Slovenija kot banana republika: Saga v primeru Pro Plus eden izmed razlogov, zakaj ameriško zunanje ministrstvo ne svetuje vlaganja v Slovenijo!

Foto: STA

Ameriško zunanje ministrstvo je za svoja podjetja izdalo usmeritve oziroma nasvete glede vlaganja v vseh državah sveta. Pod drobnogledom se je tako seveda znašla tudi Slovenija, o kateri so zapisali, da se pri javnih naročilih pojavlja pomanjkanje transparentnosti, pogoste pa so tudi regulativne spremembe. Prav tako pa niso pozabili omeniti obstoja kompleksne birokracije, visokih cen nepremičnin in zmede, ki nastaja med agencijami glede odgovornosti in jurisdikcije v zvezi s tujimi investicijami. 

Takšna ocena je odgovornost zadnjih petih vlad, ki so ustvarile okolje, ki je povsem neugodno za tuje investitorje. Nič čudnega ni, da so vsi pobrali šila in kopita, Slovenija pa posledično zaradi tega na vseh lestvicah konkurenčnosti pada.

Na strani ameriškega zunanjega ministrstva je mogoče prebrati, da podatki Gospodarske zbornice Slovenije kažejo, da je vsaj 50 odstotkov slovenskega gospodarstva v rokah države ali pod njenim nadzorom. “Še vedno vlada odpor do privatizacije in neposrednih tujih investicij, čeprav obstaja zavedanje o pomenu tujih neposrednih naložb za rast, ustvarjanje delovnih mest in razvoj novih tehnologij.” Nadalje izpostavljajo, da se potencialni investitorji v Sloveniji soočajo z velikanskimi izzivi, vključno s pomanjkanjem preglednosti pri sprejemanju gospodarskih in komercialnih odločitev, z dolgotrajnimi birokratskimi postopki, netransparentnimi postopki pri javnih razpisih in pogosto tudi z nedosledno davčno in regulativno strukturo.

Trg je tog, veliko je težav pri pridobivanju gradbenih dovoljenj
“Tuja podjetja, ki poslujejo v Sloveniji, in lokalna izpostava ameriške gospodarske zbornice, so navedli tudi dodatne dejavnike, ki negativno vplivajo na lokalno naložbeno ozračje, vključno s pomanjkanjem strategije za pridobivanje tujih neposrednih investicij, znatnim sodnim zaostankom, težavami pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, togostjo trga, nesorazmerno visokimi socialnimi prispevki itd.” Podjetja so poročala tudi o pomanjkanju preglednosti pri javnih naročilih, nepotrebnih zapletih in počasni birokraciji, pogostih regulativnih spremembah, relativno visokih cenah nepremičnin in o zmedi, ki vlada med vladnimi agencijami glede odgovornosti in  v zvezi s tujimi naložbami.

Ob tem je potrebno izpostaviti zapis glede Agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), ki predstavlja neodvisen organ, ki je pristojen za varstvo konkurence na območju Republike Slovenije. “Leta 2017 je AVK preučila 34 podjetij, da bi ocenila njihove potencialne tržne posledice. Do konca leta je CPA izdala odločbe v tridesetih primerih (štirje primeri so ostali še nerešeni) in v dveh primerih ugotovila zlorabo prevladujočega položaja na trgu. V primeru, ko je ameriško podjetje dalo ponudbo za nakup slovenskega medijskega podjetja, je AVK preverjala, če bi prevzem prispeval k vzpostavitvi prevladujočega položaja na trgu ali omejitvi dostopa do televizijskih kanalov na podlagi nepravičnih in diskriminacijskih pogojev.” AVK mora sicer do konca leta podati odločitev v zvezi z zadevo.

Ameriški sklad postaja vedno bolj nestrpen
Kot je že znano, POP TV in Kanal A že nekaj časa čakata na novega lastnika, saj je poslovna naveza ameriškega sklada KKR in srbskega poslovneža Dragana Šolaka že julija lani podpisala pogodbo o nakupu največje komercialne televizije v lasti družbe Central Media Enterprises (CME). Kljub temu pa novi lastnik še zmeraj ni dobil soglasja AVK in tako že več kot 400 dni čaka na soglasje državnega organa pod vodstvom Andreja Matvoza. Nič čudnega ni, da ameriški investicijski sklad KKR, ki želi prevzeti družbo Pro Plus, postaja vedno bolj nestrpen, zato ta poziva AVK, da naj hitro odloči v prid nakupu Pro Plusa.

Nič kaj dobrodošle za tuje investicije niso izjave Levice na izredni seji državnega zbora ob volitvah mandatarja v hramu demokracije, kjer je bilo izročeno, da je potrebno izločiti tiste subjekte in posameznike v državi, ki so obremenjeni z ameriško gospodarsko zbornico AmCham Slovenija. Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik pa je izpostavila, da tovrstnega izključevanja ne razumejo, saj temelj demokracije, kakor tudi AmCham Slovenija, predstavljata prav dialog in sodelovanje.

Potrebno je zavedanje, da sedaj ne gre več za opozorila s strani Amchama, ampak zunanjega ministrstva ZDA, ki opozarja, da imajo na AVK vpliv zunanji faktorji in da delajo počasi. Zavlačevanje v primeru Pro Plusa konkretno kaže, da je res tako in nič čudnega ni, da zaradi vsega navedenega ameriška podjetja ne želijo vlagati, ker ni smiselno tudi do dve leti čakati na odločitev nekega AVK.

H. M.

 • karlina

  PRESENEČENI, NITI SLUČAJNO, ŠE HUJŠE JE, KOT SO NAPISALI, ITAK NAS BODO VSI BRCNILI V RIT, SLEJ , KO PREJ, KAR SE PA TIČE ODNOSA DO AMERIKE, TO DELAJO NAMERNO , KER JE PREDSEDNIK TRUMP IN IMA CELO ZENO-SLOVENSKIH KORENIH, KAJ HUJŠEGA ZA LEVIČARSKO GOLAZEN, VRGLI NAS BODO TUDI IZ NATA IN NAŠA LEVA BANDA SE BO POVEZALA Z VENEZUELO, ALI S. KOREJO, MISLIM, DA SO NAS TUDI RUSI ZE SPREGLEDALI, NE VERJAMEM, DA JIH PUTIN ŠE JEMLJE RESNO, PREDVSEM TUDI ZARADI TEGA, KER VE, DA SMO BOLJ REVNI OD CERKEVENIH MIŠI, ZAPUFANI ZA VEČ RODOV NAPREJ, NE VEM, ČE SE ON KLANJA REVEZEM, NE VERJAMEM.

 • večni srb

  Pri nas so si vse prilastili ter priposestvovali udbaši in politični direktorji, zato o nekem normalnem gospodarstvu nima smisla nabijat, za zadnjih pet vlad pa lahko opazimo dve anomaliji, ki ju povezujeta, to sta Pahor in Erjavec. Nekaj mi pravi, da bo tudi šesta vlada popolnoma isti drek.

  • Fosa Stefan

   SLOVENCI ali slovenčki

   slovenčki volijo nad- PZDETE (kateri
   imajo oprane možgane, svoje PAMETI PA TAKO NIMAJO) UDBOVCE-kučane, goljufe
   cmerarje, lažnivce-kradljivce židane, nesposobne šivilje bratuvškove, klovne
   serpetinške, upokojence, ki ne dealajo za upokojence kahle erjavce, to jih je cca 30 %, “”SAMO, DA NE BO JANŠA”” makar 10000x slabše. ti ljudje ne vedo kaj je fizika narava in RESNICA.

   rezultat njihovega super dela 500 € plače, 500 € pokojnine, nekonkurenčnost Slovenije, izogibanje SLOVENIJE, koliko slovencev dela v tujini USPEŠNO, in koliko USPEŠNIH tujcev delA V Sloveniji

   30 % SLOVENCEV spoštuje fiziko, naravo in RESNICO in voli normalne ljudi in stranke

   40% SLOVENCEV NE HODI NA VOLITVE, KER SE JIM JEBE, TI NAREDIJO NAJVEČ ŠKODE SEBI IN SLOVENIJI

   že TRUBAR je rekel dragi moji SLOVENCI, (danes pa tudi smolar v pesmi)

   treba je delat, če hočeš,kaj imet, spoštovat fiziko, naravo in resnico. te
   besede nad-PZDETI kučan, cmerar, židan, bratušek, erjavec, serpetinšek, masleša,turnšek, golubič, praprotnik, klemenčičl,…NE POZNAJO IN NE VEDO,KAJ BI Z NJIMI

 • Stric iz ozadja

  Ameriško zunanje ministrstvo je za svoja podjetja izdalo usmeritve oziroma nasvete glede vlaganja v vseh državah sveta. A usmeritve za Severno Korejo so potem RUNAWAY!!!! pa nasvetov za Madzarsko tudi ni https://www.state.gov/e/eb/rls/othr/ics/2018/index.htm je ze Orban vse pobasal.

 • VERRZIFIKATOR

  ALI SMEM PREDLAGATI TAKOLE:
  IGNORIRAJTE BEDAKOV KOMENTARJE,
  SAJ SO EN SAM STRUP, NESNAGA, GARJE,
  KDO SE MENIL BO ZA TAKŠNE TROLE.

 • VERRZIFIKATOR

  Pepe Tevejšek

  POPU SMRT

  »Popu smrt!« napis se je zabliskal,
  vzklikala je raja bestialno,
  »Popu smrt! Odlično, kolosalno!!«
  A je eden prav tenkó zapiskal:

  »Niste prav napisa razumeli,
  to kar piše, govor je sovražni,
  takšne vrste so napisi lažni,
  skorajda ste v zanko se ujeli.«

  Jim tako je piskajoč razložil,
  da ni pop bil mišljen kot oseba
  in da torej sploh ne bo pogreba,
  nad sovražnim govorom je tožil.

  »Popu smrt!« pomeni, da ni mrknil,
  je zato sovražna to parola,
  z druge namreč se strani prirola,
  pravi pa, da te-ve naj bi crknil.

 • RATATA

  Pa kaj če amerikanci odsvetujejo vlaganja? Bodo pa “naši” ruse nafehtal, naj objavijo, da oni pa svetujejo vlaganja v Sloveniji.
  Za vlaganja ni potrebno skrbeti, saj so miljarde na razpolago. Tiste miljarde vzete iz bank.
  Ena mala težava je le to, kako prikriti domače lastnike teh miljard, kar pa bo v kratkem rešeno.

 • tarantela

  Tole je bilo objavljeno drugje, je pa resnično; torej ni njegova politika nič novega in pelje v osamo ZDA:
  “Trump vodi trgovinsko politiko izolacije, v zadnjem času pa je začel trgovinske konflikte z najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami ZDA, med drugim z EU, Kitajsko, Mehiko in Kanado. ZDA so za te države zvišale carine na več področjih, Trump pa grozi z uvedbo novih carin.”

  • Olga2345

   Hahahahahahahahaha hahahahahahahahaha

 • rubec

  Bolj me zanima kdaj bo Vilma Flintstone končno užgala s stola.

 • Olga2345

  Najprej je treba spraviti za zapahe udbomafijca iz Murgl in njegovo kliko, pa bo šlo vse naprej normalno!

 • PIA PlA

  Citiram: “Slovenija kot banana republika: Saga v primeru Pro Plus eden izmed razlogov, zakaj ameriško zunanje ministrstvo ne svetuje vlaganja v Slovenijo!”

  In zato Ameriška ambasada vabi Levico na gospodarske sestanke. Nimam pojma kdo je bolj zmešan.

 • učko

  Pri nas vlada kretensko komunistično-mafijski režim. Vladni šestorček je pa samo politični del tega sranja !!!!!

 • Marjan Šarac

  ZDA imajo prav

 • Franjo Trojner

  Samo cepci verjamejo, da bo Slovenijo in vse nas hranil 180 000 glav glomazen javni sektor. Ko bodo tuji lastniki kapitala naši državi obrnili hrbet, domači in tudi podjetniki pa odšli v bolj normala, stabilna okolja bomo Slovenci lahko samo še en drugega pasli, ne dela, ne hrane ne bo!
  Vsak cepec ve, da večanje davkov povzroči odpuščanje delavcev in s tem nezaposlenost, ali pa ekstremno nižanje plač v gospodarstvu, kar na koncu vedno pomeni prazen proračun, ki ne bo zmožen financirati javnega sektorja in Venezuela je TU!
  Sem včeraj gledal Odmeve, kjer sta tako Cerar, kot Bratuškova javno potrdila, da koalicija šestih vladnih strank nima koalicijskega programa, kako se lotiti nujno potrebnih reform, temveč samo spisek želja vreden 2. milijardi €?? Ne Cerar, ne Bratuškova, kot vidna koalicijska MINISTRA nista znala odgovoriti kaj vse iz te njihove liste želja bo koalicija dejansko poizkusila uresničiti??? Kar KRISTALNO jasno pove, da to ekstremno levo skup zbobnano koalicijo starih, nesposobnih, nespodobnih med seboj na smrt skreganih sestopljenih politikov v bistvu skup drži edino sovraštvo do razrednega, političnega nasprotnika, sovražnika g. Janeza Janše in njegove demokratične stranke SDS!!
  Dejstvo je, da so tudi Šarca in njegovo LMŠ po naročilu stricev in tet iz ozadja v sam vrh politike izstrelili levici servilni dominatni mediji. TODA, ko je na volitvah poraženi Šarec dobil mandatarstvo za sestavo vlade, so tudi levici servilnim dominatnim medijem začeli tuliti alarmi!!! Končno so tudi dominatni levici servilni mediji spoznali, da samo antijanševska Šarčeva vlada, koalicija nima rešitev , ne odgovorov na pomebne odločitve, ki bodo dale odgovor ali Slovenija in mi vsi skupaj z njo splava ali potone. Ja tudi novinarji in lastniki dominatnih levici servilnih medijev vedo, kako zelo hudo je v z nafto bogati Mandurini socialistični Venezueli kjer tudi novinarji z narodom vred vsak dan lakoto tolčejo.
  Ko levici servilni mediji prično svojo še niti ne postavljeno levo vlado na ves glas kritizirati, lahko orav vsakemu državljanu takoj postane jasno, da je vrag šalo vzel in so zares hudi časi pred nami. Že ena sama huda napaka včeraj še komedijanta, danes premiera Šarca nas lahko zelo hitro pahne v spiralo, ki nas bo bliskovito potegnila na dno in v stanje primerljivo danes ubobožani Grčiji ali Venezueli. Tokrat res verjamem in trdim, da bo narod to Šarčevo ekstremno levo vlado zaradi nesposobnosti in nespodobnosti z vilami gnal z oblasti, če ne bo prej sama razpadla in panično zbežala z oblasti.

  • Gavtroža

   Tu so že časi , ko je svet spoznal , da nismo o ničemer sposobni in so nam obrnili hrbt. Čakajo nas hudi časi in to bo , vsaj upam Slovencem dala misliti in upam da nas bo to končno streznilo

 • Govekar

  Še dobro, da SDS lobisti niso pregnali Magne na Madžarsko in da bo ta soudeležena pri drufem tiru.

  • david23

   S čim bo pa Magna udeležena pri drugem tiru?

   • Lustrator

    Udeležena sicer ni, je pa podobna svinjarija – komunistični investicijski projekti z več deset milijonskimi provizijami vnaprej izbranim izvajalcem…

    • Govekar

     Neokomunist, ti bi rabu enega Orbana, da ti prevetri možgane.

     • Lustrator

      ne veš kaj govoriš, zaključujem “debato”.

   • Govekar

    Upajmo, da bo udeležena Madžarska, Magna pa bo kmalu priključena z industrijskim tirom, po katerem se bodo karoserije in kasneje celotni avtomobili vozili v Koper. Kot pravi Cerar: tovornjake na železnice.

  • Lustrator

   Še dobro, da je Cmerar za neko tujo lakirnico (pri čemer je seveda v nekonkurenčen položaj postavil VSA DOMAČA IN TUJA PODJETJA, ki te ugodnosti niso dobila) šel spreminjat ustavo, se poscal na okoljske predpise in lastninske pravice in jim šenkal 18.000.000 € davkoplačevalskega denarja, da se bo potem tebi podobnim ekonomskim analfabetom hvalil, kako je on nekaj naredil za odpiranje trga tujemu kapitalu, kajne?

   Sicer pa brez skrbi – drugi tir, ki ga bodo odplačevale še generacije za nami bo med drugim gradil tudi Petričev Kolektor. Kako nepričakovano, kajne? Ampak Slovenija je POTREBOVALA 2x dražji 2. tir, kajne? Vile za rdeče tajkune pač niso zastonj.

   • Govekar

    Nekdo ga mora zgradit, a ga bo tvoja prostovoljna brigada lustratorjev?

    • Lustrator

     Zgradi naj ga prosti trg oziroma tisti, ki bo za investicijo odgovarjal s svojim premoženjem. Država MOJEGA soglasja za to nima in kmalu bomo prišli do točke, ko bo potrebno začeti sekati roke vsem komijem, ki si preko davkov in nenormalnih položnmic želijo prilastiti privatno premoženje. Kdor misli, da potrebuje 2. tir, naj si ga zgradi – jaz ga ne potrebujem, če ga pa ti, pa izvoli izpljuniti tudi 5 milijard €, kolikor ti jih bodo zaračunali tajkuni, ki mimo javnih razpisov prihajajo do poslov.

   • rrrrr

    Zakaj mu sploh odgovarjaš?. Naj trolek sam in sebi v ponos veselo čofota v plitvinah svojega neznanja.

 • črnaovca

  Se kdo spomni one Janševe vlade ko je znižala davek na dobiček in minister Vizjak je ves čas trdil da investitorji v vrsti čakajo na meji samo na ta ukrep. A je moralo preteči še nekaj let brez Vizjaka in Janše da je prišla Magna in še proti tej so zakulisno postavljali ovire

  • ZatonMesecnikov

   Ovčetino, saj še ni prišla. počakaj še, kaj bodo rekli Polmesec in Kordiš pa Violeta….

   Niso še rekli zadnje besede…

   • Lustrator

    In bolje tudi, da ne pride. Vladni dogovor z magno ni nič drugega kot mafijski posel napajan iz davkoplačevalskega proračuna, mimo vseh okoljskih, lastniških in ustavnih pravic in postavlja tuje podjetje v izrazito priviligiran položaj naprav vsem ostalim.

  • Lustrator

   Si “pozabil ” na to, kaj je sledilo po Janševi vladi? Si “pozabil” na to, da je Magno v posel prepričala šele povožena ustava in mafijski dogovor s Cmerarjem v katerem so meni nič, tebi nič tujemu podjetju obljubili milijone €, da pride v Slovenijo uničevati okolje ob čemer so pljunili v obraz vsem domačim podjetjem, ki lahko o tovrstnih torticah le sanjajo. Magna je eeden bolj umazanih Cmerarjevih poslov, ti pa si jo na dan privlekel kot nekakšen znak liberalizacije trga in odprtosti do tujine? Misliš da bi Magna prišla, če ne bi dobila šenkanega takšnega začetnega kapitala kolikor je vrednost povprečnega srednje velikega podjetja v Sloveniji?

  • Vera

   Lažeš ! Vizjak je dejal tole : ” Nič nimamo proti bogatenju podjetnikov, toda tudi delavci naj bodo tudi soudeleženi pri delitvi kolača dobička , saj ga delavci ustvarjajo z lastnimi rokami v proizvodnji ” !

 • montyamp

  Ne vem če nista v pozadini Soros in žvepleni pritlikavec .

 • montyamp

  Država s sodišči kjer kraljuje udbomafija , ne more preživeti .
  Amen .

 • xtc

  Slej kot preje bodo ZDA levake stisnila za vrat,sploh zaradi KKr,ki dejansko ne more upravljati svoje lastnine-kar lahko konča na mednarodnih sodiščih,ker je KKR napovedal čistko na Pop u in reorganizacijo in dvig profitabilnosti,je logično da bofo izgnali kučanovo anti ameriško propagand bando na često in s tem tudi Kučan izgubi velik del medijev za širjenje laži,zato AVK namerno pod njegovimi ukazi ovirtas zadevo,kaj bo ko bodo začele prihajarti miljonske tožbe in še kaj druga pa se ne zaveda nihče.
  Upor proti privatizaciji vsega je logičen,konec kraje,lenuštva,korupcije in lažne socialne države.
  Država ,dajansko obvladuje 70% gospodarstva preko državnih ban k,podjetij in tajkuni povezanih z državo in le ti zapirajo in ovirajo tako domače podjetnike kot tujer investitorje,ki pač kupijo podjetje,ko ga levaki n ikakor več ne morejo več reševati preko države zaradi EU zakonodaje in podjetje,ko izženejo komunistične parazite in sindikaliste zavcveti.,seveda se leva banda začne takoj dreti,da so firmo naredili oni in sedaj so jo tujci kupili zastonj in delajo dobičke-zamolčijo pa to da so s krajo in lumparijo sami potopili to podjetje

 • Hribouc

  Kdaj gredo Rdeči kriminalci spet po kredite na Zahod?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!