fbpx

Rusofilna RTV hvalospevno o krvavem Gorbačovu

Edvard Žitnik, Vlasta Jeseničnik, Tanja Starić (foto: zajem zaslona)

Ob smrti Mihaila Gorbačova, zadnjega voditelja Sovjetske zveze, so mu na RTV Slovenija namenili hvalospeven prispevek, v katerem ga opisujejo kot mirovnika, ki je prispeval k miroljubnemu koncu hladne vojne. Kljub temu, da je dobil celo Nobelovo nagrado za mir, pa je v ozadju prikrita resnica, ki jo je na Twitterju izpostavil berlinski strokovnjak za vzhodno Evropo, “Gorbačov je bil zločinec, škoda, da mu niso sodili na sodišču.”

V 92. letu starosti je umrl Mihail Gorbačov, zadnji voditelj Sovjetske zveze, in eden najvplivnejših politikov 20. stoletja, ki je odigral eno glavnih vlog pri koncu hladne vojne, za kar je prejel tudi Nobelovo nagrado za mir. Pričakovano je bilo, da mu bodo iz zbirališča rusofilov na javni televiziji namenili hvalospev in tako se je tudi zgodilo. V Odmevih sta ga zunanja dopisnika Vlasta Jeseničnik in Edvard Žitnik opisovala kot mirovnika, medtem, ko zgodovinska dejstva, ki jih je izpostavil strokovnjak za vzhodno Evropo Sergej Sumlenny, trdijo, da je bil Gorbačov klavec in zločinec.

“Umrl je Mihail Gorbačov. Bil je zločinec, ki je ukazal nasilno zatiranje miroljubnih protestov v Rigi, Vilni, Tbilisiju, Alma-Ati in drugih mestih. Zahod je zanj navijal, ker Zahodu ni mar za mrtve Kazahstance ali Litovce. Škoda, da mu nikoli niso sodili na sodišču”, je na Twitterju zapisal Sumlenny, ki ga občudovanje Zahoda nad Gorbačovom oziroma, kot jo sam poimenuje “gorbimanija”, spominja na fascinacijo v nekaterih postsovjetskih državah nad nekdanjim čilskim predsednikom Augustom Pinochetom, ki je odgovoren za več tisoč Čilencev, “popolnoma lažna podoba, ki temelji na beljenju krvavih zločinov”, meni Sumlenny.

Mihail Gorbačov (Foto: epa)

Medtem, ko se Jeseničnikova živo spominja intervjuja z Gorbačovom, ki ga je imela pred dvaindvajsetimi leti, je Žitnik poudaril, da je Gorbačov omogočil, da je “Sovjetski imperij razpadel mirno, česar naj iz zgodovine ne bi bili vajeni”. Ironično zveni ta stavek, ko ob njega postavimo trditev Sumlennyja, da “zahodni politiki hvalijo Gorbačova kot “miroljubno” osebo, ki “ni uporabljala nasilja ali tankov” – v resnici pa mislijo to, da ni uporabljal nasilja nad “prvorazrednimi narodi”, saj je poslal tanke številnim drugim narodom. Tukaj je Vilna v Litvi, kamor je poslal tanke in tam pobil ljudi …”

Sumlenny trdi, da je Gorbačova do vrha dvignil Jurij Andropov, ki ga Sumlenny poimenuje “cinični morilec. Mesar iz Budimpešte 1956. Vodja večine terorističnih mrež v Evropi in na Bližnjem vzhodu.” Andropov je bil sicer šesti najpomembnejši voditelj Sovjetske zveze in četrti generalni sekretar Komunistične partije Sovjetske zveze.  Za svojega naslednika pa naj bi si izbral prav Gorbačova.

Nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov je kot voditelj ZSSR nadzoroval pomembno preobrazbo, vendar njegov politični status ni bil brez kontroverznosti. Tu je treba opozoriti, da je bil nekdanji predsednik Sovjetske zveze večkrat pohvaljen, ker je med svojim mandatom omogočil večjo svobodo govora in tiska, vendar ga je rusko prebivalstvo grajalo, ker je izrabil opustošenje Černobila kot izgovor za začetek nove revolucije. “Rus potrebuje misijo nemogoče, da bi vse poslal k hudiču in naredil, kar je potrebno. Vsak dan bi se moral zgoditi nov Černobil, da bi se zbudil in šel naprej,” je Gorbačov pripomnil, poročajo tuji mediji.

Ana Horvat