fbpx

[Video] Vuga: “Dražgoše so nesmrtne. Dražgoše bodo, dokler bodo Slovenci.”

Saša Vuga (foto: Nova24tv).

V Dražgošah je potekala slovesnost ob 74. obletnici dražgoške bitke, pri kateri so Nemci po umiku partizanov pobili 41 vaščanov. Borut Pahor in Zoran Janković sta položila vence v spomin padlim borcem. “Dražgoše so nesmrtne. Ugasnile bodo šele, ko bo usahnil slovenski rod,” pa je večkrat poudaril slavnostni govornik na slovesnosti Saša Vuga.

Slovesnost se je pričela z Zdravljico, nato pa je udeležence nagovoril Drago Štefe. Poudaril je, da “dražgoška bitka pomeni prvi velik upor proti okupatorju​.” Med drugim je izpostavil tudi prisotnost Janeza Stanovnika, kar je poželo bučen aplavz.

Predsednik Borut Pahor je pred spomenik padlim v dražgoški bitki položil venec. To so storile tudi številne delegacije iz vse Slovenije, poklonil se je tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Saša Vuga: Dražgoše bodo, dokler bodo Slovenci
“Dražgoše so nesmrtne!” je v svojem govoru večkrat poudaril Vuga. Po njegovem jih je hotel izbrisati že Hitler, med drugim tudi z miniranjem vaške cerkve. “Dražgoše pa danes tako žive. Kje je sedaj ta Hitler, ta šef ogabnih nadljudi, čigar podobo Američani uporabljajo za groteskno komične filme?” se je vprašal.

Vuga: "Epopeja, imenovana Dražgoše." (foto: Nova24tv).

Vuga: “Epopeja, imenovana Dražgoše.” (Foto: Nova24tv)

“Zgodovina je zapisana usoda. Če je ne bomo upoštevali, se bo ponovila. Zgodovina poučuje vsak dan, ampak primanjkuje učencev,” je poudaril. Opozoril je na krvave namere okupatorjev, “ki so nameravali vse pobiti”.

“Treba je iztrebiti vse moške, vse samce tega prekletega plemena, te pasme … Od tega klovnovskega rjovenja je v mukah umrlo na tisoče ljudi. Štiri leta so nas trebili, požigali,” je poudaril Vuga.

Zakaj je bog vojne izbral prav to slikovito vasico?
“Z bitko in žrtvami smo Slovenci plačali, kar imamo. Naj se ne zgodi, da bi ljudem kdaj opešal zgodovinski spomin,” je pozval Vuga. Spraševal se je tudi, zakaj je bog vojne izbral prav to slikovito vasico.

"Na juriš!" in "Smrt fašizmu, svoboda narodu," danes gromko odmeva v Dražgošah (foto: Nova24TV).

“Na juriš!” je gromko odmevalo v Dražgošah. (Foto: Nova24TV)

Vuga je izpostavil tudi takratno razdvojenost Slovencev. “V usodno umazanem trenutku, ko je slovenski človek na ljubljanskem stadionu prisegel okupatorju, se je na veke vekov obsodil na sramotnost,” je še dodal in med občinstvom z jugoslovanskimi zastavami požel bučen aplavz.

“Dražgoše bodo ugasnile, ko bo usahnil slovenski rod”
Dražgoše, ta veličastna zgodba, bodo, dokler bomo Slovenci, je še enkrat poudaril Vuga. “Ugasnile bodo šele, ko bo usahnil slovenski rod. Še dolgo naj oznanjajo, kaj in zakaj se je dogajalo leta 1942. Poklonimo se in tiho zamislimo. Zakaj ker ta kraj – je svet,” je Vuga zaključil svoj govor.

"Hej brigade hitite..." (foto: Nova24tv).

“Hej, brigade hitite …” (Foto: Nova24tv)

Proslava se je po uri in pol zaključila s prepevanjem partizanskih pesmi “Na juriš” in “Hej, brigade” ter z vzklikanji “Smrt fašizmu, svoboda narodu!”. Večina ljudi je potem slovesnost zapustila, vztrajalo je le še nekaj posameznikov, ki so obujali spomine iz časa prejšnjega režima.

Proslave so se udeležili tudi predsednik DZ Milan Brglez, Janez Stanovnik, župan Železnikov Anton Luznar in načelnik generalštaba slovenske vojske Andrej Osterman. Ti so proslavo spremljali zgolj kot udeleženci.

Vabljeni k ogledu proslave:

Dražgoše že od nekdaj zbirališče partijske elite
Že v nekdanji Jugoslaviji so Dražgoše postale zbirališče partijske elite, po osamosvojitvi pa vsakoletno romarsko središče levih oblastnikov. Kdo bo govoril in kaj bo povedal, so pri borcih vsako leto skrbno načrtovali. Sporočila s proslave pa pogosto niso bila namenjena le udeležencem ali naciji kot celoti, ampak celo mednarodni skupnosti – še posebej, če je levica iskala zunanjega sovraga.

Janez Stanovnik, nekdanji predsednik ZZB NOB, je leta 2012 na proslavi brutalno obračunal z nekdanjim ameriškim veleposlanikom Mussomelijem:

“Nista nas zlomila ne Hitler ne Mussolini, pa sta hotela pri nas graditi kolaborantsko koalicijsko oblast. Ni nas zlomil Stalin, ko nam je pošiljal resolucije in hotel tu utrditi svojo oblast. Rekli smo ne Miloševiču.”

“Žal si je pa ameriški ambasador, smatrajoč da predstavlja svetovnega hegemona, vzel pravico, da sklicuje neko “fantomsko koalicijo”, in vsaj dva od povabljenih se na to nedostojno povabilo nista odzvala. Take fantomske koalicije ni uspel sestaviti.”

Božo Repe, avtor apologije o Milanu Kučanu, pa je pod drugo Janševo vlado dejal naslednje:

“Zdaj naj bi znova obstajala le ena resnica, napisana v enem štabu. In tudi zdaj nam z grožnjami, zmerljivkami, kontrolo medijev, odpuščanjem novinarjev in na druge načine skušajo preprečiti izpovedovanje svojega prepričanja. A tega ni mogoče.”

A. R., N. K.