Samo bedaki in Golobi: Delo vulgarnemu piscu kriminalnih romanov namenilo celotno stran

Foto: Twitter

Politično gledano z njim nihče ne bi smel imeti opravka,” je glede predsednika vlade pripomnil pisec kriminalnih romanov Tadej Golob, potem pa še popolnoma brez potrebe in neokusno pristavil: “Kot oseba in kot politik se mi gnusi.” In ne, ni ciljal na serijskega morilca iz svoje knjige, pač pa na  predsednika vlade, Janeza Janšo. 

Nekdaj novinar, sedaj pa pretežno bolj pisatelj Tadej Golob je v časopisu Delo govoril predvsem o svoji novi knjigi. Napisal je namreč svojo četrto kriminalko, kateri je del navdiha prispevala tudi epidemija, saj jo je poimenoval kar Virus. Kot v prejšnjih knjigah tudi v tej nastopa detektiv Taras Birsa, ki tokrat menda preiskuje zločine serijskega morilca. Kako je ime serijskemu morilcu nam ni znano, vendar pa se ne bi prav nič čudili, če bi ga pisatelj poimenoval po katerem od akterjev sedanje vlade. Pisatelj namreč ne skriva, da je do njih precej sovražno nastrojen.

Pisatelj, ki je v lanskem letu v gorah doživel in preživel kar hudo nesrečo, pa je poleg promoviranja svoje knjige, interviju izkoristil tudi za politiziranje. Ali bolje rečeno za kritiziranje. Zdenko Matoz mu je namreč navrgel, da je v knjigi nakazal, kako policija, kot državni organ, čez noč postane policija ene stranke. In Golob se je strinjal, da je to, kar se nam v Sloveniji dogaja, zares hudo. “Slovenijo sta prizadeli dve katastrofi, zdravstvena in politična. To, kar počnejo s Slovenijo je res grozno,” je dejal.

Delo namenilo celotno stran za prezire proti Janši
Mislim, da bi moral biti Janez Janša to, kar so v Indiji nedotakljivi. Politično gledano z njim nihče ne bi smel imeti opravka. Kot oseba in kot politik se mi gnusi,” je bil glede svojega političnega in osebnega okusa jasen pisatelj Golob. Svoje usmeritve pa seveda ni skrival niti novinar Matoz. Omenil je, da so pri nas na oblasti ljudje, ki ne ločijo resničnost in domišljije. Zanimalo ga je namreč, ali je pisatelja že poklical minister za notranje zadeve Aleš Hojs, da bi zanikal izjavo, ki jo je podal izmišljeni notranji minister, ki očitno nastopa v knjigi. “Ne še, ne bi pa me presenetilo, če bi me, glede na to, kaj opazujem po televiziji. Niso se še obregnili ob knjigo, verjetno je še niso prebrali. No, saj premore kar lepo število besed, v nasprotju s tvitom,” je Golob svojo prodorno domislico delil z bralci časopisa in namignil, da bralski domet aktualne vlade ne seže dlje od enega tvita. Žal bo treba do naslednje knjige počakati še kakšno leto, v naslednjem delu se bo Golob menda dotaknil tudi svojega padca v gorah.

Zanimivo, o njegovem zdravju se je že septembra spraševal tudi teoretični psihoanalitik Roman Vodeb: “Ali kdo ve, kaj je s tem Golobom?” Golob je namreč, takrat v pogovoru za Mladino, o Vodebu dejal: “Mislim, da je že čas za toliko samozavesti, da bi temu Vodebu in podobnim rekli: Glej, tule imaš evro petdeset, pojdi na kavo in daj mir. Kar govori Vodeb, so neumnosti. Mogoče živim v nekem svojem svetu, ampak … bedakom ne moreš nič dopovedati, pa če se še tako trudiš.” No, s tem zadnjim delom stavka se vsekakor strinjamo.

Sara Kovač