fbpx

RTV Slovenija za Tarčo našla novo tarčo!

Kako dejansko izgleda učinkovito merjenje temperature z IR kamero, in kako so to prikazali na RTV Slovenija (foto: OrbiPark, RTV Slovenija)

Po Tarči nova tarča. Po nedavni izjavi informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik za RTV Slovenija v kateri se je obregnila ob namen rabe toplotnih kamer, so se oglasili v podjetju OrbiPark, kjer so pojasnili razliko med termo-vizijo in termo-grafijo. V prispevku RTV so se namreč pojavljale manipulacije s starimi in zavajajočimi posnetki o rabi in uporabnosti IR kamer. V podjetju, ki je na začetku koronakrize doniralo en primerek bolnišnici v Jesenicah, pa se želijo izogniti križanju, ki ga pripravljajo v Tarči zgolj zoper njih zgolj zato, ker delajo dobro. Naveza potencialnih škodoželjnih konkurentov in krvi željnih novinarjev, ki namesto poročanja dejstev dajejo vse od sebe, da bi še kaj pripeli novi vladi, ima posledice.

“V času korone sem želel pomagat SLO bolnicam s svojo IR kamero, ki jo sicer uporabljam za razvoj izdelkov in pregled slabše izoliranih hiš, doniral za čas korone eni izmed ustanov,” je v sporočilu, naslovljenem na informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik zapisal Andrej Čufer, uni.dipl.ing.arh., MBA iz podjetja OrbiPark.

Cene kamer so gibajo med 1.800 do 6.000, nekatere tudi do 60 tisoč evrov. V nastalih izrednih razmerah pa so pri OrbiParku za povečano natančnost meritev izdelali tudi posebno referenčno sondo.

Iz zaboja skoči Janša
Za razliko od velikega števila ponudnikov, ki bi radi prodajali, imajo pri OrbiParku tudi potrebno znanje za zagotovitev natančne meritve. Prvi dan, ko so začeli z merjenjem telesne temperature, so dogajanje spremljali na daljavo, da bi se prepričali o učinkovitosti. Čufer je pri tem poudaril, da sistem deluje avtonomno in izvaja meritev in ne spravlja IR slike in tudi ni več priključen na mrežo. Meritev je primerljiva z beleženjem, kdo od obiskovalcev ima šminko na ustnicah.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Čufer je povedal, da IR kamera, opremljena s posebno refenrenčno sondo, meri temperaturo očesnega mešička, ko kamera zazna povišano telesno temperaturo, pa se sproži zvočni signal in prižge rdeča luč. “Na to pa lahko skoči iz zaboja g. Janez Janša (kot boste morda prikazali na nocojšnji tarči) ali policist, ampak običajen varnostnik pri vratih ali medicinski tehnik, ki napoti osebo domov v samoizolacijo, ali na dodatno meritev, in ustrezne prostore, da ne prihaja do mešanja zdravih in obolelih,” je delovanje IR kamere in način dela na RTV Slovenija opisal Čufer.

Ker je povišana telesna temperatura eden od znanih simptomov COVID-19, je spremljanje telesne temperature vsekakor v interesu javnega zdravja. A to ne velja samo za novi koronavirus, temveč tudi za ostale kužne bolezni. Ravno z rabo IR kamer in zaščitnih mask so pred leti uspešno zajezili sars, poudarja Čufer.

Prodajalci nezanesljivih sistemov ogrožajo javno zdravje
Čufer verjame, da bodo vhodi javnih ustanov v prihodnosti opremljeni z IR kamerami nekaj običajnega. Zaradi tega bo tudi cena teh sistemov nižja, saj se bo povečala dobava. Kar pa ostaja problematično so prodajalci, ki merijo brez referenčne sonde in so njihove temperature +- 2 in več stopinj, pravi Čufer. Slednje smo lahko videli ob začetku koronakrize, ko so delavci Rdečega križa merili temperaturo potnikom na meji z Italijo.

Merjenje telesne temperature v splošni bolnišnici Jesenice je brezkontaktno, oseba lahko nosi zaščitno masko, saj naprava meri temperaturo v očesni jamici. / Foto: arhiv OrbiPark

“Da ne bomo prekršili vaših pravniških floskul brez tehnične podlage in potrebnega znanja bom bom jutri demonstrativno umaknil naše merilno mesto v Splošni bolnišnici Jesenice,” je napovedal Čufer. “Dobesedno ‘nakladanje’ o identiteti posameznika je brez osnove in zopet verjetno politični linč, ker nekoga z zaščitno masko prepoznajo lahko morda le najbližji sodelavci, drugače pa je prepoznava zaradi IR spektra zelo otežena.” Model, ki se trenutno uporablja v Jesenicah, bo po predhodnem dogovoru končal v muzeju.

Nesposobni UKC Ljubljana
Čufer je ravno tako spomnil na nesposobnost vodstva v UKC Ljubljana. Sredi krize se cel teden dni niso uspeli interno dogovoriti, kako naj poteka donacija IR kamere, nato pa so zahtevali dve ponudbi za nakup. “Tako približno delujejo zadeve pri nas v nabavni verigi za javni sektor. Upam, da ni vaš medijski nastop zato, da bi spet nekdo prodal najdražje in neuporabne IR kamere,” se je ob pojavljanje informacijske pooblaščenke obregnil Čufer.

Foto: Gorenjski Glas, naslov članka iz 23. aprila 2020

“Meritev, prikazana v prispevku RTV SLO, ki je morda narejen posnetek v UKC Ljubljana, nima nobene zveze z natančno meritvijo telesne temperature, ker merijo celotno figuro človeka in IR kamere nimajo dovolj pixlov, da bi bila taka meritev verodostojna. To je spektakel,” je še zapisal Čufer, ki je ponudil, da sam na Jesenicah demonstrira delovanje  IR kamere.

“V kolikor mislite, da živite v diktaturi in vas gledajo vesoljčki z IR kamerami, verjamem, pa namesto obiska Jesenic, da vam predstavim sistem, predlagam vožnjo okoli parlamenta vsak petek in vsak četrtek nastop na vsaj treh naslednjih Tarčah.”

A Čufer ne razume, kako je lahko njihova naprava prišla zgolj v časopis Gorenjski Glas, medtem ko so nepodkovane trditve informacijske pooblaščenke Prelesnikove dobile pozornost osrednjih medijev. “Ste tudi vi žvižgač?” Čufer sprašuje Prelesnikovo.

Ivan Šokić