fbpx

RTV znova padla na testu poštenosti: Zaradi Klemenčiča so odpovedali opozicijo in predstavitev interpelacije

Foto: STA

Na javni RTV, ki jo plačujemo vsi državljani, bi morali v sredo zvečer predstaviti interpelacijo zoper ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, katere glavni očitek je odgovornost pri milijardnem pranju denarja v aferi #IranNLBgate. Ker minister Klemenčič ni želel priti v oddajo, so odpovedali nastop tudi poslancu Branku Grimsu, predstavniku vlagateljev interpelacije iz stranke SDS.

Interpelacija je v demokratičnem parlamentarnem sistemu legitimen instrument ugotavljanja odgovornosti ministrov, s katerim opozicija opozarja na ključne napake predstavnikov oblasti. Ker je tokrat v igri največja afera v zgodovini svobodne države in je vanjo vpleten tudi aktualni minister za pravosodje Goran Klemenčič, bi bilo od nacionalne radiotelevizije pričakovati, da se jo javnosti ustrezno predstavi.

A ker minister Klemenčič očitno ni hotel ali pa si ni upal priti v studio informativne oddaje Odmevi, so se uredniki odločili, da celotno interpelacijo umaknejo z dnevnega reda in nastop odpovejo tudi poslancu Branku Grimsu, ki je bil sprva povabljen. Ravnanje RTV se je izkazalo za pristransko in je očitno na strani Klemenčiča, s tem pa se je postavilo na stran tistih, ki želijo preprečiti totalen izbruh afere pranja umazanega iranskega denarja v naši največji državni banki.

Minister za pravosodje je grobo zavedel javnost z navedbami o naznanilu 
Interpelacijo so v največji opozicijski stranki SDS vložili zaradi zavajanja javnosti v zvezi z ravnanjem Klemenčiča, ko je bil ta še vodilni v Komisiji za preprečevanje korupcije. Povezana je s preiskavo milijarde evrov nakazil iranskega denarja prek Nove Ljubljanske banke in sumom pranja denarja, financiranja proliferacije, torej kupovanja orožja za množično uničevanje, in terorizma ter drugih dejanj in stališč ministra pri opravljanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in v pravosodne institucije.

Foto: STA

Minister za pravosodje je grobo zavedel javnost z navedbami o naznanilu oziroma kazenski ovadbi KPK pristojnim organom v zadevi suma pranja denarja v NLB. V resnici je bil protokol grobo kršen, kar je bil eden od ključnih razlogov, da je bila preiskava v tej zadevi neuspešna in pozneje brez poročila tožilstvu, kar je posebna zgodba, tudi zaustavljena.

Nepravilnostim ni videti konca
Pranje denarja pa ni glavni razlog, zaradi katerega SDS vlaga interpelacijo. Klemenčiču so v SDS že večkrat očitali nepravilnosti pri vodenju KPK in pri prijavi osebnega premoženja. Prav tako so bili kritični do novele Zakona o kazenskem postopku, na katero je Državni svet RS  v torek izglasoval veto. Janez Janša je prek družbenega omrežja Twitter Klemenčiča pozval k odstopu po tem, ko je zapisal, da je Državni svet z 32 proti 4 zavrnil skrpucalo novele Zakona o kazenskem postopku, s katero je minister po njegovem prepričanju v Sloveniji poskušal krepiti policijsko državo.

C. Š.