fbpx

Kirurga Breclja niso odpustili, onkološki inštitut bi zapustil kar sam

Erik Brecelj (foto: STA).

Najprej je v javnost prišla informacija, da iz onkološkega inštituta odhaja kirurg Erik Brecelj, nekaj ur za tem pa je svet UKC Ljubljana razrešil glavno medicinsko sestro Erno Kos Grabnar in predlagal razrešitev strokovnega direktorja Sergeja Hojkerja.

Svet onkološkega inštituta je razpravljal o kandidatih, ki bi lahko prevzeli vodenje inštituta, če vlada potrdi razrešitev Janeza Remškarja. Med njimi naj bi bila tudi Zlata Štiblar Kisić, ki pa se ji zaradi očitanih nepravilnosti obeta odpoved. Tudi kirurg Erik Brecelj je pred začetkom seje presenetil s trditvijo, da naj bi ga odpustili. Vodstvo to sicer zanika, a Brecelj na to odgovarja, da je nad inštitutom obupal in da je danes že pripravil dokumentacijo, da bo predal svoje delo in zapustil inštitut, poroča STA.

Tokrat le videli objektivno odgovornost
Na drugi strani ceste, v UKC Ljubljana so razpravljali o podobni temi. Kot je pojasnil predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar, je svet kliničnega centra predlagal razrešitev Sergeja Hojkerja z mesta strokovnega direktorja zaradi objektivne odgovornosti zaradi dogodkov na nevrološki kliniki. Svet je poleg tega danes razrešil tudi Erno Kos Grabnar z mesta glavne medicinske sestre.

O razrešitvi Hojkerja bodo glasovali potem, ko bo odgovoril na očitke. Za to ima na voljo 15 dni.

Predlog o razrešitvi sicer prihaja komaj devet mesecev po tem, ko je v javnosti izbruhnila afera Radan in dober mesec po tem, ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc tudi uradno predstavila poročilo o nadzoru nad nevrološko kliniko. Ministrica je pred meseci tudi že pozvala vodstvo UKC, naj zaradi dogodkov na nevrološki kliniki odstopi, a tega niso storili.

B. O.