Samooklicani duhovni dedič revolucije v napad na ministrstvo za kulturo in davkoplačevalce kot v letu 1945

Prostori Radia Študent v Ljubljani (foto: STA / Daniel Novaković)

Radio Študent, duhovni dedič radia Osvobodilne fronte, kot se sami poimenujejo, bo v duhu svojih revolucionarnih komunističnih vzornikov od srede do petka z Metelkove v Ljubljani izvajal poseben “uporniški program”. “Udarna muzika. Objesten špikeraj. Odporniški nagovori. Tridnevni učni komad za ministrstvo za kulturo in njegovo komisijo za uravnoteženje medijskega prostora ter vso oblast”, kot so zapisali v najnovejši okrožnici.

Duhovni dediči Osvobodilne fronte bodo izvajali protestniško procesijo, odpravljajo se na pot odpora.

Navajajo, da je ministrstvo za kulturo “s svojim politizirajočim razumevanjem medijev prek javnega razpisa brezsramno začelo s t. i. uravnoteženjem medijskega prostora, dejansko pa s popolno odtegnitvijo sredstev nekaterim ključnim programom posebnega pomena”.

Samooklicani duhovni dediči revolucije

Med njimi je po mnenju dedičev revolucije seveda tudi Radio Študent, katerega direktorica je Ana Kandare, odgovorni urednik pa Matjaž Zorec.

Kakšen je njihov t. i. ključni program posebnega pomena, ne vemo, dejstvo pa je, da so samooklicani duhovni dediči revolucije doslej prejeli neverjetnih 3,373.594 evrov davkoplačevalskega denarja (vir: Erar).

Zavod RŠ (Radio Študent – op.) je doslej prejel neverjetnih 3,373.594,09 davkoplačevalskih evrov. (vir: Erar, spletna baza Komisije za preprečevanje korupcije)

Ustanovljeni so kot Zavod RŠ, lastnica je Študentska organizacija Univerze v Ljubljani.

Kot zavod poslujejo pod drugačnimi pogoji kot gospodarske družbe, njihove bilance javno niso dostopne, vprašanje je tudi, ali jih tudi izdelujejo. Verjetno pa je ta del po njihovem “program posebnega pomena”. Drugega namreč ne more biti. Mediji namreč delujemo pregledno in transparentno. Naši podatki so javni.

Za Zavod RŠ, kot se uradno imenujejo, pa je iz podatkov Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) razvidno le Poročilo o prostovoljstvu. Ne boste verjeli, v letu 2020 so opravili vsega 757 prostovoljskih ur (5053293000.pdf). V letu 2019 je bilo 535 prostovoljskih ur (5053293000 (1).pdf).

In v letu 2018? Nobene prostovoljske ure ni bilo opravljene, kaže Ajpes. Denar pa so prejemali. Vsako leto več.

Takšnemu kričaštvu in črpanju davkoplačevalskega denarja je treba v Sloveniji narediti konec.

Vida Kocjan/Demokracija