fbpx

Romana Tomc: “Tudi Slovenija v primežu afere pranja denarja”

Poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc. Foto: Robert Fojkar

V Evropskem parlamentu je včeraj potekala razprava o “Panamskih dokumentih” in dogajanju na Malti. Iz tedna v teden lahko spremljamo nova odkritja pranja denarja, vendar kljub dviganju prahu številna izmed njih kmalu utonejo v pozabo.

Preiskovalni odbor Evropskega parlamenta, ki se ukvarja z ugotavljanjem odtekanja denarja v davčne oaze in katerega članica je tudi evropska poslanka Romana Tomc, je bil ustanovljen prav z namenom, da bi bili tovrstni primeri podrobno raziskani in vpleteni tudi kaznovani.

Smo še daleč od pravne države
Evropska poslanka Romana Tomc je v svojem nagovoru poudarila, da smo kljub številnim odkritjem še vedno šele na začetku: “Lahko sprejmemo 1000 zakonov, pa z njimi ne bomo preprečili korupcije. Lahko imamo 1000 institucij, pa te ne bodo odkrile kriminala. Vse je odvisno od tega, ali so ti zakoni pisani le za izbrance, ki tako celo legalizirajo svoja dejanja, in od tega, ali so institucije, ki naj bi bile neodvisne, resnično neodvisne. Afera “Panama Papers” je vzbudila veliko pozornosti in kar nekaj vrzeli za davčne utaje smo zaradi tega že zaprli. Vendar je vse to šele začetek, vsak dan se pojavi kakšna nova afera,” je bila jasna Romana Tomc.

“Le nekaj dni nazaj je parlamentarna preiskovalna komisija v Sloveniji odkrila sledi pranja denarja, ki naj bi med letoma 2008 in 2010 potekalo v največji slovenski banki, Novi ljubljanski banki. Šlo naj bi za okoli eno milijardo dolarjev nakazil od iranske državne banke v času, ko je za to državo veljal embargo,” dodaja evropska poslanka.

Nova ljubljanska banka je trenutno v postopku prodaje, ki pa je prav zaradi spornih ugotovitev močno otežena: “S tem vprašanjem sem se obrnila tudi na Evropsko komisijo. Zelo radi pod prste gledamo drugim državam in jih obsojamo. Ko pa gre za kriminal, ki se je dogajal v naši državi, bi nekateri najraje vse pometli pod preprogo. Seveda je intenzivnost prikrivanja informacij odvisna od tega, kdo je vpleten. Tisti, ki nimajo pravega zaledja, so deležni vseh ukrepov in sankcij pravne države. Včasih tudi večjih, kot je treba. Nekateri pa se kot po čudežu vedno znova izognejo odgovornosti. To je zanesljiv znak, da smo še daleč od pravne države, kot je zapisano v Ustavi,” je po zaključku govora še dodala Romana Tomc.