaj pokazal sredinec, preracunljivo odstopil in zdaj preigrava moznosti, da bi spet vladal…

  Pa, kdo je tu nor ??

 • piko8

  Volivci, ki so od 3razrdnega komika pričakovali dobro delo v korist Slovenije se imenujejejo in to upravičeno BUTALCI!!!

  • pajot

   Butalci je premil izraz. To so idioti in kreteni.

 • pajot

  176.000 volilcev je njihovih. Državna in javna uprava.
  Skenslat je potrebno te zajedavce na primerno številko. Če se ne motim,jih je bilo takoj po osamosvojitvi samo cca 30.000.
  Za kulturno ministrstvo vem,da je bilo zaposlenih samo 20. Zdaj jih je desetkrat več.

  • Joc 52

   ni za obupat, le razsvetliti jim je treba obzorje

  • Amerikanc

   Toliko je bilo javne uprave pod Peterletom in je bila precej bolj operativna. Prav imaš.

 • Amerikanc

  Saj imamo Bolgarko gor, zakaj smo se pa boril ?

  • Vera

   Ta LMŠ-jeva zgubarka , nam v EU-ju samo škoduje ,saj nima nobenega pojma,kot njen šef ne .

 • Andrej

  In potem se še najdejo eni, ki razlagajo, kako sposoben da je Šarec. Pa Bratušek, pa Cerar, pa Židan, pa…