fbpx

RTV išče novega generalnega direktorja, med glavnimi kandidati tudi nekdanji minister Uroš Grilc iz Jankovićeve MOL

Foto: STA.

RTV Slovenija bo prihodnje leto dobila novega generalnega direktorja, saj je razpisna komisija v začetku meseca objavila razpis, na katerega se kandidati lahko prijavijo do 31. decembra letos. Iz novinarskih krogov na RTV smo izvedeli, da je eden glavnih kandidatov za ta položaj nekdanji minister za kulturo v vladi Alenke Bratušek, Uroš Grilc, ki ga je takrat predlagala Pozitivna Slovenija. Novo izvoljeni generalni direktor bo zamenjal zdajšnjega vršilca dolžnosti Marka Fillija, ki je na položaju od leta 2014. Tedaj je programski svet RTV razveljavil prvotno izbiro Nataše Pirc Musar.

Med pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za generalnega direktorja javne radiotelevizije, so med drugim tudi univerzitetna izobrazba, najmanj deset let delovnih izkušenj ter usposobljenost in izkušnje za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov. Zahtevano je tudi temeljito poznavanje RTV-dejavnosti. Kandidati, ki se prijavijo na razpis, ne smejo imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki so poslovno povezane z RTV Slovenijo. Ne smejo pa biti niti poslanci v državnem zboru ali funkcionarji katere izmed političnih strank.

Prav slednje je izjemno sporno pri domnevnem kandidatu Urošu Grilcu, Jankovićevemu človeku iz MOL, ki sicer nikoli ni bil član nobene stranke, a je povezan z vodjo Pozitivne Slovenije. Po padcu vlade Alenke Bratušek se je ponovno zaposlil na Mestni občini Ljubljana, kjer vodi Urad za mladino. Minister za kulturo je bil od marca 2013 do oktobra 2014, zato je v političnih vodah dobro poznan. Širša javnost se ga spominja tudi zaradi afere v zvezi s prepovedjo maše v ljubljanskem Kliničnem centru. Takrat je bil Grilc deležen očitkov, da je zavajal poslance in poslanke, ko je zagovarjal vodstvo UKC in trdil, da ni problematiziralo verskega obreda, čeprav je bil sam seznanjen z dokumentom, v katerem je direktor Simon Vrhunec zahteval preklic sv. maše za nerojene otroke v tamkajšnji kapeli.

Tesne povezave z Zoranom Jankovićem v nasprotju z zahtevano politično nevtralnostjo
Uroš Grilc je sicer doktoriral na oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Že pred nastopom ministrske funkcije je bil tesno povezan z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, saj je bil načelnik Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana. Politična preteklost in povezave z levico sta dovolj dobra argumenta, zakaj Grilc ne bi bil primeren kandidat za generalnega direktorja javnega servisa, ki bi moral služiti vsem Slovencem, saj zanj plačujejo tudi obvezni prispevek. Če torej govorice držijo, so v ozadju očitno novi interesi levice, kako obdržati nadzor nad javnim servisom in z njo povezano politično regulacijo medija. Grilc je na naše vprašanje kratko odgovoril, da o prijavi še razmišlja.

V programu mora vsak kandidat sicer predstaviti svoja stališča do položaja in vloge RTV Slovenija v slovenskem medijskem prostoru, do medijske zakonodaje ter do ključnih izzivov na področju programskih, produkcijskih in poslovnih procesov. Program mora vsebovati tudi kandidatova stališča do organizacijske strukture zavoda in do srednjeročnega razvoja zavoda, opredeljuje statut RTV Slovenija.

Programski svet leta 2014 razveljavil izbiro Pirc Musarjeve
Naj spomnimo: na zadnjem razpisu leta 2014 je bila za generalno direktorico izbrana nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, a je pozneje programski svet zavoda izbiro razveljavil, ker je glasoval tudi član programskega sveta, ki za članstvo v organu ni izpolnjeval zakonsko določenih pogojev. Po spremembah v sestavi programskega sveta je bil nato za generalnega direktorja imenovan Marko Filli, a je ta sklep kasneje razveljavilo delovno in socialno sodišče, potrdilo pa vrhovno, zato je bil Filli izvoljen nezakonito. Na položaju je ostal kot vršilec dolžnosti.

Luka Svetina