fbpx

Zaostrovanje zakonodaje o posedovanju orožja ne bo rešilo vprašanja nelegalnega vnosa orožja v EU

Slika je simbolna (Foto: STA)

Varnost državljanov je na prvem mestu. Potrebujemo jasna stališča in odločne rešitve, ki bodo zagotovile varno in stabilno Evropo,” je evropska poslanka Romana Tomc dejala glede nove zakonodaje glede nabave in posedovanja orožja, ki pa po njenem prepričanju ne prinaša ustreznih sprememb. 

Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov v Evropskem parlamentu je danes glasoval o besedilu, o katerem je bil dosežen dogovor v medinstitucionalnih pogajanjih med Svetom, Evropskim parlamentom in Komisijo. Člani odbora so besedilo potrdili, naslednji korak je torej glasovanje o direktivi na plenarnem zasedanju.

Nova direktiva predvideva več sprememb pri nadzoru nabave ter posedovanju orožja. Direktiva kot razlog navaja izboljšano varnost državljanov in preprečevanje organiziranega kriminala s strani terorističnih organizacij. Dogovor vključuje prepoved predelave avtomatskega strelnega orožja v polavtomatsko, izpostavi vprašanje onesposobljenega orožja ter ureja internetno prodajo strelnega orožja.

Slovenija je lahko za zgled
Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je ob tej priložnosti povedala: Varnost državljanov je na prvem mestu. Potrebujemo jasna stališča in odločne rešitve, ki bodo zagotovile varno in stabilno Evropo. Bojim se, da predlog direktive tega ne prinaša. Ne verjamem, da bo v Evropi manj terorizma, če bomo prepovedali legalno posedovanje orožja. Se pa strinjam, da se nadzor zaostri in da se sprejmejo ustrezni predpisi, ki bodo zmanjšali tveganje. Slovenija ima to področje dobro urejeno in bi lahko bila zgled drugim državam.”

Nobelov nagrajenec za ekonomijo Joseph Stiglitz je delil svoje izkusnje s clani preiskovalnega odbora Evropskega parlamenta o pranju denarja, izogibanju davkom in davcni utaji (PANA). Evropska poslanka Romana Tomc.

Evropska poslanka Romana Tomc.

Nevarno je ilegalno orožje, ne legalno
Trenutno veljavna evropska zakonodaja o strelnem orožju je iz leta 1991, zato je potreba po spremembi utemeljena: “Nevarnosti ne predstavlja legalno orožje, ampak ilegalno. Učinkoviti ukrepi za zaseg ilegalnega orožja pa niso povezani z zaostrovanjem pogojev za posedovanje zakonito pridobljenega orožja.”

V nadaljevanju je poudarila: Evropa se mora terorizmu zoperstaviti skupaj, kot močna skupnost vseh 28 držav. Potrebujemo ukrepe, ki bodo omejili dobavo ilegalnega orožja na evropska tla, ne pa ukrepov, ki bi omejili uporabo orožja za lovce. Poleg varnosti moramo namreč poskrbeti tudi za zaščito interesov naših državljanov.”

Zaključila je z mislijo, da državljani pričakujejo konkretna dejanja, ne pa populističnih sprememb, ki več kot očitno ne bodo doprinesle k bistvenemu izboljšanju varnosti v Evropi.”

M. P.