SDH išče nove nadzornike za NLB – govoriti morajo vsaj en tuj jezik

Datum:

Slovenski državni holding (SDH) je pričel s postopkom izbora kandidatov za nove člane nadzornega sveta Nove ljubljanske banke (NLB). Prijave zbirajo do vključno 4. maja. Tokrat v SDH pričakujejo, da bodo nadzorniki – za razliko od Ribnikarja, ki je v petek odstopil – govorili vsaj en svetovni jezik.

Kot so zapisali na spletni strani SDH, imajo že ves čas odprt javni poziv zainteresiranim strokovnjakom in posameznikom, da posredujejo svojo prijavo v evidenco potencialnih kandidatov za člana v organih nadzora v družbah v lasti države oziroma SDH.

V petek so namreč odstopili nadzorniki NLB Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh. Na SDH smo naslovili vprašanja, kako bodo ukrepali glede omenjenih odstopov, ki so posledica negativnega mnenja ECB. Poudarili so, da je SDH kandidacijske postopke za imenovanje članov nadzornega sveta izvedel zakonito, strokovno in odgovorno.

SDH se otepa odgovornosti
Na SDH so pojasnili tudi, da bo nadzorni svet še naprej opravljal vse naloge iz svoje pristojnosti in bo s tem zagotovljena stabilnost poslovanja družbe NLB, d. d., in nemotena priprava banke na začetek postopka privatizacije. “Trije člani NS NLB so se sami odločili za odstop, zato odgovornosti ni mogoče pripisati upravi SDH,” so pojasnili za Novo24TV.

Strokovnjaki s področja tveganj in nedonosnih naložb
K sodelovanju želijo pritegniti predvsem strokovnjake s področij upravljanja tveganj in nedonosnih naložb, skladnosti poslovanja in bančnega prava, kar bo omogočilo strokovno uravnoteženost nadzornega sveta in pokrivanje ključnih področij, ki so pomembna za poslovanje banke, so zapisali.

Kandidati ne smejo biti člani uprave NLB ali funkcionarji v političnih strankah
Med razpisnimi pogoji, ki jih mora kandidat izpolnjevati, je med drugim navedeno: da v zadnjih petih letih ni bil pravnomočno obsojen, da v zadnjih šestih mesecih ni imel funkcije v kakšni od političnih strank, da ni član oziroma da v zadnjih treh letih ni bil član uprave NLB, da ni član upravnega odbora katere od odvisnih družb NLB in da ni član uprave družbe, v katere nadzornem svetu je član uprave NLB.

Na podlagi zakona o gospodarskih družbah so navedeni še naslednji pogoji: da kandidat ni že član organa vodenja v družbi, v kateri ima SDH večinski delež, da ni že nadzornik v treh drugih gospodarskih družbah, da ni neposredno v kakršnemkoli poslovnem razmerju z NLB ali član organov vodenja oz. nadzora v družbah, ki so v poslovnem razmerju z NLB, in da ni bil kot član organa vodenja ali nadzora družbe, ki je končala v stečaju, pravnomočno obsojen na plačilo odškodnine upnikom oz. sta od pravnomočnosti sodbe minili dve leti.

Poleg tega se od kandidata pričakujejo znanje, veščine in izkušnje za nadziranje največje slovenske banke ali družbe primerljive velikosti ter ugled in lastnosti za nadziranje NLB. Navedeni so še osebna integriteta in poslovna etičnost, poslovna uspešnost in ugled, celovito poslovno in drug strokovno znanje, zmožnost podreditve osebnih in posamičnih interesov dolgoročnemu interesu NLB, znanje vsaj enega svetovnega jezika in iz referenc razvidna mednarodna usmeritev in multikulturne izkušnje.

V državnem zboru pričakujejo pojasnila
Medtem ko je SDH pohitel z iskanjem novih nadzornikov, pa kadrovanje v NLB buri duhove v politiki. Tako v opoziciji kot tudi pri koalicijskih partnericah DeSUS in SD se pojavljajo pozivi k pojasnilom, odgovornosti in celo odstopu uprave SDH. O tem naj bi se najvišji predstavniki koalicijskih strank pogovarjali tudi na današnjem sestanku.

Premier Miro Cerar medtem v tem trenutku ne vidi razlogov, ki bi narekovali razpravo o odstopu uprave holdinga, si pa želi čimprejšnjega imenovanja novih nadzornikov. K čimprejšnji popolnitvi nadzornega sveta je pozval tudi finančni minister Dušan Mramor.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Oblast bi za 100% višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...