fbpx

Samo v petek prispelo 27 ton zaščitne opreme! Minister Počivalšek zagotavlja, da je država od sedaj v položaju, ko sama odloča o nabavi

Foto: STA

Zadovoljen sem, da lahko slovenske državljane tik pred velikonočnimi prazniki razveselim z dobro novico. Danes je v Slovenijo prispelo 27 ton zaščitne opreme,” je izjavil minister Zdravko Počivalšek in dodal, da je slovenska vlada od sedaj naprej v položaju, ko bo sama odločala, kaj bo nabavila.

Za Slovenijo so po negotovih tednih iskanja zaščitne opreme prišli časi, ko se zaloge kopičijo, vse manj pa je negotovosti glede nabave in dobave. Na letališče Jožeta Pučnika je namreč na veliki petek prispelo kar 27 ton zaščitne opreme, je zadovoljno razkril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Če smo do tega trenutka kupovali vse, kar nam je kdo ponudil in po različnih cenah, pa od sedaj naprej temu ni več tako. “Od danes naprej pa lahko mi odločamo, kaj bomo nabavili,” je bil po pristanku letala jasen minister Počivalšek. Pomembno vlogo pa pri zagotavljanju opreme predstavlja prav logistični center v mestu Quingdao. Ta omogoča lažjo koordinacijo in predvsem hitrejšo odpremo zaščitne opreme iz Kitajske.

Zaloge do prvomajskih praznikov
Zadovoljen sem, da lahko slovenske državljane tik pred velikonočnimi prazniki razveselim z dobro novico. Danes je v Slovenijo prispelo 27 ton zaščitne opreme. Posebej ponosen pa sem, da je vzpostavljen zračni most med Kitajsko in Ljubljano. Tega so vzpostavili Zavod RS za blagovne rezerve, naše veleposlaništvo na Kitajskem in podjetje Hisense,” je poudaril Počivalšek in razkril, da je bilo v večerni sedemtonski pošiljki skoraj 600 tisoč troslojnih mask in 240 tisoč mask FFP 2. “To nam skupaj z zjutraj poslano pošiljko omogoča, da bomo lahko v miru preživeli skoraj do prvomajskih praznikov.”

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Kot pravi Počivalšek, si Slovenija v tem trenutku najbolj želi nabaviti še več troslojnih mask predvsem za gospodarstvo, pa tudi zato, da bodo lahko ob gospodarstvu omogočili tudi zagon v prometu, seveda v odvisnosti od stanja z okužbami.

Minister je še poudaril, da se je Slovenija doslej najbolj posvečala nabavi respiratorjev. Od naročenih 323 jih je v Sloveniji že 115, od česar jih je 108 že razporejenih po bolnišnicah. V naslednjem koraku je imela prednost zaščitna oprema za zdravstveno osebje. “V preteklosti je bilo kar precej težkih trenutkov, od danes naprej pa lahko zagotovim, da ne bo zmanjkalo zaščitne opreme.

Z maskami že skoraj samopreskrbni – v izdelovanje aktivno vključeno slovensko gospodarstvo
S pozitivo nas navdaja tudi informacija, da se je v proizvodnjo zaščitne opreme aktivno vključilo tudi slovensko gospodarstvo, ki je v tem tednu že proizvedlo 600 tisoč troslojnih oz. pralnih zaščitnih mask, “Mislim, da bomo že od naslednjega tedna lahko dnevno proizvedli 500 tisoč mask in bomo tudi na tem področju na nek način postali samooskrbni.” Brez današnjih pošiljk je bilo samo ta teden v Slovenijo dobavljenih 29 ventilatorjev, 480 tisoč troslojnih zaščitnih mask in 138 tisoč mask tipa FFP2.

Rok Krajnc