Rupel o Kučanu: Svoji hčerki bi lahko pomagal kako drugače, kot tako da ji je zgladil pot v diplomacijo

“Bivši predsednik Milan Kučan bi lahko svoji hčerki pomagal kako drugače, kot tako da ji je zgladil pot v diplomacijo,” je o imenovanju Špele Kučan na mesto ekonomske svetovalke na stalnem diplomatskem predstavništvu OZN v Ženevi dejal nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Pretekli teden smo razkrili, da je gospodarsko ministrstvo hčerko zadnjega šefa slovenskih komunistov Špelo Kučan imenovalo na pomembno diplomatsko mesto, za katerega pa nima prav nobenih izkušenj niti primerne izobrazbe. Do imenovanja je prišlo po notranjem razpisu na Ministrstvu RS za gospodarski razvoj in tehnologijo, na katerega sta se prijavili dve kandidatki, predpisane pogoje pa sta izpolnjevali obe.

Nekdanji zunanji minister in diplomat Dimitrij Rupel je o tem nenavadnem imenovanju Kučanove hčere dejal, da obstajajo v diplomaciji različne poti za imenovanja na pomembna dilomatska predstavništva. Kot je dejal, bi morali zaposlovati mlade diplomate, ki so zaključili ustrezno šolanje, in pa strokovnjake, ki so povezani z diplomacijo.

M. P.