fbpx

“S tem je široka mavrična koalicija dobila klofuto ustavnega sodišča”

Foto: iStock

Klofuta mavrični koaliciji ali odločitev, ki je bila sprejeta na trhlih temeljih? Mnenja politike so pričakovano deljena, a to ne spremeni dejstva, da so ustavni sodniki s svojo odločitvijo dovolili referendum.

Ustavno sodišče RS je danes sporočilo, da dopušča referendum o družinskem zakoniku. Medtem ko so v strankah SDS in NSi z odločitvijo zadovoljni, so v SD in Združeni levici razočarani in kritični.

SDS: Široka mavrična koalicija je dobila klofuto ustavnega sodišča

(Foto: JF)

(Foto: JF)


V SDS so zadovoljni, da je ustavno sodišče dopustilo referendum o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je povedala podpredsednica in poslanka SDS Jelka Godec in dodala: “S tem je široka mavrična koalicija dobila klofuto ustavnega sodišča.” V SDS so že prej poudarjali, da Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ni protiustaven ter da zakonska zveza in posvojitev otrok nista človekovi pravici. V SDS bodo zato sodelovali v kampanji in naredili vse, da se bo volja ljudstva izrazila na referendumu.

 

 

 

ZL: Odločitev ustavnega sodišča je bila sprejeta na trhlih temeljih

(Foto: JF)

(Foto: JF)

“O tem priča tako dejstvo, da je bila odločitev sprejeta s preglasovanjem, kot tudi to, da ustavno sodišče o tem vprašanju ni odločalo vsebinsko,” je prepričan poslanec ZL Matej T. Vatovec. Poslanec Združene levice je na novinarski konferenci izpostavil, da je bila odločitev sprejeta s preglasovanjem petih proti štirim ustavnim sodnikom, ki so napisali tudi osem ločenih mnenj. Zato v ZL ocenjujejo, da je bila odločitev ustavnega sodišča sprejeta na trhlih tleh.

SD: Razočarani in žalostni zaradi odločitve ustavnega sodišča

(Foto: JF)

(Foto: JF)

“Razočaran in žalosten sem, da bodo človekove pravice zaradi odločitve ustavnega sodišča zopet postale igrice za politične stranke in to se mi zdi, da ni v redu. Mislil sem, da Slovenija spada v družbe, ki so bolj napredne,” je povedal poslanec SD Matjaž Han. Prepričan je, da se bodo Socialni demokrati aktivno vključili v samo kampanjo, saj so zakon absolutno podprli. Ta trenutek ni čas za politična preigravanja, politika bi morala stopiti skupaj.

“Težave so v Brežicah in Šentilju. Narediti bi morali nekaj koristnega, ne pa se kregati v državnem zboru,” je zaključil Han.

NSi: Državljani bomo imeli možnost, da izrazimo svoje nestrinjanje z odločitvijo DZ

(Foto: JF)

(Foto: JF)

Pričakovano odločitev ustavnega sodišča je pokomenitral poslanec NSi Jernej Vrtovec in prebral sporočilo za javnost NSi: “Na ta način bomo imeli državljani možnost, da izrazimo svoje nestrinjanje z odločitvijo DZ.” Zakon, ki ga je DZ sprejel brez sodelovanja javnosti in po skrajšanem postopku, je po mnenju NSi temeljito posegel in spremenil samo opredelitev zakonske zveze in posledično odprl možnost posvojitve otrok istospolnim skupnostim. NSi državljane in državljanke poziva, da se referenduma udeležijo.

 

 

J. F.