fbpx

Šarec se “ni želel delati pametnega”, zato kot predsednik vlade ni pojasnil načrta za ravnanje ob nalezljivih boleznih

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in predsednica komisije, poslanka SDS, Suzana Lep Šimenko. (foto: SDS)

Včeraj je potekala 11. redna seja preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme ter ukrepih institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja bolezni covid-19. Na seji preiskovalne komisije je bil zaslišan nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, samo sejo pa je vodila predsednica komisije poslanka Suzana Lep Šimenko. 

Kot je uvodoma pojasnila predsednica komisije, je bil cilj tokratne seje komisije ugotoviti nekatera dejstva v zvezi z odgovornostjo nosilcev političnih funkcij za hudo pomanjkanje zaščitne opreme ob nastopu epidemije. Na komisiji je beseda uvodoma tekla o tem, kako so potekale priprave vlade nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca na prihajajočo epidemijo koronavirusa in ozadje donacije zaščitnih mask s strani Republike Slovenije Kitajski. Poslanka Suzana Lep Šimenko je želela pojasnilo, ali so bili ministri ustrezno seznanjeni z epidemiološkim stanjem v svetu in morebitnimi posledicami za Slovenijo in kdaj je bila nevarnost epidemije prvič obravnavana na seji vlade.

Marjan Šarec se marsičesa ni spomnil

Marjan Šarec se tega ni spomnil, prav tako se ni spomnil, kako dolgo je seja vlade trajala. Poslanka ga je nato spomnila, da je seja potekala 13. 2.2020 in ga v zvezi s prav tisto sejo vlade vprašala, kakšne naloge je takrat Šarec odredil odgovornim v kritičnih resorjih za pripravo na epidemijo. Marjan Šarec tudi na to vprašanje ni znal odgovoriti. Predsednico preiskovalne komisije je nato zanimalo še, kako dolgo je trajala takratna seja vlade, na kar je Šarec odgovoril, da sicer ne ve, a da je delo državnih resorjev usklajeval kar prek telefona.

Poslanka SDS Suzana Lep Simenko (Foto: STA)

Naj vam pomagam, ta seja vlade, 13. 2. 2020 je trajala natanko 19 minut. Na tej seji ste obravnavali 62 točk, med drugim tudi točko glede predloga pomoči Slovenije pri zajezitvi koronavirusa na Kitajskem. Takrat ste kot vlada sprejeli sklep, da podarite 2 milijona zaščitnih mask, kljub temu da se je že vedelo, da se bodo te maske v Sloveniji še kako potrebovale.” 

Poslanka je izpostavila kar nekaj spornih zadev, ki so bremenile Šarca

Poslanka je nato pojasnila, da je ministrstvo za zunanje zadeve pozvalo slovenska podjetja k donaciji opreme kot uradno humanitarno pomoč Republike Slovenije Kitajski, kljub temu da je bilo v tistem času že jasno, da bo Slovenija potrebovala zaščitne maske. V nadaljevanju seje je problematizirala delovanje Šarčeve vlade v času pred polnim razmahom epidemije. V kritičnem obdobju, ko je v bolnišnicah že začelo primanjkovati zaščitne opreme, kot so izpričale predhodne priče na komisiji, Šarec namreč ni odobril sprostitve zaščitne opreme iz skladišč blagovnih rezerv. Zanimalo jo je še, zakaj je vlada določila, naj se blagovne rezerve popolnijo šele z 31. 12. 2020. Vprašala ga je še, zakaj se je Šarec tako dolgo obotavljal s sklicem t. i. SNAV-a (Sveta za nacionalno varnost), zakaj se ni odzval na pozive takratnega vodje opozicije Janeza Janše, naj nemudoma skliče Svet za nacionalno varnost, in zakaj ni ustanovil kriznega štaba.

Marjan Šarec (Foto: STA)

Šarec je imel načrt, vendar se “ni želel delati pametnega”

V nadaljevanju je poslanka vprašala tudi o takratnem načrtu za primer širšega obsega bolezni.  “22. 2. ste rekli, da obstajajo načrti v primeru širšega obsega bolezni. Mene zanima, kakšne načrte je imela takrat država.” Šarec je nato pojasnil, da je bil to načrt za ravnanje ob nalezljivih boleznih, ki je bil sicer pripravljen že leta 2017 in ki ga vlada ni obnovila. Dodatno načrta ni želel pojasnjevati, saj se, kot je dejal, “ni želel delati pametnega”. Na vprašanje poslanke Lep Šimenko, ali je Šarec tisti načrt sploh prebral, je odvrnil: “Tega načrta nisem prebral. Saj tudi nisem bil minister za zdravje. Bil sem v nekem vmesnem obdobju …” 

Šarec se ni mogel zavzeti za reševanje države, ker je bil ravno v odhajanju

Poslanka je nekdanjega predsednika vlade tudi soočila s poročilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki je ugotovilo, da je Slovenija nepripravljena na epidemijo, še posebej pa je bilo poročilo kritično do zastarelega elektronskega sistema poročanja. Poslanko je zanimalo, zakaj se vlada ni lotila moderniziranja sistema, na kar Šarec ni imel odgovora. Odvrnil je le, da se je vlada ukvarjala z drugimi problemi. Vodja preiskovalne komisije je zaslišanje zaključila z vprašanjem, zakaj se Šarec ni sestal z direktorji bolnišnic, saj so se ti že soočali z zaostreno situacijo.

Šarec je odgovoril, da je bila takrat njegova vlada že v odhodu.

Sara Kovač