fbpx

Romana Tomc: “V Bruslju ponovno brexit”

Foto: Pixabay

Na srečanju voditeljev držav članic, ki je potekalo preteklo soboto v Bruslju, so bila glavna tema pogovora pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije (EU), včeraj pa je Evropska komisija Svetu EU poslala priporočilo z osnutkom smernic za pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Besedilo dopolnjuje v soboto sprejete smernice Evropskega sveta in vsebuje podrobnosti za izvedbo prve faze pogajanj. Voditelji 27 držav članic predlagajo dvostopenjski pristop in prednostno obravnavo vprašanj, ki so nujna za urejen izstop Združenega kraljestva iz EU. Pogajalske smernice zajemajo štiri glavna področja. Prva prednostna naloga v okviru pogajanj je ohranitev statusa in pravic državljanov obeh strani. Komisija priporoča, da je treba za prehod v drugo fazo pogajanj najprej doseči soglasje o načelih finančne poravnave.

ELS se zavzema za odločen pristop
Evropska ljudska stranka se zavzema za odločen in enoten pristop 27. držav članic. Evropska poslanka Romana Tomc srečanje komentira: “To, da so odločitev sprejeli v le 15 minutah kaže, da so voditelji držav zaenkrat še zelo odločni in podpirajo enotna izhodišča. Upam, da tako ostane tudi v nadaljevanju, ko bodo pogajanja dejansko potekala.”

Velika Britanija je s postopkom izstopa iz EU uradno pričela 29. marca 2017, ko je pooblaščenec britanske premierke Therese May, z izročitvijo pisma predsedniku Evropskega sveta, Donaldu Tusku, tudi uradno sprožil 50. člen Lizbonske pogodbe, ki govori o izstopu članice iz Unije. “Veliko ocen in scenarijev je mogoče slišati, ampak v resnici nihče zares ne ve, kakšne posledice bo imel brexit,” dodaja evropska poslanka Romana Tomc. 

27 držav članic je enotnih, da želijo Veliko Britanijo ohraniti kot pomembnega partnerja EU, ampak kot nečlanica ne bo smela uživati vseh pravic enotnega trga, zato se bodo pogajanj o sodelovanju po izstopu lotili sektorsko. Strinjali so se tudi, da bodo pogajanja transparentna, potekala bodo v enem paketu in po principu “nič ni izpogajano vse do konca”. Prav tako si Veliko Britanijo v prihodnosti želijo ohraniti kot partnerja v boju proti mednarodnemu kriminalu in terorizmu.

“Zavzeti moramo odločna stališča, Velika Britanija bo morala čutiti posledice svoje odločitve. Z izstopom se ne odvezujejo le obveznosti, ampak tudi vseh pripadajočih ugodnosti. Seveda pa morajo odnosi med skupnostjo in Veliko Britanijo ostati dobri, saj gre za pomembni partnerici,” poudarja Romana Tomc.

Pomembno se je zavedati, da do izstopa Velika Britanija še vedno ostaja polnopravna članica EU, kar pomeni, da bo še vedno uživala vse pravice in dolžnosti, ki ji pripada po pravu EU. Do izstopa se bodo vse odločitve na ravni EU sprejemale v celoti – torej z 28 članicami.