Šarčev svetovalec Črnčec “pozabil” upoštevati svoj lasten nasvet in se poglobiti v metodologijo oz. vsaj prebrati pravo poročilo

Datum:

Levi opoziciji gre v nos, da verodostojni podatki demantirajo njihove navedbe, češ kako se je raven svobode v času vlade Janeza Janše poslabšala. Pravzaprav jim gre to tako zelo na živce, da nekateri skušajo prikazati, da podporniki aktualne vlade niso pravilno raztolmačili rezultatov poročila ameriške nevladne organizacije Freedom House. Zanimivo, sploh glede na to, da so tudi drugi mediji – med njimi portal 24ur.com – poročali oziroma povzeli rezultate enako kot “podporniki aktualne vlade”. A kot pravi dobro znano načelo: nikoli ne pripisujte zlobe nečemu, kar je lahko v celoti razloženo s nesposobnostjo. Z drugimi besedami, morda Damir Črnčec zgolj ni dobro prebral poročila oziroma je prebral (in priložil) napačnega.

Ameriška nevladna organizacija Freedom House je  izdala sveže poročilo o ravni svobode v državah sveta. Medtem ko v njem opozarja, da se že 15. leto zapored beleži upad ravni svobode po svetu, so podatki za Slovenijo nadvse ugodni. Slovenija je namreč na lestvici, s katero merijo raven svobode, dosegla 95 točk, kar je najboljši rezultat po letu 2017. Torej se je izkazalo, da trditve leve opozicije, češ da je v Sloveniji v zadnjem letu prišlo do upada svoboščin, nikakor ne držijo.  Na vrhu lestvice najsvobodnejših držav so s po 100 točkami Finska, Norveška in Švedska, za njimi zaostajamo zgolj za pet točk. Za leto 2019 je Slovenija sicer prejela točko manj, torej 94, v letu 2018 pa je bil rezultat 93, kar pomeni, da smo v letu 2020 izboljšali raven svobode v  državi.

Glede na najnovejše podatke, prevladujejo države, kjer se je stanje svobode poslabšalo. Manj je tistih držav, kjer se je stanje izboljšalo, ta razlika pa je največja po letu 2006, ko so začeli opažati trend upadanja svobode po svetu. Glede na točkovno lestvico, je najmanj svobodna država Sirija, ki je dobila le eno točko, Siriji pa sledijo  Južni Sudan, Eritreja in Turkmenistan, z zgolj dvema točkama. Na Kitajskem so opazili okrepitev globalnega širjenja dezinformacij ter kampanje cenzuriranja, a dezinformacije se očitno širijo tudi pri nas.

Levi opoziciji namreč ni po volji, da podatki Freedom Housa demantirajo njihove nebuloze, češ da živimo v diktaturi, kjer je ogrožena svoboda medijev in tako naprej. Tako se je recimo na Twitterju oglasil strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec oziroma kot se mu nekateri rečejo ljubkovalno, “vohunček Murči”. Ta je namreč zatrdil, da naj bi podporniki aktualne vlade pozabili omeniti, da so zajeti podatki za leto 2019 in obenem dobrohotno še predlagal kratek pogled v metodologijo. “Kot običajno, se kitijo s tujim perjem. Pod vlado Marjana Šarca smo bili uvrščeni tako visoko,” je še zapisal. No, očitno se prav on ni dovolj temeljito poglobil v metodologijo, saj je spregledal, da so na voljo podatki za vsako leto posebej, ti pa jasno kažejo, da je Slovenija Slovenija  na lestvici, s katero merijo raven svobode, leta 2018 prejela 93 točk, leta 2019 pa 94. Za razliko od 95 točk, ki jih je prejela za leto 2020, očitno je to dejstvo treba ponoviti. Za nejeverne Tomaže, ki imajo portal Nova24TV za neverodostojen medij (berejo ga pa vseeno) – do enake ugotovitve je prišel tudi portal 24ur.com. Črnčec je v resnici kot dokaz dodal poročilo za leto 2019 in ne za leto 2020, morda je šlo zgolj za napako, morda pa je namenoma skušal prodati “fake news”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...