fbpx

RTV-prispevek ni nujno zlo – mnogo EU držav ga sploh ne pozna

RTV prispevek. Foto: STA.

V Sloveniji se ustvarja lažna resnica, da se RTV-prispevku ne da ubežati, še več – če poslušamo poslance koalicije, dobimo občutek, kot da se bo sistem javnega obveščanja v trenutku sesul sam vase, če v črno luknjo na Kolodvorski davkoplačevalci ne zmečemo skoraj 100 milijonov evrov na leto.

A to ni svetovna resničnost. V večini azijskih in ameriških držav je misel o “prispevku za javno radiotelevizijo” naravnost bizarna, če ne že na robu tiranije. Kar pa ne pomeni, da sistem javnega obveščanja ne deluje. ZDA imajo npr. najbolj razvito in najbolj pluralno mrežo zasebnih medijev – na eni strani liberalni CNN, CNBC, New York Times, Washington Post, na drugi strani Fox News, New York Post, Wall Street Journal. Korekcijo politične pristranskosti opravi trg sam.

Ko je CNN postal odkrita propagandna izpostava za demokratsko stranko, podobno kot je RTV Slovenija za slovenske skrajno leve stranke, je gledanost padla, prav tako pa zaupanje (zopet podobno kot na RTV Slovenija). A CNN nima zagotovljene blazine davkoplačevalskega denarja kot RTV Slovenija, zato se je moral prilagoditi. Novi izvršilni direktor Chris Licht je tako TV-mrežo zopet usmeril tja, kjer je začela – kot posrednik novic, ne pa propaganda.

V EU je sicer tradicija prispevkov za javne televizije bolj razvita, a tudi tukaj ni takšne samoumevnosti, kot bi radi prikazali naši novinarji. Pred kratkim je razburkala novica, da bo t. i. licenčnino leta 2027 ukinil BBC. Naši družbeno-politično delavci ga pogosto jemljejo za vzgled. Javna televizija na Danskem je povsem zasebna gospodarska entiteta.

Tudi druge skandinavske države bodo ali pa so še v procesu ukinjanja prispevkov za javne radiotelevizije. Nadomestili jih bodo z dodatnim davkom na delo, od katerega pa bodo revnejši (kar tam pomeni tisti, ki zaslužijo manj kot 2.000 evrov) oproščeni. Prispevka prav tako ne poznajo v Španiji, Portugalski, Estoniji, Latviji, Litvi, Madžarski, Malti in državah Beneluksa.

Na Poljskem sicer poznajo prispevek za javno televizijo, ampak ga več kot 65 % prebivalstva ne plačuje, zaradi česar se poljska vlada že pogovarja o ukinitvi, saj je ceneje, če se javna televizija financira iz proračuna, kot pa bi bilo izterjati tako veliko neplačanih položnic. Na Slovaškem pa znaša prispevek le 4,64 evra mesečno. V Grčiji so prispevek za javno radiotelevizijo ukinili in ga nadomestili z dodatnim davkom na elektriko, ki pa znaša le 3 evre mesečno.

Združena interesna skupina slovenskih novinarjev (ne le tistih zaposlenih na RTV), levih politikov, akademske sfere in strokovnjakov blizu levi politiki bi vas rada prepričala, da je predpogoj za kakovostno informiranje državljanov plačevanje ad hoc mesečnega prispevka za ustvarjalce, ki bodo nato svoje delo “avtonomno” (beri politično pristransko, v skladu s svojimi osebno ideologijo) opravljali brez vsakršnega pravega nadzora.

Svetovne izkušnje pravijo, da to ni res. Asta Vrečko brani trdnjavo, ki je njeno opcijo posredno tudi izvolila, ko pravi, da je RTV-prispevek ustavno zaščitena kategorija. A ne nasedajte – obstaja tudi druga možnost tržno vzdržnega podajanja informacij. Trg je boljši korektor kakovosti novic kot novinarji v vlogi javnih uslužbencev, ki so  privrženi eni sami politični opciji.

Andrej Žitnik