fbpx

S posebno slovesnostjo obeležili bližajoči se mednarodni dan invalidov; vse to je v tem mandatu zanje storila vlada Janeza Janše

Predsednik vlade Janez Janša je danes skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem s posebno slovesnostjo obeležil mednarodni dan invalidov. Ob mednarodnem dnevu invalidov, ki ga obeležujemo 3. decembra, trije predsedniki vsako leto tradicionalno priredijo sprejem za predstavnike invalidskih organizacij. V preteklem letu so bile sprejete nekatere spremembe zakonodaje, ki so izboljšale vsakdanjik invalidov, vlada pa je med drugim sprejela tudi Akcijski program za invalide 2022–2030.

Bliža se mednarodni dan invalidov. V tem mandatu je vlada med drugim sprejela Akcijski program za invalide 2022–2030. Program obsega 120 prenovljenih ukrepov, ki pokrivajo vsa področja življenja invalidov. Vlada je tudi sprejela novelo zakona o osebni asistenci. Zvišali  so znesek delnega plačila za izgubljeni dohodek iz 751,77 evrov na raven minimalne plače (1.024,24 evrov), dodatno pa se je ta znesek še povečal za 30 odstotkov, če ima družina dva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranostjo. Uvedli  so še pravico do invalidnine tudi za tiste zavarovance, pri katerih je telesna okvara posledica poškodbe zunaj dela in bolezni. Pravica do izplačila neizplačanega dodatka za pomoč in postrežbo se upravičencu po novem prizna, če je kadar koli med 1. januarjem 2003 in 31. decembrom 2016 v skladu z ZPIZ-1 in ZPIZ-2 izpolnjeval pogoje za pridobitev pravice do dodatka za pomoč in postrežbo, vendar ga ni prejemal, ker je eden od njegovih staršev ali druga oseba prejemala dodatek za nego otroka skladno z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke.

V času epidemije so se izplačevali mesečni krizni dodatki v višini 200 evrov za zaposlene invalide, ki so v času epidemije delali v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih (namen: ohranjanje delovnih mesta za invalide in neinvalide). Dvakrat se je izplačalo solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za invalide, ki so upravičeni do nadomestila za invalidnost po 5. in 8. členu zakona o socialnem vključevanju invalidov. V času prvega vala epidemije 2020 je vlada ogroženim družinam izplačala solidarnostni dodatek za izboljšanje socialnega položaja najbolj ranljivih družin z otroki, družin z otroki, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, ter rejnikov v višini 150 evrov. V času trajanja epidemije so znesek dodatka za nego otroka povečali za 100 evrov, slovenski znakovni jezik in jezik gluhoslepih pa so umestili v ustavo.

Slavnostni govor na današnji slovesnosti je imel predsednik republike Borut Pahor, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever in Mateja Toman, predsednica Društva distrofikov Slovenije. Slovesnost sta z glasbo popestrila dijaka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Brina Vukovič in Domen Gvozdanović.

V preteklem letu so bile sprejete nekatere spremembe zakonodaje, ki so izboljšale vsakdanjik invalidov
Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever je v govoru spregovoril o nujnosti vključenosti invalidov v vse postopke, ki se jih tičejo. Poudaril je, da se je skrb invalidskih organizacij za najbolj ranljive prebivalce v preteklem letu nadaljevala kljub težkim časom zaradi pandemije covida-19. Med drugim je dejal, da so bile v preteklem letu sprejete nekatere spremembe zakonodaje, ki so izboljšale vsakdanjik invalidov, izpostavil pa je tudi zgodovinski dosežek – vpis znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v Ustavo Republike Slovenije.

Sara Bertoncelj