Sociologinja brez legitimnosti: Morje nesmislov, ki jih je v Tarči izrekla Vesna V. Godina

Vesna V. Godina (Foto: STA)

V četrtek zvečer je bila na RTV-ju znova na sporedu oddaja Tarča, kjer se je njena voditeljica Erika Žnidaršič na vse pretege trudila, da bi s pomočjo svojih gostov aktualni slovenski vladi zdaj naprtila še nezaupanje do cepljenja, ki se na žalost širi med določenimi krogi ljudi.

Ena od gostov v oddaji je bila tudi “postsocialistka” (njeno najbolj znano delo je zmedena monografija z naslovom Zablode postsocializma) iz FDV-ja, diplomantka jugoslovanskega samoupravljanja in antropologinja Vesna Vuk Godina, ki ima na slovenski levici tako rekoč božanski status. Fanatična častilka vsega povezanega z “rajnko Jugo” v svojih javnih nastopih nikoli ne pozabi popljuvati vsega kar samo nekoliko izstopa iz skrajno levega povprečja mainstreamovske slovenske politike, čemur smo bili lahko priča tudi v morju njenih nebuloz, ki jih je na plano privlekla v zadnji Tarči.

Ugledna mariborska profesorica, proti kateri je bilo v zadnjih letih sproženih že najmanj štirinajst prijav zaradi mobinga (t. i. verbalnega nasilja oz. poniževanja), je niz svojih modrih misli v Tarči pričela z izjavo, da trenutna slovenska vlada ni legitimna. Prepirljivi zastavonoši slovenske leve misli očitno ni preveč blizu Ustava RS ter Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), saj če bi ji bila, bi gospa vedela, da je trenutna vlada Republike Slovenije odraz popolnoma legitimnih in demokratičnih volitev ter obče sprejete slovenske zakonodaje, kar po definiciji pomeni, da vlada dejansko je legitimna. Prav tako kot SSKJ pa ji je očitno tuja tudi slovenska ustava in zakonodaja, ki kristalno jasno določa, da vlado sporazumno sestavijo vse politične stranke, ki so na državnozborskih volitvah presegle 4-odstotni volilni prag in se s tem, skladno z 80. členom Ustave Republike Slovenije, uvrstile v državni zbor, pri čemer predsednik republike funkcijo mandatarja najprej podeli predsedniku stranke, ki je na volitvah dosegla največji delež glasov. Glede na to, da je na slovenskih državnozborskih volitvah leta 2018 stranka SDS pod vodstvom Janeza Janše dosegla daleč največ glasov, je bila Pahorjeva podelitev mandatarstva Janši poteza, ki je bila popolnoma v skladu z ustavo, zato je kakršnokoli natolcevanje o nelegitimnosti povsem brez pomena.

Za težave z anticepilci je kriva vlada, pravi
Tudi njena naslednja “cvetka”, po kateri naj bi bila za vse težave povezane z nasprotniki cepljenja (ang. “antivaxx-erji”) kriva sedanja slovenska vlada je nekoliko skregan z zdravo pametjo (ni sicer jasno koliko zdrave pameti premorejo slovenski levičarji, a če sklepamo po bombastičnih izjavah nadobudne “intelektualke” Godine smo lahko resno zaskrbljeni). Anticepilci so namreč navzoči prav povsod po svetu, ne glede na to kako demokratična je neka država in ne glede na to ali je v njej na oblasti levica ali desnica. Tudi sicer je bila Godina v tem delu Žnidaršičinega šova opazno notranje neskladna v svojem razlogovanju. Enkrat je namreč kot pronicljiva sociologinja modrovala o nasprotovanju cepljenju kot splošnem odrazu slovenske mentalitete, takoj zatem pa je prikladno obrnila ploščo in se z vsemi silami in močmi zagnala v 14. slovensko vlado ter v tipično slovenski maniri probleme/odgovornost določene ozke skupine ljudi bliskovito prevalila na drugega (beri: na slovensko vlado).

Foto: RTV

Za grand finale je potrebno omeniti še prispevek iz Švedske, ki so ga predvajali tekom soočenja v oddaji. Pozoren gledalec pa bo opazil, da so se prebivalci največje skandinavske države v objavljenem prispevku jasno opredelili kot (so)odgovorne in so se zato cepili, da s svojo gesto pomagajo celotni družbi prebroditi epidemijo kitajskega koronavirusa. Lahko bi torej dejali, da je bistvena razlika med večino državljanov Slovenije in večino državljanov Švedske prav v individualnem prevzemanju odgovornosti; posamezniki na Švedski so tako veliko bolj dovzetni za njeno sprejemanje, v Sloveniji pa za njeno zavračanje.

A takšna banalna dejstva za profesorico na faksu, kjer je najtežji predmet omara, ne bi smela biti pomembna, za takšne veljake je važno le, da sta za vse probleme in težave v Sloveniji kriva Janša in SDS, Mesečeva stranka Levica in njena podaljšana roka, petkovi politkolesarji, ki po ulicah že 73 tednov zapored neodgovorno širijo kitajski virus, pa nikoli za nič.

Andrej Žitnik