fbpx

SD-jevki Dominiki Švarc Pipan s pomočjo kupovanja oglasov na Facebooku uspel preboj med 10 najbolj vplivnih pravnikov v državi – pa čeprav doktorata sploh nima iz prava?!

Dominika Švarc Pipan (Foto: Fb)

Kaj je potrebno, da v Sloveniji pridete med deset najbolj vplivnih odvetnikov leta 2018? Če sodimo po dejanju dr. Dominike Švarc Pipan zgolj nakup nekaj spletnih oglasov na Facebooku. SD-jevi članici, katere edini uspeh do sedaj je neuspela kandidatura na parlamentarnih volitvah, je navkljub splošni neprepoznavnosti uspel preboj med najvplivnejše.

Neizkušenost, neresnost, a častihlepnost. Tako nekako bi lahko opisali način, na kakršnega se je Švarc Pipan prebila do večje medijske prepoznavnosti. Čeprav so mediji že v preteklosti poročali kako mlada pravnica v službenem času visi na socialnih omrežjih, lahko rečemo, da se lahko samo čudimo, kako je lahko neka malo da ne brezimna pravnica, ki so jo Socialdemokrati nastavili na ministrstvo za pravosodje bila prepoznana kot ena od deset najvplivnejših pravnikov v Sloveniji.

Švarc Pipanova se nahaja na Ius-infovem seznamu desetih najbolj vplivnih pravnikov v državi, med katerimi so Lucija Šikovec Ušaj, dr. Andraž Teršak, ddr. Klemen Jaklič, dr. Jurij Toplak in dr. Verica Trstenjak. Ob tem velja izpostaviti, da si je Švarc Pipan doktorski naziv pridobila na FDV in ne na pravni fakulteti, ravno tako ni znano, ali je kdajkoli dejansko prakticirala pravo.

Kupila oglase na Facebooku
Da bi se prerinila v jagodni izbor, si je Švarc Pipanova pomagala z nakupom oglasov na Facebooku, v katerih je vabila ljudi, da glasujejo zanjo. Zares, nadvse inovativen način umetnega ustvarjanja njenega vpliva v Sloveniji. O takem ravnanju so na Škandal24 povprašali organizatorja tekmovanja, podjetje Lexpera, a se ti na vprašanje “ali je takšno plačevanje oglasov sploh v skladu s pravili izbora za najvplivnejšega pravnika?” niso odzvali. Ravno tako se niso izjasnili, ali je takšno početje etično oziroma vkolikor je neetično, ali obstajajo kakršnekoli sankcije.

Švarc Pipan, ki se je predstavljala kot pravna svetovalka, je sicer letos kandidirala na SD-jevi listi za poslanko, kjer je v Radljah ob Dravi zbrala 1794 glasov, kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev. Premagal jo je devet let mlajši strankarski kolega Jani Prednik. Nadvse zanimivo, kako lahko pravna svetovalka, ki ji ni uspel niti preboj v državni zbor, pride med deset najbolj vplivnih pravnikov v državi.

A. B.