Romana Tomc: Tudi brezdomcem moramo pomagati

Foto: epa

“Dostojno življenje zame pomeni tudi imeti streho nad glavo, to je osnova, ki si je nekateri ne morejo privoščiti. Tistim, ki jih je življenje na različne načine potisnilo na rob družbe, moramo pomagati,” je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Evropski poslanci so včeraj na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o pobudi komisije ‘Najprej stanovanje’ kot nujni ukrep za rešitev položaja brezdomcev v Evropi. V razpravi je kot članica odbora za zaposlovanje in socialo nastopila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Poudarila je, da je Evropa brez dvoma socialno najbolj urejen kontinent.

Kot je poudarila evropska poslanka, je Evropska unija lahko zgled svetu. “Znamo poskrbeti za različne šibkejše skupine, smo največji donator humanitarne pomoči na svetu. V tem smislu smo bogati in zato moramo do dostojnega življenja pomagati tistim, ki si tega ne morejo privoščiti, tudi brezdomcem. Dostojno življenje zame pomeni tudi imeti streho nad glavo, to je osnova, ki si je nekateri ne morejo privoščiti. Tistim, ki jih je življenje na različne načine potisnilo na rob družbe, moramo pomagati.

Foto: Nova24TV

Komisar za socialo, Nicolas Schmit je povedal, da po podatkih, s katerimi razpolaga Evropska komisija, število brezdomcev po Evropi raste. Brezdomstvo je skrajna oblika izključenosti in predstavlja Evropski uniji velik izziv. Evropska komisija zato v prihodnosti načrtuje več programov za socialne naložbe, s katerimi bi lahko gradili socialno infrastrukturo. Romana Tomc je povedala: “Evropske institucije morajo zagotoviti podporo pri reševanju brezdomstva, hkrati pa morajo biti države članice tiste, ki vsaka po svojih načelih ta problem rešujejo. Na drugi strani pričakujem, da bodo vsi tisti, ki jim je pomoč ponujena, to tudi sprejeli.”

Rok Krajnc

 • RATATA

  In kje domovi čakajo nelegalne prihajače z jutrovega in iz Afrike?

 • Andrej

  Brezdomec – klošar je nekaj drugega, kar tukaj razkladajo. Ne boš jih spravil v stanovanje, razen, da nekje na toplem prespijo. Ne bodo pospravljali za seboj in jih umazanija prav nič ne moti. Razni Oskarji kot tisti iz filma Erazem in potepuh so in bodo vedno. Za večino so “bolni”, za njih pa smo “bolni” mi. Zadovoljni so, da zberejo za kak liter na dan, več jih pa ne zanima. Kako se takim pomaga? Frančiškani jim dajo en topel obrok na dan, na ulici nafehtajo za liter in edina pomoč jim bo, da ne bodo ponoči zmrznili. A se za to ne sekirajo preveč, saj dobro vedo, da bodo prej ali slej ugasnili. To jim ne pomeni kaj dosti. Ogromno pa jim pomeni, če greš z njimi na kozarček in slišal boš prezanimivo življenjsko zgodbo.

  • Nata

   + + + + + + Dobro si napisal. Sem ravnokar želela enako čivkat !!

  • samsara

   Bogatašinja si skuša kupiti odpustek…

 • Nata

  + + + + Srčno upam, da bodo države res lahko ravnale po svoji presoji in zmožnosti !!!
  Samo to bi še dodala, da je velika napaka EU, da tako radodarno ravna do migrantov. Samo zinejo ” azil ” in imajo kompletno oskrbo. . . . . . ne samo streho nad glavo. Če bo šlo to priseljevanje še naprej s takim tempom , kot do sedaj, bo pa čedalje slabše z avtohtonimi prebivalci. Zaradi teh ljudi, bomo čedalje bolj revni mi, ki smo tukaj vendar DOMA !!

  • RATATA

   Šele začelo se bo, ko bodo začeli izkoriščat “demokratično” sprejeto pravico do spajanja družin!!

   • Nata

    In, ker jih bo teh sorodnikov ” kot rusov ” , bodo povsodi imeli prednost. . . . . .tako, kot v Jugi !

 • DEATH TO COMMUNISM

  Kar nekaj brezdomcev je, ker so si tak način življenja izbrali. Takim ni kaj pomagat.

 • skorpijon93

  češka republika ima najnižji delež revščine v EU, 9,6 %, niso sprejeli evra, vse je ceneje kot v dragi sloveniji

 • čopkovseved

  Je pa žalostno za državljana, ki gara, da si mora dom za ostarele plačati, za tega , ki klošari , je pa dom zastonj, saj zanj plača država. Pomislite vsi tisti, ki imate minimalno penzijo, kaj čaka vaše otroke. Tudi tu sistem ni pravičen. Lenuhari, vse zapravi in država poskrbi oz. te nagradi z domom!

 • Olga101

  V Sloveniji je najbolje biti nezakoniti migrant!

  • skorpijon93

   pa bosanc, po možnosti bosanka z nikabom na glavi

 • skorpijon93

  slovenija , Češki do kolen ne sežeš in ostalim višegrajcem !

 • xtc

  Bando ilegalno v izvoz latnim vrednim pomoći pomagat.

 • Jože Kramar

  Država ne bi smela dopusti da bi bil kdor koli brez strehe nad glavo.Če želi biti klošar je lahko kdor koli a toplega zavetja, kjer bi lahko prespal in se ogrel ne bo nihče zavrnil .Zato ne mečite vseh v isti koš tudi brezdomci so si drugačni.