fbpx

Samo bedaki in konji – saga o vladanju Mira Cerarja

Foto: Youtube

Vstopili smo v leto 2017. Srečno, veselo in upanja polno vzdušje je minilo. Vrnili smo se nazaj v realni svet in ugotovili, da nam še vedno vladajo ‘bedaki in konji’. Vlada se je konsolidirala, koalicijski partnerji pa so, ne glede na dogovor s sindikatom Fides in na neobstoj zdravstvene reforme, požrli vse svoje obljube in šli naprej. Tudi za SD in DeSUS se očitno ni nič zgodilo.

Zavajanju te koalicije ni videti konca. Državljani pa še kar zijamo kot teleta v nova vrata in čakamo na čudež. Vlada nam ga obljublja, a v prihodnosti. “Delamo na tem, reforma bo, ukrepi bodo, naredili bomo,” so najbolj pogoste izjave vladnih ministrov in premierja. Vse bo, a v prihodnosti. Mi pa smo ‘grdi’ zato, ker ne znamo počakati, da bo. Ves čas bi radi nekakšne ukrepe in zakone. Državljani smo za to vlado res naporni ljudje.

Kaj bo in kaj dejansko je
Jutri bomo živeli bolje, nam obljublja Miro Cerar. Kaj pa imamo danes? Imamo višje davke, višje trošarine, deregulacijo cen naftnih derivatov na avtocestah, katastrofalne čakalne vrste v zdravstvu, nemogoče pogoje za podjetnike in obrtnike in še kaj bi se našlo. A vse to, nam obljublja Cerar, je zato, da v prihodnosti kaj bo.

Morda sem to frazo do te točke res že nekoliko prevečkrat uporabil. A želim vam dopovedati, da Cerar in njegovi ministri delajo. Uspešno stiskajo zadnje fičnike iz vaših denarnic zato, da boste v prihodnosti živeli bolje. Niti sam premier ne ve, kdaj se bo ta sprememba na bolje zgodila, a verjame, da se bo. Morda Cerar še ni dojel, da je politika stvar realnosti in ne metafizike. Temu, da verjameš v nekaj brez fizičnega dokaza, se reče vera. In ni ga večjega vernika od Mira Cerarja.

To svojo vero prodaja tudi nam državljanom. Kot mesija prihodnosti se nam ponuja v vsem svojem veličastju. “Ne pustite se zmesti krivim prerokom iz SDS, ki vas zavajajo s statističnimi podatki,” že od samega začetka poslušamo iz ust te vlade. Največji problem pri vsem skupaj pa je, da začenjajo verjeti lastnim pravljicam. Ti ljudje očitno verjamejo, da delajo za dobro naroda, čeprav vsi podatki nasprotujejo tej veri.

Bedaki, ki nam vladajo, in konji, ki vlečejo voz naprej
Če že v šali rečemo, da so člani in ministri vladajoče stranke ‘bedaki’, moramo poudariti, da ne bi prišli tako daleč brez ‘konjev’. SD in DeSUS sta kot dva ‘konja’, ki vlečeta vladni voz naprej. Kljub temu da ju voznik voza ne posluša in ju ‘biča’, še kar vlečeta in vlečeta. Pod kolesjem tega voza pa trpimo državljani.

Vrnimo se od metafor na realna tla. Vlada je obljubila zdravstveno reformo. DeSUS je ob interpelaciji dejal, da bo Cerarja pozval k odstavitvi ministrice za zdravje, če do 12. decembra 2016 ne pripravi zdravstvene reforme. Tega do določenega roka ni storila. In kaj so storili ‘konji’ v DeSUS-u? So se ‘izpregli’ in šli svojo pot, kot je napovedoval predsednik Karel Erjavec? Ne. Malo so ‘rezgetali’, da bodo predčasne volitve, nato pa so utihnili, pridno sklonili glave in vlekli voz naprej.

Prav tako je, čeprav manj intenzivno, rezgetal social demokratski ‘konj’. Ko je vlada napovedala, da bo zdravnikom ugodila in jim dala denar, ki so ga zahtevali, so Židanovi Socialni demokrati skočili v zrak. Takega ukrepa, ki nagrajuje že tako dobro plačane javne uslužbence, ne bodo podprli, so trdili v SD. In res ga niso podprli. Oba ‘konja’ sta se vzdržala glasovanja na vladi. A po tem tišina.

In tu smo sedaj. V novem letu. Vladajo nam ‘bedaki’, ki jih naprej vlečejo ‘konji’ v koalicijskih partnericah. Lahko torej čakamo, da se levi ali desni ‘konj’ odločita izstopiti iz vlade, lahko pa državljani vozu nastavimo kakšen ‘kamenček’ ali pa ‘zlomimo os voza’. Dejstvo pa ostaja, da modro-moderni voz pelje po hribu navzdol, zavore pa so že davno tega odpovedale.

Aleksander Rant