Država, kjer so privilegiji dedni, športniki pa edino veselje

Foto: STA

Večkrat je slišati in politiki radi poudarjajo, kako smo bili Slovenci pred 25 leti enotni v želji za samostojno in neodvisno državo Slovenijo. Tudi rezultat plebiscita, na katerem je kar 88,5 odstotkov vseh volivcev pritrdilo želji, da postane Slovenija samostojna in neodvisna država, kaže na veliko enotnost Slovencev.

Čeprav je bilo ljudstvo enotno, nas to ne sme zavesti, da bi mislili, da je bila tudi slovenska politika takrat kaj bistveno bolj enotna, kot je sedaj. Bila je razdeljena in vse prej kot enotna, zato je bila tudi sama osamosvojitev dosežena skozi šivankino uho. Z veliko sreče ter z velikim osebnim tveganjem glavnih akterjev osamosvojitve.

V 25 letih od rojstva države Slovenije je bilo doseženih veliko pomembnih stvari: mednarodno priznanje države, vključitev v OZN in druge mednarodne organizacije, vključitev v Evropsko unijo, prevzem evropske valute, vključitev v zvezo NATO, olimpijske kolajne in številni športni uspehi …

Le športniki so nam v veselje
Vendar bi glede na izhodiščni položaj, ki ga je Slovenija kot najrazvitejša republika bivše Socialistične federativne republike Jugoslavije imela, morali in bi lahko dosegli veliko več. Tako bi bili sedaj kot država v bistveno boljšem stanju in kondiciji. Kot državljani pa bistveno bolj ponosni na Slovenijo in bolj zadovoljni sami s sabo v vseh pogledih. Zdi se, da so v zadnjem času le še uspehi slovenskih športnikov nekaj, na kar smo Slovenci ponosni, in kar nas ob navijanju zanje poenoti za eno ali dve uri.

Sedaj neenotni tudi kot narod
Če je bila v času plebiscita neenotna le politika, Slovenci pa zelo enotni, se zdi, da je virus neenotnosti v teh 25 letih poskusa demokracije ponovno okužil tudi vse ostale Slovence. Ob branju blogov, zapisov in komentarjev na socialnih omrežjih se zdi, da smo v permanentni, nikoli končani državljanski vojni.

Če sem se ob vojnah na Balkanu še čudil, kako lahko sovraštvo tako prevzame ljudi, da sosed dobesedno ubije soseda, sem ob »vseslovenskih«, »spontanih«, »ljudskih« »vstajah«, ki so v obdobju 2012/13 zamorile Slovenijo in ustrahovale državljane, zgrožen dojel, da se nekaj podobnega kot v Bosni ali na Hrvaškem zelo hitro lahko zgodi tudi v Sloveniji.

Iz revolucije in terorja se nismo nič naučili
Žalostno je, da se iz zgodovinske lekcije revolucije in terorja izpred 70 let nismo skoraj ničesar naučili. Verjamem, da dokler Slovenija ne bo dostojno pokopala in priznala groba vsem, ki ležijo pobiti po kraških breznih, rudniških jaških in protitankovskih jarkih, toliko časa zanjo ne bo veliko blagoslova.

In bo zlo ob vsaki priliki lahko ponovno pokazalo roge in razdelilo Slovence. Razdeljen narod, še posebno, če je številčno majhen, pa je obsojen na propad. Ne verjamem, da alarmantne številke o Slovencih, ki so se zaradi negativne selekcije v zadnjih letih izselili ali odselili iz Slovenije, kaj vznemirjajo ministra za Slovence po svetu, vlado, predsednika republike ali kakšno politično stranko. Ker imajo pomembnejše delo.

Kako se krade?
Zaradi neizvedene privatizacije je namreč še vedno na razpolago ogromno državnega premoženja, za katerega še vedno mislimo, da je družbeno, torej naše, in si ga lahko vzamemo, kolikor in kadar se nam zahoče. Kdor je v državnem podjetju na visokem položaju in ima zato veliko priložnost, bo na svoj račun ali račun poslovnih partnerjev preusmeril nekaj milijard ali milijonov evrov.

Kdor pa ima nižji položaj v javni upravi, bo domov odnesel le zavoj papirja za svoj tiskalnik. Ali pa bo na službenem računalniku in v službenem času naredil še kaj zase ali pa skočil k frizerju. Kljub temu da se je standard Slovencev v 25 letih dvignil, ostaja miselnost v glavah ista.

Najdražje avtoceste
Zgradili smo avtocestni križ, ki je bil po denarju, porabljenem na kilometer, eden najdražjih na svetu. Prepričevali so nas, da so tako visoki stroški nastali zaradi reliefa Slovenije. Ker je bilo treba graditi toliko in toliko predorov in postaviti toliko in toliko viaduktov ter mostov. Ker da je Slovenija in da smo Slovenci nekaj posebnega.

Nekaj tako posebnega, da so naše plače še enkrat nižje od avstrijskih. In naši davki, prispevki, dajatve, nadomestila, trošarine … ene najvišjih, da lahko vzdržujemo državo. In oblast, ki si izmišlja nove in nove projekte, katerih cena med gradnjo naraste v nebo.

Slovenci radi plačujemo
Ker je potrebno prevrtati nove in nove predore, zgraditi nove in nove mostove, ki povezujejo davkoplačevalski denar z zasebnimi žepi. Mi pa vse to ponižno plačamo, ker smo nekaj posebnega. Ja, imeti lastno državo seveda nekaj stane. Vendar ne potrebujemo razbohotenega državnega aparata z množico ministrstev, sektorjev, odsekov, oddelkov, direkcij, služb, agencij, uradov, inštitutov, svetov … ki so bile ustvarjene za »naše« in kamor se po porazih na volitvah umakne »naše« oziroma s čimer se po zmagi na volitvah nagradi »naše«.

In jim tako omogočili privilegije. Ko pa so privilegiji enkrat podeljeni, pa naj gre za tiste, ki se vlečejo še iz slavnih borčevskih dni ali pa na sveže pridobljene privilegije zaslužnih kulturnikov ali rente v državnih podjetjih, se jih nikoli več ne sme odvzeti. Privilegiji in privilegiranci so v Sloveniji nedotakljivi.

Privilegiji so pri nas dedni
Lahko se prenašajo na sinove ali nečake. Preko očetov ali stricev. Zato v Sloveniji tudi nobena reforma ne uspe. Zato tudi lustracija ne uspe. Ker preveč ogroža privilegije nevidnih »elit«, katerih delovanje v obrambi privilegijev vsak dan občutimo v tanjši denarnici, daljših čakalnih vrstah v zdravstvu in v čedalje bolj nevzdrževanih cestah.

Ostaja pa nam upanje, da tudi Božji sin ni bil rojen med elito v kraljevi palači, ampak je bil rojen v hlevu, v štali, med neotesanimi, na družbeni rob odrinjenimi pastirji, v malem mestecu v neki zakotni provinci Rimskega imperija. Pa je kljub vsemu sprožil veliko Reformo. Zato vseeno lahko – pa naj bomo še tako zagrenjeni, razočarani in nezadovoljni s stanjem v Sloveniji – z upanjem in ponosom praznujemo 26. december, dan samostojnosti in enotnosti!

Blagoslovljen božič in Bog živi Slovenijo!

Gal Kušar

 • Novakec

  Vprašanje za kao raziskovalne novinarje; Kdo je sloovcam ukradel državo?
  Jest vem.

  • Vojko Potreba

   Saj nas večina ve, pa tisti, ki imajo to možnost ne upajo povedati. (FDV “novinarji”)

 • domovina mili dom

  Vsakemu, ki jamra, zabit v glavo vprašanje volitev.

 • noname

  SLOVENIJA NI BILA NIKOLI SAMOSTOJNA! SICER NAM NEBI VLADALI NEIZOBRAŽENI BUTASTI SRBI IN VOJSKA NA ENI STRANI IN MORILSKA UDBA NA DRUGI!!!

  • Vojko Potreba

   Saj se niso sami izvolili. So jih ljudje.Brez podpore ljudi ne bi pristali v parlamentu. Ljudem potrkaj na vest, ki je nimajo.

   • karlina

    Izvolili so jih ljudje, ki nimajo svoje hrbtenice in v sebi ponosa,da so SLOVENCI, pač pa še vedno hrepenijo po Jugoslaviji, to je resnica in zelo, zelo, žalostno.

 • xtc

  Današnja Slovnija je v bistvu ,čista Yuga isti ljudje jo vodijo in sedaj že otroci in vnuki imajo vse privilegije iz juge ,ki so dedni.
  Sloveniji vlada rdeča aristokracija,ki vlada,obvladuje vse sodstvo,policijo,večino gospodaratva in ti ljudje niso nikoli želeli iz Yuge zato so takoj ostranili Pučnika nato še Krambergerja(fizično) in z Drnovškom(komunistom) takoj 92 zakorakali na SFRJ pota in kako priti nazaj v Novo jugo spomnite se popmpa o tem kako se slovenskefirme širijo na balkan in kako bomo nava velesila in seveda sličice rdečih direktorjev in novopečenih kapitalistov bivših sekretarjev partije in udbovcev ,ki so obljubljali gospodarki preporod balkana beri Nove Yuge.
  Vse se je končalo z miljaRDNIMI POLOMI,KRAJO,DOLGOVI ITD,ničesar od velikega Kučanovega imperija,z vsem je pometla zahodna konkuranca.
  Sedaj je ostala le še Slovenija,ki jo skubijo kolikor se da in komunistična propaganda kako je bilo lepo v Yugi in kako bi bilo lepo če bi bili zopet tam.
  Kučan in komunisti niso nikoli želeli iz Yuge so pa želeli Slovenski komunisti s Kučanom prevzeti jugo a jim je spodletelo.Ker so videli ,da želijo Slovenci iz Juge so le to ovirali z oddajo orožja TO,nato z propagando itd a se ni izšlo nato pa so vseskozi namerno uničevali samostojno Slovenijo in jo še sedaj na vse načine,samo kako bi zlezli v novo Yugo.

  Ker 91 niso bili vodilni komunisti,SDV jevci in zločinci udbe in NOB postavljeni pred sodišča in obsojeni ter lustrirani so takoj začeli s spodkopavanjem države in ker ni bil menjan kader v državnih firmah in ustsanovah so kmalu prevzeli kompletno državo.
  Seveda pa gre velika krivda tudi od socializma bolanemu narodu ,ki je nmislil ,da bo švicarski standard dosegel z balkansko miselnostjo,delom,manirami in socializmom,s katerim so ga levaki začeli pridno zopet pitati čez medije.
  Seveda je Slovenija danes zadnja komunistična enklava v EU,ki je uničena in zelo verjetno kot država obsojena na izbris,seveda levaki upajo na Jugo ampat to ne bo bo pa najverjetneje Slovenija izginila razdeljena med Avstrijo in Italijo(kot je že bilo) in s tem se bo tudi vzpostavila stabilnost v Sloveniji,levakom pa bo moč upadla saj bodo razdeljeni pa tudi ,ker gre za večji državi se bodo utopili v večini.
  In to je vse bolj realna slika in bera 26 letnice Slovenije in tudi konec poti.
  Ja Slovenijo so uničili Kučan & Co,kot so tudi pomagali pri Yugi.
  Nove Juge pa ne bo.Največja ovira je ravno Hrvaška,ki spretno izrablja neumnosti SLO levakov in njihov obupen boj za preživetje ter sline za Yugo,oni postajajo lokalna velesila,Slovenci pa zelo verjetno kot sem že omenil odhajamo pod Avstrice in Italjane,ko bo država dokončno finančno kočapsirala in izravnala notranje račune.

  Škoda,res škoda.

  • Anton

   Odličen komentar!

  • Slovenec 33

   Ja dobro opisana situacija, po mojem pogledu pa ni opisano “zakaj se nam je to zgodilo”.
   Bom dodal še en dodaten pogled
   Leta 1918 prvega decembra so bile slovenske dežele okupirane od Srbije (uradno je šlo za združitev SHS in Srbije, ki pa ni bila združitev, za kar je dokaz protestiranje enega od podpisnikov te združitvene listine, dr. Korošca, ki je bil zaradi protestov, da ni bilo tako dogovorjeno, kot se je dogajalo, interniran najprej v Bosni in nato na otoku Hvaru). In po slovenski zemlji so hodili tuji vojaki z orožjem in govorili tuji jezik (definicija okupacije).

   Potem je ta okupacija trajala in v tem času je nekaj izdajalcev slovenskega naroda zaradi svojih koristi začelo sodelovati z okupatorjem I.

   Prišla je druga svetovna vojna in v slovenske dežele sta prišla še dva okupatorja, ki sta si tudi pridobila nekaj izdajalcev slovenskega naroda na svojo stran. In vsi trije so se s svojimi pomagači stepli za to ubogo slovensko zemljo. Zaradi preigravanj med njimi so umirali Slovenci, ker pravih spopadov med njimi pa le ni bilo. Edino TIGR se je res boril za svobodo slovenskega naroda brez fige v žepu in brez sodelovanja z okupatorjem. En izdajalec slovenskega naroda in sodelavec prvega okupatorja je izdal, kje je vodstvo TIGR-a drugemu okupatorju, da so jih ti potolkli in za nagrado je dobil komandaturo enote prvega okupatorja (Ribniška četa).
   Pri kapitulaciji enega okupatorja je ta predal orožje prvemu okupatorju, da je lahko napadel turjaški grad. Ni ga predal izdajalcem slovenskega naroda, ki so se mu priključili in bili takrat v gradu (zanimivo kajne).

   Drugi okupator je pri preigravanju s prvim okupatorjem posluževal podobne taktike.

   Ko je prvi okupator z izdajalci slovenskega naroda prišel v slovensko vas je nekajkrat ustrelil proti drugemu okupatorju in nato junaško pobegnil v zavetje slovenskih gozdov. Seveda je drugi okupator pribesnel v vas, jo požgal, nekaj domačinov postrelil, ostale pa odvedel v internacijo – koncentracijska taborišča.

   Ko je kapituliral še drugi okupator je prvi okupator z izdajalci slovenskega naroda počistil one druge izdajalce in z njimi še veliko zavednih Slovencev ter tistih, ki so kaj imeli in so pomenili moralne avtoritete v slovenskem in lokalnem okolju med njimi tudi veliko žensk in otrok in jih zmetal v brezna ter zazidal v rudniške jaške.

   Zadnjič sem prebral, da je bilo srečanje preživelih ob obletnici osvoboditve nemškega koncentracijskega taborišča.

   Srečanja preživelih iz Teharij ni – ni nihče preživel in enako velja tudi za one iz Hude jame pa one Cigane (Rome in Sinte njih nekaj sto), ki so jih 42 leta okrog Kanižarice namesto drugega okupatorja, možno po nijhovem nalogu , potolkli pripadniki prvega okupatorja
   s pripadajočimi izdajalci slovenskega naroda.

   Divjanje nad svojim narodom brez kančka vesti in trohice viteštva je značilno za izdajalce slovenskega naroda, ki so se izživljali nad Slovenci ob pomoči prvega okupatorja Iz tega lahko ugotovimo, da je bila izdaja uspešna.

   Potem se je okupacija slovenskih dežel nadaljevala in še vedno so po naših deželah hodili vojaki, ki so govorili tuj jezik in nosili orožje.

   To je trajalo do osamosvojitve, ko je bila okupacijska vojska izgnana iz slovenskih dežel, pravi osvoboditelji pa so bili ob tem zaznamovani.
   Ker je bila Slovenija osamosvojena in ni bila ob tem tudi osvobojena (vsi vzvodi oblasti so ostali v istih rokah), se nam dogaja, da osamosvojitelje zapirajo in šikanirajo, tiste, ki so pa so po Sloveniji streljali in delali škodo pa so sodišča oprostila.

   Prav tako ta sodišča oprostijo tiste, ki so pokradli težke milijone, zaradi procesnih napak in pomanjkanja dokazov in tudi za narkokartel velja podobno.

   Ravno tako se je v tem času zgodilo slovenskemu odposlancu v mestnem parlamentu, da je bil z ukazi v tujem jeziku na ukaz župana odstranjen iz parlamenta.
   In ko se pripelješ v Ljubljano po južni vpadnici z Barja, te na levi strani z objekta ob cesti še vedno pozdravi okupatorska rdeča zvezda.
   Zato lahko le ugotovim, da nikjer na svetu okupatorji in domači izdajalci ne spoštujejo osnovnih etičnih in moralnih norm in tudi v Sloveniji ni nič drugače.

   To so po mojem mnenju glavni razlogi katastrofalne situacije pri nas, ki so posledica opisane okupacije in zaradi katere imamo veliko množico nezaposlenih, že skoraj četrt milijona revnih, ki potrebujejo pomoč, da preživijo, doplačevati moramo zdravila, ukinjajo ambulante javnega zdravstva, intenzivno poneumljajo mlade generacije z usmerjenim izobraževanjem, ki ga vodi fdvizem.
   Iz povedanega lahko sklepam, da je cilj te okupacije osiromašenje in poneumljanje in s tem izničenje slovenskega naroda.
   Za povrh pa še zvemo, da nam vlada krade iz naših (državnih) rezerv in daje novim okupatorjem, da se bodo lažje znašli.

   Šele ko bomo utišali te potomce okupatorjev in domačih izdajalcev bo omogočen civilizacijski napredek in razvoj v slovenskih deželah.
   Takle mamo.

   • Jovo Jamnica

    Krfska deklaracija je bila podpisana že leta 1917. Res pa se je dr. Korošec pozneje boril za Slovence. Reševal je, kar se je rešiti sploh dalo. To mu je treba priznati!

  • Jovo Jamnica

   Če nam ni rešitve, upam v mejo na Trojanah. Uskoke z mirno vestjo prepuščam Lahom…

 • Anton

  Od vseh terorjev je za Slovence najhujši komunizem kateri še kar traja…

  • Vojko Potreba

   Uradno komunizma ni več. Nam pa vladajo murglski nastavki.

   • karlina

    Uradno seveda ne, je pa neuradno in vsem jasno.

    • Jovo Jamnica

     …v čem je razlika???

     • KAPIBARA

      Mislim da je Neuradno huješe…

 • Wisdom

  Levi, sredinski desni. Žal so skoraj vsi pozabili danes izobesiti slovensko trobojnico. Zakaj že?

  • Jovo Jamnica

   …ker ni slovenska!!!

   • Wisdom

    Čigava pa je? Ruska, Srbska, Hrvaška, Kitajska, Nemška, Ameriška, čigava? Sramota za vse politike, desne, sredinske, leve, rdeče, bele, črne, nevidne, kakršnekoli. Tudi državljani se naj zamislijo. Slovenski narod ima žal zelo kratek zgodovinski spomin, ima pa odličen spomin za obračunavanje med našimi in njihovimi. Ne glede na vse, sem danes ponosno izobesil našo, mojo zastavo. Slovenec sem, tako je djala moja mati…

    • Jovo Jamnica

     …si zapeval poleg tudi “Zdravljico”???

     • Wisdom

      Jovo, nisem ne desni, ne levi, praznujem tudi pravoslavno Novo leto. Samo, da se uživa.

      Pojem pa poleg Prešernove Zdravljice še Jenkovo Naprej zastave slave.

     • Vojko Potreba

      Veliko je “neopredeljenih” v Sloveniji. Zanimivo.

     • Wisdom

      Sem opredeljen. Sem za poštenje in domoljubje, politična smer mi ni niti važna, sem volil že vse opcije, pa so me vedno razočarale. Nekoč komunisti, zdaj socialisti takšni in drugačni-krščanski, demokratični, liberalni, modernisti, nacionalisti, kapitalisti, kaj vem še kakšni isti, vsi so isti. Žal človek še ni na ravni pravega alztruizma. Torej kdo ima prav, leva, desna, sredinska?

     • pokvarjeniSvet

      Saj to je to…ne gre za leve, ne gre za desne, gre samo zato kera stran resnično izvaja domoljubje, do zdaj pač nobena. Zato rabimo stranke kot je Fidesz na Madžarskem, Avstralski premier in Putin v Rusiji…treba je skrbeti za NAROD vse drugo kaj si nekdo zunaj naše države misli je en drek vredno.

      Rabimo resnični Patriotizem v Dejanjih ne zgolj v besedah, samo dobra dejanja štejejo.

    • karlina

     Zatorej reči smem Slovenec sem, Slovenec sem……

 • viktorh

  Hvala, Gal Kušar.
  Nekateri tega še vedno nočejo vedeti.
  Še pomnite, tovariši?

 • viktorh

  Takole visijo pri meni…

  [url=http://shrani.si/?42/Oi/4Eql9Zy1/dscn1717.jpg][img]http://shrani.si/t/42/Oi/4Eql9Zy1/dscn1717.jpg[/img][/url]

  • Kučko pod pručko

   Bravo, Viktor. Pravi Slovenec si!!!

  • zuje

   Tudi jaz sem izobesil zastavo EU in slovensko zastavo. Zastave namestim samo 26. decembra in 25. junija.
   Smo pa še daleč od zavednosti Švicarjav ali Američanov. Pri njih naletiš na veliko zasebnih hiš, koder imajo na dvorišču drog z državno zastavo, ki plapola vse dni v letu.

   • Bloški Tonček

    Well, sem neki bral pa piše, da je zastava lohka stalno izobešena le na državnih poslopjih…
    Sicer js jo mam, sam…

 • Vojko Potreba

  Blagoslovljen božič in Bog živi Slovenijo!

  Gal Kušar
  ………………………….

  Komunisti ti tega ne bodo odpustili dokler bodo dihali. :)

 • domovina mili dom

  Ko bo visela slovenska zastava na večino slovenskih domov, brez izgovorov (stara je 166 let), takrat se lahko nadejamo uspešnih volitev za novo demokracijo.

  • Jovo Jamnica

   Ker sem štajerski Slovenec, se s to panslovansko zastavo ne bom nikoli identificiral. Nikoli ne bo visela na mojem domu, dokler sem živ.

   • domovina mili dom

    Ah saj bo druga. Potrudi se z EU zastavo. Morda te tudi ta moti?

    • Jovo Jamnica

     …ne še… :-)

   • domovina mili dom

    V Velenju so tudi štajerski Slovenaci.

   • Wisdom

    Jovo,

    kakšno zastavo si si pa zaželel na tako pomemben dan kot je danes?

    • Jovo Jamnica

     …ma, zamisli si zastavo Kanade in zamenjaj rdečo barvo z zeleno, list pa z lipovim.

   • MEFISTO

    To pa ne drži.

   • Bloški Tonček

    Dokler ni alternative…

    • Jovo Jamnica

     ja…oprosti, nisem se koncizno izrazil.

 • Peter

  Za borčevske pokojnine gre mesečno približno 15,8 milijona evrov. Denimo decembra so izdatki za starostne borčevske pokojnine znašali dobrih sedem milijonov, za invalidske slabega 1,7 milijona, za družinske oziroma vdovske borčevske pokojnine pa 7,1 milijona evrov, kar je celo malenkost več kot za starostne borčevske pokojnine.

  • karlina

   Pravih borcev je pri nas še bore malo, borčevskih pokojnin pa vedno več, to je skregano z vsako zdravo pametjo.

   • KAPIBARA

    Okoli 70 let, je sodelavec rekel, da so pravi borci na britofu.. 6. mesecev čuze je fasal..

    • zuje

     Moj sodelavec je pa v službi šefu reku, da ni tovariš, ker ni nobenga ubil. Če nejgov brat ne bi bil znan pisatelj in v službi tam, kot inkriminirani sodelavec, bi letel iz službe in naravnost v arest. Nič se ni zgodilo.

 • karlina

  i. Privilegiji in privilegiranci so v Sloveniji nedotakljivi.

  Privilegiji so pri nas dedni
  Lahko se prenašajo na sinove ali nečake. Preko očetov ali stricev. Zato v Sloveniji tudi nobena reforma ne uspe. Zato tudi lustracija ne uspe. Ker preveč ogroža privilegije nevidnih »elit«, katerih delovanje v obrambi privilegijev vsak dan občutimo v tanjši denarnici, daljših čakalnih vrstah v zdravstvu in v čedalje bolj nevzdrževanih cestah.

  Dokler bo temu tako, do tedaj ne bo Slovenija osvobojena, na žalost, nas vseh zavednih domoljubnih Slovencev in tudi ne bo uspešna, niti nas v evropski uniji ne bodo niti slučajno jemali resno. Narod, kjer še vedno in vedno bolj malikuje komunizem, ter tudi dela vse tako, kot ta sistem narekuje, ne more uspeti, NIKOLI.

 • Zobje kot biseri

  Ta preostali del premoženja bi morali med nas razdelit, ki smo ga ustvarjal, samo tokrat samo 1 agencijo, ki bo upravljala s certifikati in ne kot prvič, ko so bili PID-i ustanovljeni za to, da so ljudem pokradli, kar so dobili.

  • Jovo Jamnica

   …tudi svoj dolg ti odstopim, če želiš…

   • Zobje kot biseri

    Dolg si naj rdeči vzamejo, saj so ga oni naredili.

    • Jovo Jamnica

     …sem ga že ponujal, pa ga nihče noče.

 • Zobje kot biseri

  Prešeren je napisal ZDRAVICO in ne zdravljico, tud 1 kitica je zdaj manj, kot v origi9nalu.

  • Jovo Jamnica

   …upam, da to ne leti name… :-)

   • Zobje kot biseri

    Zakaj bi nate letel, saj nisi ti spremenil naslova pesmi.

 • Borut Stari

  Ob Dnevu samostojnosti in enotnosti! so/smo pozabili izobesiti slovenske zastave! Pogled na ulične kandelabre i pročelja kaže žalostno sliko spoštovanja lastne države.

  • Jovo Jamnica

   Mene to ne moti. Mogoče bi veljalo uzakoniti obvezno izobešanje.

   • Borut Stari

    Mene pa. Izobešanje je bilo uzakonjeno v nekdanjem mrliču od države. Za razliko od nas imajo Hrvati zastavo še na mizah. Oni svojo državo spoštujejo in je njihova domovina. Domovinsko pripadnost ni potrebno uzakoniti.

    • Jovo Jamnica

     Pazi, o čem govoriš. Spoštovanja domovine nas je prvi učil Bleiweis. So ga panslavisti postavili na pranger! Vedi, da so naši hrabri fantje pustili življenja na Soški fronti… braneč domovino!

     • Borut Stari

      Jovo, potem bom vprašal. Pod čigavo zastavo so “naši” hrabri fantje pustili življenja na soški fronti? Katera država je bila njihova domovina.Slovenija je samostojna in suverena država šele 25 let.

     • Jovo Jamnica

      Hrvati so se borili v vojni za domovino, mi pa v vojni za osamosvojitev. Avstrijci so dobro vedeli, komu zaupati obrambo skupne državne meje na določenem delu. Tistim, ki so zemljo za to isto mejo čutili, kot svojo domovino.

     • Borut Stari

      Hrvaška je država že od 10 stoletja. Hrvati imajo razvit domovinski čut. Slovenci tega čuta nimajo.

     • Jovo Jamnica

      Hrvati niso nikoli živeli v Karantaniji.

 • Janez

  Jaz Janez ..kot otrok borca T.I. NOB SEM SEL LETOS po 40 letih dela sam v penzijo…teh T.I. borcevskih penzij .. sploh ne razumem. A je oseb s statusom borca nob res se toliko zivih? Jaz le eno preko 90 let sosedo poznam .. moj oce in ostali meni poznani pravi borci .. pa so pomrli 10, 20,30 let nazaj. Tudi se mi zdi potrebno realno ponovno preučiti partizanstvo. Jaz vem za 1. Vodilni kader, Partijske partizane npr. S.Semic Daki, 2. Partizane ? Morilce? Vosovci..,3. Z ničimer obremenjene navadne borce, 4. V morilstvo zavedene ali prisiljene 4. Knojevce.. povojni v umore prisiljeni mobiliziranci?!!! Meni so se partizani zdeli do prebivalstva .. veliko bolj nasilni, morilski … kot domobranci. Mojo mamo in njeno sestro so po eni akciji trošenja letakov… lokalni domobrani zajeli.. a so ju kot znani, priljubljeni dekleti s starekmetije..z opozorili, da naj ne izzivata .. in ju izpustiladadni fantjei? Večina domobrancev. Je bilo povsem navadnih, celo zelo dobrih kmečkih fantov, ki so se zatekli v nemško zaščito zato, ker so se bali da jih bodo nasilniški, stalinovski vosovci brez opozorila ponoči odvlekli kam in jih postrelili.. ze zardi obiskovanja cerkve, ker so imeli večje kmetije… . Strasna tragedija..za slovenski narod, toliko pomorjenih, praktično ničesar krivih fanntov?!!! A ste gledali film Dobri stari pianino?!, Nikoli ga ne zavrtijo, ker so v njem domobranci prikazani kot navadni fantje, ki lepo pojejo slovenske pesmi.Janez

 • Zobje kot biseri

  Živih je še okol 7456 partizanov, borčevskih penzionov se pa 24789 izplačuje, kako je to možno ‘

  • Vrhovni sodnik

   Indige si dajo med sebe, pol se pa skloftajo.

  • MEFISTO

   Kako je s temi partizanskimi veterani, pove sledeči podatek.

   Če je bil partizan leta 1945 star 15 let, jih ima danes 85.

   Predsednik borčevske organizacije je letnik 1939 in se v ZB prišteva že k starejšim borcem

   • KAPIBARA

    Kaj, ob koncu vone bil star 6. let.. potlej je bil tisti kururček – tobico nosilž, živeža prosil.. al kuga…

  • Breiva

   Čudež narave.

  • ferdoperdec

   Prej je bilo v Sloveniji cca 60 občin to znese da še danes 70 let po koncu druge svetovne vojne živi v povprečju v vsaki od teh občin več kot 120 partizanov!!!!! In hitler je pri nas rovaril cela 4 leta. Pa ne da so bili vsi ti “majski partizani”!!!
   PS: MAJSKI PARTIZAN – to so kekci ki so bili skriti po gozdovih, jamah, kozolcih in so maja 45 prlezli iz teh skrivališč in se še danes trkajo po prsih češ mi smo osvobodili Slovenijo in ob tem vlečejo borčevsko že cca 50 let. Banda!

 • Vrhovni sodnik

  Osamosvojil smo se že, kdaj se bomo osvobodil ?

  • Novakec

   Bo treba ponovit z temeljitim čiščenjem, pa ne samo pri nas.

   • Rožle

    Misliš na …deratizacijo…?!

    • KAPIBARA

     S ta močnim “razkužilom”.. pravjo sa je svinec težka kovina, strup za telo..

  • ferdoperdec

   Težka bo! Rdečuhi so hujši ko pijavke, ne izpustijo plena tud če crkne…

 • Novakec

  Ko bi zblojenci v prvih vrsta na proslavi premogli toliko domoljubja kot ga imajo izvajalci, pisci…. lepih pesmi na proslavi bi bilo čisto drugače v naši deželici.
  Drugače pa Lublana je bulana.

  • marta

   Pozabi ! Za lepe besede ti v trgovini nič ne dajo.

   • Rožle

    A mamo spet nočno…?

   • KAPIBARA

    O dajo dajo- pravico da pokažeš cekar, ali si kaj ukradu..

  • Vera

   Kje je na MMC posnetek od sinočnje lepe oddaje ob 20.05 ? Hvala tistemu, ki mi napiše ! Toliko lepih domoljubnih pesmi , še ni bilo v dveh urah .
   Še to : Kje so bili iz strank SMC, SD, ZL , DESUSA ?

 • pokvarjeniSvet

  Ja točno ! IZDAJALCI nas vodijo, zato je tako kot je

 • pokvarjeniSvet

  Rabimo stranke kot je Viktor Orban na Madžarskem, Avstralski premier in Putin v Rusiji…treba je skrbeti za NAROD, vse drugo kaj si nekdo zunaj naše države misli je en drek vredno.

  Rabimo Patriote z resničnimi patriotskimi dejanji in ukrepi.

 • Rožle

  Tesr

 • Kučko pod pručko

  Ko sem si na TV SLO1 z zamikom ogledal oddajo o osamosvojitvenem procesu, ki jo je vodila Rosvita Pesek, so me preplavila močna čustva. Ta so se izrazila v občudovanju in hvaležnosti do ideologa in gonilne sile osamosvajanja, dr. Jožeta Pučnika. Povsem drugo čustvo pa me prevzame, če pomislim na Milana Kučana, človeka, ki je osamosvojitvi nasprotoval in je Sloveniji vse do danes prizadel neizmerljivo škodo. Do njega čutim samo gnus, gnus in še enkrat gnus!!!

 • MEFISTO

  Od časa do časa se tem, ki uživajo borčevske privilegije, dela tudi krivica.

  Spomnite se mamic, ki so preko žice okupirane Ljubljane partijsko pošto tihotapile tako, da so jo skrile med plenice pod otrokovo ritko v otroškem vozičku in tako preslepile operetne italijanske okupatorje.

  In ta ritka je imela lastnika in ta lastnik ritke je potem, ko je dolgo po izbruhu komunistične “svobode” odrastel, z vso pravico za svoje junaštvo terjal in dosegel denarno priznavalnino, dvojna leta za vštetje v pokojninsko dobo in ugodnejše pogoje upokojitve ter letno brezplačno zdravljenje v zdraviliščih in še kaj.

 • MEFISTO

  Najbolj všeč mi je bila iskrica cenjenega Zuje, ki je povedal, da je v gnili Jugoslaviji njegov sodelavec odvrnil svojemu šefu, da ni tovariš, ker ni nikogar ubil.

 • MEFISTO

  Včasih preklopim na KLASIKTV, kjer predvajajo pretežno partizanske filme, da se prepričam, če NOB in revolucija še trajata.

  Na tej TV vsak dan pobijejo toliko Nemcev, da se včasih kar ustrašim, da jih bodo iztrebili in se sprašujem, zakaj so za “zmago” potrebovali cela štiri leta. Celo na Sveti večer so Nemci cepali kot zimske muhe.

  Ljubiša Samardžić je sam pobil toliko nemških vojakov, da bi lahko izpraznil eno celo nemško zvezno deželo.

  Kdo smo mi, vas vprašam, da bi smeli takim junakom zavidati njihove privilegije in udobno življenje, njim in njihovim svojcem do današnjega kolena?

 • Shalalabayzer

  “Le športniki so nam v veselje”
  Če ni kruha, pa naj bodo vsaj igre…da bo raja pomirjena in imela privid povezanosti in pomirjenosti, da se nekaj da, če se hoče.

  “…Ali pa bo na službenem računalniku in v službenem času naredil še kaj zase ali pa skočil k frizerju…”
  To je tista vrsta neučinkovitosti, ki nas največ stane, ker je tako množična.

 • Ruggedplant

  Zelo dobro orisana situacija. Manjka le še ključna sinteza ZAKAJ (nujno potreben zgodovinski vidik) ter kako naprej do sprememb na bolje (prav tako manjkajoča omemba pravosodja).
  Sicer pa odličen članek.

 • Janez

  Ja

  • Janez

   Ja, kako naj pa bomo enotni, ko si pa zl, sd, desus tipi i podporniki in potomci prezivelih partizanov ne upajo zapeti pesmi, ki se je niso ucili v soli…. Slovenec sem, ?
   Mogoce mislijo, da je domobranska? Pa da ne bi ?uzalili duha ze pokojnega oceta ali deda parizana, ki je bl tam verjetno bolj nahitro prevzgojen v partijca in tak seveda ne smes v cerkev, ne ves niti za deset zapovedi. O nesrecnih domobranih ves kar si slisal v soli ali na tv! Da so bili grozni, izdajalci, prisezniki hitlerju.., in kdove zakajj proti partiza om. DA so napadali partizane, ki so bili baje dobri in prijazni!!
   In take .. pravljice?!,
   Mlajsi slovenski fantje a la ti .. L. Mesec, ? Vatovec? iz ZL so gotovo … zbegani in leta 2015 hocejo biti .. saj ni res!?
   Tovarisi?! Groza od zbrke?! A bo ze, lp Janez
   .p.s. pa se ta slovenska zastava ima v grbu .. nesrecne zvezde knezov celjskih, ki so v 200 letih izumrli. Hudo! Groza! Kako je mogoce biti Sloveec? Ko ti pa vsi nagajajo, pa le dober milion… GROZA ali SRECA .?

  • Janez

   Ja, pa le sem pa tja kak izjemen sportnik iz praviloma ok podezelskih druzin! Zdaj ok decko Prevc prej Tina Maze!! No sa v podezelskih druzinah z otroki po srarem .. kolikor jih bog da .. je prihodnost nas Slovencev! Ti druzica moja, rod moj in moj dom ! V tem, ne pa v ZL lgbt, sd, smc. Dvojina moski ženska in otroci. Brez socializma .. v delu na zemlji, v obrteh, trgovini, kulturi, šolstvu .. po slovensko!? A ne?janez.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!