fbpx

Saga problematičnega sina vrhovnega sodnika Đorđevića in sekretarke Brecljeve se nadaljuje: starši ne pustijo svojih otrok več v šolo, dokler ravnatelj ustrezno ne ukrepa!

Tina Brecelj (foto: STA)

Za zidovi OŠ Poljane se že nekaj let dogaja marsikaj, kar verjetno zaradi ustrahovanja ne doseže javnosti, tako kot bi moralo. Kaže, da so v naših javnih šolah vse prepogosto privilegirani otroci vplivnih staršev. O tem se je veliko že pisalo, a zgleda, da lovke vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića in državne sekretarke na ministrstvu za pravosodje Tine Brecelj segajo zelo daleč, saj ima očitno njun sin resne težave, a kljub temu ostaja brez ustreznih sankcij. K nam so se obrnili zaskrbljeni starši otrok iz poljanske osnovne šole s pismom, v katerem pojasnjujejo svojo zadrego. A ker gre za otroka vplivnih staršev, ki terorizira druge učence in jim grozi, se ne zgodi nič konkretnega, zato so se odločili za bojkot pouka. O tem smo želeli vprašati ravnatelja šole Žarka Tomšiča, a nam ga žal cel dan ni uspelo dobiti. V tajništvu so nam rekli, naj pokličemo pozneje, a se niso več javljali na naše številne klice.

V pismu, ki smo ga prejeli, je bila celo tabela incidentov, ki so se vrstili od leta 2014, ko so otroka prepisali na OŠ Poljane iz OŠ Prežihov Voranc zaradi težav z nasiljem. Že v prvih mesecih prihoda so evidentirali redne napade na sošolce, najbolj tipičen je bil po navedbah staršev napad od zadaj, s stiskom za vrat. Dodelili so mu stalno spremljevalko, psihološko pomoč in vzgojni program. Par mesecev zatem sta bila mama in oče fanta povabljena v šolo zaradi napada na sošolca, ki so ga odpeljali k zdravniku in dogodek prijavili policiji. Dva meseca pozneje je sošolki zlomil roko, zaradi česar je bila odpeljana na urgenco. Tudi ta dogodek so prijavili policiji.

Sošolcem grozil s “prerezal ti bom želodec”- Brecljeva mu zdaj zjutraj redno pregleduje torbe
Že septembra naslednje šolsko leto je po evidencah v šoli sošolca udaril v vrat, zaradi česar je bil ta obravnavan na kliničnem centru. Dogodek so zopet prijavili policiji in centru za socialno delo. V šestem razredu kljub takšnemu vedenju ni več imel spremljevalke. Tudi vpričo učitelja je sošolca podrl na tla in ga zbrcal. Decembra so njegovi sošolci doma povedali, da nosi v šolo nož in grozi, da bo zaklal sošolce. Mama je dejala, da mu sedaj redno zjutraj pregleduje torbo. Psihologinji je v pogovoru leta 2017 dejal, da če bo imel slab dan, bo v šolo prinesel nož in vse pobil. Tudi učiteljice je zmerjal s prostaškimi izrazi (“prasica debela”, “kurba” ipd.).

Tabela incidentov, ki so jo poslali zaskrbljeni starši.

Na šolo prišla policija in starši so bojkotirali pouk
Januarja 2018 je zopet grozil z nožem, zaradi česar je prišla na šolo tudi policija, je razvidno iz evidenčne tabele. Po tem incidentu so se starši odločili za bojkot pouka in zahtevali ustrezne ukrepe, ki bodo trajno zagotovili rešitev situacije. Po “zaslugi” tega fantka je šola dobila nalepko “nasilna šola”. Po navedbah iz pisma ima zaradi prejšnjih incidentov sin vrhovnega sodnika trenutno individualni pouk in je ločen od drugih učencev. A zdaj, ko se je prah polegel, se je šola odločila za naslednji korak.

Bo sedaj ustrahoval otroke višjega razreda?
Vodstvo šole je naenkrat ugotovilo, da je fant tako pameten, da bi lahko preskočil razred. S prvim septembrom naj bi ga namesto v sedmega vključili v 8. razred. Po besedah staršev je ta razred že tako ali tako problematičen in je razredničarka že sedaj komaj kos svoji vlogi. Razlog za takšno odločitev je verjetno v tem, da otroka ne želijo poslali nazaj v isti razred, zato bo tega kar preskočil. Šola želi že takoj postopoma otroka uvajati v novi razred. Starši so se seveda na namero šole odzvali. Večina jih je proti temu, saj si ne predstavljajo otroka, ki prihaja z nožem v šolo vsak dan blizu svojih.

Đorđević si ne želi priznati, da bi morda njegov sin moral v šolo s prilagojenim programom
Vrhovni sodnik in državna sekretarka se nočeta sprijazniti z dejstvom, da njun sin ne spada v običajno šolo, o drugih opcijah, po navedbah staršev v pismu, pa ne želita niti slišati. “Glede na njihov položaj jim sigurno ni problem otroku zagotoviti njemu najbolj ustrezno šolanje (individualno, zasebno),” so prepričani zaskrbljeni starši.

V OŠ Poljane je zaposlenih več psihologov in defektologov, a se starši bojijo, da je poljanska šola kadrovsko podhranjena za reševanje tako zapletenih primerov.

Če bi bil to otrok “navadnih staršev”, bi bil že zdavnaj premeščen
Iz zakona o osnovni šoli je v 54. členu razvidno, da “šola lahko iz vzgojnih razlogov prešola učenca na drugo šolo brez soglasja staršev, če so kršitve pravil šole takšne narave, da ogrožajo življenje ali zdravje drugih ali če učenec po treh vzgojnih opominih v istem šolskem letu in kljub izvajanju individualiziranega vzgojnega načrta onemogoča nemoteno izvajanje pouka ali drugih dejavnosti, ki jih organizira šola. Če se učenca prešola brez soglasja staršev, si šola pred odločitvijo o prešolanju učenca na drugo šolo pridobi mnenje centra za socialno delo ter soglasje šole, v katero bo učenec prešolan, glede na okoliščine pa tudi mnenje drugih inštitucij”. A si tega zaradi vplivnih staršev šola verjetno ne more privoščiti; če bi bil to otrok “navadnih” staršev, bi otroka že zdavnaj prešolali na šolo s prilagojenim programom. “Učence s posebnimi potrebami iz prvega odstavka 12. člena tega zakona je mogoče vključiti v drugo osnovno šolo na podlagi odločbe o usmeritvi.”

Opravičilo zaradi odsotnosti otrok, ki so ga poslali starši. Poslali ga tudi ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodu za šolstvo Republike Slovenije.

Ravnatelj se ne odziva na prošnje zaskrbljenih staršev
Vodstvo staršev ni vprašalo za mnenje o namenu šole, da problematičnega otoka premestijo v višji razred, o tem jih je hotelo le informirati na izrednem roditeljskem sestanku, ki je bil v četrtek, 12. aprila.  A se večina staršev sestanka ni udeležila, saj so od vodstva šole pred sestankom želeli pisne odgovore na vprašanja in pisna zagotovila za njihove dvome in skrbi, a teh, kot navajajo v pismu, niso dobili. Za starše otrok je nedopustno tudi to, da sta v petek razredničarka razreda, ki naj bi sprejel fanta, in šolska psihologinja med uro matematike izvajali pritisk na otroke v zvezi z njegovim sprejemom v razred. “Najprej so jim ‘oprali’ možgane, potem so jih vprašali za njihovo mnenje in še za mnenje njihovih staršev. Razumljivo je, da so dobili odgovore, kakršne so pričakovali, saj so otroke stisnili v kot. Menim, da gre za nedopustno nadlegovanje in manipulacijo otrok,” so starši navedli v pismu.

Odločeni starši ne bodo pustili svojih otrok v šolo, dokler vodstvo OŠ Poljane ustrezno ne reagira
Zato se je večina staršev otrok v ponedeljek odločila za opozorilni bojkot pouka, otrok pa niso pustili v šolo. Večina jih je ostala doma, v šoli je le manjšina otrok, ki pri bojkotu ne bodo sodelovali iz različnih razlogov (starši zaposleni na OŠ Poljane, starši otrok s posebnimi potrebami). Če vodstvo OŠ Poljane ne bo odstopilo od svoje namere, bodo starši po prvomajskih praznikih z bojkotom pouka nadaljevali.

A. G.