Rosvita Pesek kritično: “Cepamo ko muhe … Med 40 in 50 mrtvih vsak dan, pa jih to ne strezni, da bi odložili sulice in počakali z brezobzirnim političnim bojem!”

Novinarka RTV Slovenija Rosvita Pesek foto: RTV Slovenija)

Novinarka RTV Slovenija in voditeljica oddaje Odmevi Rosvita Pesek je v torek, 1. decembra 2020, na Facebooku delila zapis v katerem je opisala stanje v katerem se trenutno nahaja Slovenija. Čas za refleksijo je našla v dneh ko dela od doma, in z RTV Slovenija za 23. december pripravlja oddajo na temo plebiscita. Kakor je priznala Peskova, bo v oddaji ponovno veliko o tem kako so bili Slovenci pred 30 leti enotni, od takrat dalje pa nikoli več. Pri tem se je navezala na trenutno stanje epidemije covida-19, kjer je vsak dan zabeleženih med 40 in 50 novih smrtnih primerov in okrcala predstavnike leve opozicije, ki v svoji sli po oblasti rovarijo proti vladi še v času, ko bi bila potrebna največja enotnost.

“Cepamo ko muhe. Ne gre več,” je besede prijatelja, ki se nahaja v mariborski bolnišnici, na Facebooku delila novinarka RTV Slovenija Rosvita Pesek.

Peskova je priznala, da trenutno dela od doma in pripravlja oddajo za 23. december 2020 na temo Plebiscit s TV Slovenija. “In že vidim, kako nas bodo polna usta besed o tem, kako smo bili za plebiscit enotni, pa soglasni, potem pa nikoli več! Pa kako bi bilo lepo, da bi še kdaj bili…”

Da do ponovne enotnosti na takem nivoju med Slovenci ni prišlo, so po trditvah Peskove krivi tako oblast kot državljani. Za očiten primer problematičnega načina razmišljanja je izpostavila dogajanje okoli epidemije covid-19. “Dobili smo jasna opozorila od stroke in jasna navodila od politike. Nismo jih spoštovali. Te enotnosti, tako sanjske kot je bila ob plebiscitu, zdaj v obrambi pred covidom-19,  nismo zmogli. Nismo se SKUPAJ postavili za svetost VSAKEGA življenja in nismo dovolj pazili drug na drugega. Mislili smo, da bodo zdravniki in sestre že rešili življenja. Pa ne morejo, vsaj ne vseh. V bistvu smo njih potisnili v ogenj, naj s svojo zavzetostjo, človekoljubnostjo, rešujejo življenja tistih, ki jih je našel novi koronavirus.”

Leva opozicija rovari

“O politiki nima smisla izgubljati besed. Med 40 in 50 mrtvih vsak dan, pa jih to ne strezni, da bi odložili sulice in počakali z brezobzirnim političnim bojem. Ne, oni že imajo 46. glas, no potem ga še iščejo, trenutno ga še nimajo,” je Peskova okrcala predstavnike leve opozicije, ki jo tvorijo LMŠ Marjana Šarca, SD s Tanjo Fajon, SAB Alenke Bratušek in Levica z Luko Mescem. “Če ne bi bilo tragično, bi bilo smešno. Pa ni. Nekdo je izgubil babico, drugi očeta, nekogaršnje življenje še visi na nitki, nekdo bo imel hude posledice do konca življenja …”

Voditelji leve opozicije Marjan Šarec iz LMŠ, Tanja Fajon iz SD, Alenka Bratušek iz SAB in Luka Mesec iz Levice foto: STA)

Po mnenju Peskove so Slovenci zamudili priložnost, da bi lahko 30 let po odločitvi za samostojno državo,  23.decembra 2020, rekli: “Skupaj smo ga premagali. Mi to zmoremo. Ko gre za življenja, smo kot eden.” Peskova je pri tem poudarila: “Premalo nas je, da bi izgubljali.” 

Potrebno spoštovati ukrepe

“Spoštujemo ukrepe, razkužujemo, ohranjamo distanco, držimo se ožjega družinskega kroga, ne pritiskamo, naj se vse dejavnosti odprejo, pač pa izkoriščamo ta podarjeni čas, za krepitev naših družinskih vezi, vzgojo, za reči, ki jih že dolgo nismo počeli, pa je zdaj spet čas zanje,” je pozvala Peskova in pozvala še spoštovanju tistih, “ki to jesen delajo, da nam kljub ujetosti v dom, ničesar ne manjka.”

Vseeno Peskova ne izgublja upanja. “Morda pa je še čas…za streznitev in lepše praznike,” je zapisala v zaključni misli svoje objave na Facebooku. “Zmoremo?”

Ivan Šokić