fbpx

S ponedeljkom nošenje mask v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni več obvezno

Vlada je sprejela odločitev o obveznem nošenju mask (foto: sta)

S ponedeljkom se odpravlja ukrep obveznega nošenja zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje. Vlada je odločitev sprejela na podlagi bolj ugodne epidemiološke situacije.

Zaradi ugodne epidemiološke situacije in zniževanja števila okužb s covidom-19 se je vlada odločila, da nošenje mask za šolarje, srednješolce, študente in njihove učitelje s ponedeljkom ne bo več obvezno. Minister za zdravje Janez Poklukar je to danes sporočil po današnji seji vlade. Kljub vsemu pa bo nošenje maske še vedno obvezno pri vseh, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu, torej v primeru udeležbe na klinični praksi ali vajah, je dejal minister.

Pogoj PCT ponekod še ostaja
Kljub ukinitvi pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v večini dejavnosti ostaja še vedno obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih. Iz tega razloga testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v navedenih dejavnostih tako ostaja strošek državnega proračuna, v kolikor pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, to krije posameznik sam. Pogoj PCT tako ostaja ukinjen pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe.

Novo cepivo Novavax
Minister je v nadaljevanju povedal tudi, da so v Slovenijo v sredo prispeli prvi odmerki cepiva proizvajalca Novavax, pri čemer je pojasnil, da gre za proteinsko cepivo, drugačno od mRNK in vektorskih cepiv, saj je izdelano z biotehnologijo, deluje pa na način, da telo pripravi na obrambo covidom-19. Cepivo je registrirano za uporabo pri starejših od 18 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva s presledkom najmanj tri tedne. Cepivo je že bilo razdeljeno cepilnim centrom, ki so ga naročili. Vse, ki morda bolj zaupajo tej vrsti cepiva, je Poklukar pozval, naj se cepijo.

Tanja Brkić