fbpx

Rudi Štravs z višjo podporo za predsednika Vrhovnega sodišča

Ustavno sodišče RS (Foto: STA)

Oba kandidata za predsednika Vrhovnega sodišča, Rudi Štravs in Damijan Florjančič, sta Sodnemu svetu predstavila svoji kandidaturi. Oba sta sprejemljiva, vendar je več glasov prejel  Štravs. Sodni svet v postopku imenovanja predsednika Vrhovnega sodišča sicer poda le predhodno mnenje, imenuje pa ga DZ na predlog pravosodnega ministra.

Kandidata sta odgovarjala na vprašanja članov Sodnega sveta, nadaljevali so z razpravo, v kateri so sodelovali vsi člani sveta. Po postopku imenovanja predsednika Vrhovnega sodišča minister za pravosodje po  javnem pozivu Državnemu zboru v imenovanje pošlje ime kandidata, ki ga oceni, da bi bil najprimernejši za to funkcijo. Še pred tem mora minister pridobiti mnenje občne seje Vrhovnega sodišča in Sodnega sveta o kandidatih.

Gre za že tretji poziv za novega predsednika Vrhovnega sodišča. Na prvega se ni prijavil nihče, drugega  je pravosodni minister Goran Klemenčič prekinil, ker je ocenil, da se stroka ni poenotila o kandidatu.

Člani občne seje Vrhovnega sodišča so mnenje o obeh prijavljenih kandidatih enkrat že podali. V prvem krogu glasovanja sta podporo dobila tako Štravs kot Florjančič, v drugem krogu, ko so odločali, kateremu kandidatu bodo dali prednost, pa so večjo podporo izrekli Florjančiču.

B. J., STA