fbpx

Romana Tomc: Več moramo staviti na znanje!

Romana Tomc

Za mlade pomemben korak v življenju prestavlja odločitev o njihovi karierni poti. Za to odločitev potrebujejo predvsem veliko informacij. Odločitev o karierni poti je pomembna, saj mora mladim njihov poklic omogočati tudi ekonomsko varnost.

Evropska poslanka Romana Tomc (ELS/SDS) se v okviru svojega dela v odboru Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve pogosto srečuje z vprašanjem zaposlovanja mladih v Evropski uniji: “Trg dela se nenehno spreminja. Potrebe in pričakovanja delodajalcev pa so vedno višje. S prvo oviro na karierni poti se mladi srečujejo ob iskanju prve zaposlitve, kjer se znajdejo med veliko konkurenco in premalo izkušnjami.” Kako torej mladim olajšati prehod iz šolanja v zaposlitev?

Romana Tomc izpostavlja nujno povezovanje izobraževalnega procesa s potrebami na trgu dela. Na včerajšnji konferenci z naslovom Delovna mesta prihodnosti v EU, ki jo je pripravila informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, je v svojem govoru poudarila: “V Sloveniji vlada diktatura pogojev, ki jih mora nekdo izpolnjevati, da dobi zaposlitev. Več bi morali staviti na znanje. Najpomembneje pa je, da se izobraževalni sistem prilagodi potrebam v gospodarstvu in mladim omogoči kakovostne zaposlitve takoj, ko končajo študij.”

Foto: iStock

Jamstvo za mlade že daje pozitivne rezultate
Izpostavila je tudi problematiko prekernih zaposlitev in t. i. s.p-izacije, ki v življenja mladih prinašajo veliko negotovosti. V Evropi in Sloveniji lahko opazimo tudi povišano zaposlovanje prek zaposlitvenih agencij, za katere evropska poslanka Romana Tomc pravi, da so “lahko posrednik dela, ne pa delodajalec”.

Evropska unija (EU) veliko sredstev namenja za reševanje problematike zaposlovanja mladih. Eden izmed programov, katerega EU podpira z veliko finančnimi sredstvi, je Jamstvo za mlade: “Program Jamstvo za mlade deluje zelo dobro, to se kaže tudi v zmanjševanju števila brezposelnih mladih v EU. Žal pa se kažejo velike razlike med državami. Tudi Slovenija pri črpanju teh sredstev ni optimalna.”

Evropska poslanka Romana Tomc želi vsem mladim, ki se v tem času odločajo za nadaljevanje študijske ali karierne poti, obilo razuma pri svojih odločitvah. V upanju, da najdejo dobro vmesno pot med tistim, kar si želijo početi in tistim, kar jim bo prineslo varno in svetlo prihodnost.

M. P.