fbpx

SDM: Prihodnost Slovenije je odvisna od mladih

Zaradi trenutne vlade smo v krizi in ravno zaradi nje izgubljamo bitke. Zato so se na 17. rednem volilnem kongresu Slovenske demokratske mladine pod naslovom »Prihodnost Slovenije« spraševali, kakšno Slovenijo si želimo in kako bomo to dosegli. Nedvomno pa bodo gradili vlado, ki bo imela rada našo domovino.

Častni gost kongresa je bil Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS). Janša je dejal, da zaključujejo mandat v zadnjem času najbolj uspešne ekipe SDM, zato se je vsem iskreno zahvalil. “Če boste v naslednjem mandatu nadaljevali s tem tempom, bo to tisto, kar potrebujemo,” je še dejal prvak SDS.

Romana Tomc, evropska poslanka in tudi glavna pokroviteljica dogodka, pa je dejala, da je zelo pomembno, da takšna srečanja podpiramo vsi, ker je pomembno, da se mladi srečujejo in dogovarjajo, kaj bodo naredili v prihodnosti, da bo v naši državi boljše: “Pri vseh težavah, s katerimi se soočamo, smo pozabili, ne samo na lokalno skupnost, ampak tudi na mlade.”

Kdo bo Slovenijo vodil v prihodnosti?
Tomčeva se je spraševala, kdo bo Slovenijo vodil čez 10 ali 20 let. Sama ceni aktivno učenje in dejala je, da naj z aktivnim pristopom mladi pokažejo, da jim je mar za državo in za prihodnost: “Udeležba mladih v politiki je precej nizka, zato se to tudi odraža v celotni miselnosti. Pomembno je, da so predlogi kritični in imajo neko vsebino.” Evropska poslanka je velika zagovornica pozitivnega pristopa in pozitivne energije. Dejala je, da  primanjkuje pozitivnih zgodb. “Pomembno je, da nas slišijo v tujini, ne samo v Sloveniji. Imeti moramo svoja stališča, za katerimi je treba stati. Pot, po kateri gredo, ni lahka in to vam govorim iz izkušenj. Ugotovili boste, da tisti, ki najbolj govorijo o strpnosti in spoštovanju, bodo najbolj nestrpni. Politika je naš vsakdan, SDM pa se tega zaveda,” je dejala evropska poslanka.

Zaradi trenutne vlade izgubljamo bitke
“Vlada ob vseh predlogih, ki jih vsak dan daje na mizo, jih ne daje dovolj. Zato izgubljamo bitke, kot je teran. Poudariti moram, da je to zelo pomembno mednarodno okolje. Ne smemo ga zanemarjati. Prav je, da vas prepoznajo tudi v tujini, saj boste tudi tam potem lahko širili glas in povedali, kaj se dogaja v Sloveniji. Zato se je splača vztrajati.” Romana Tomc je še povedala, da v njeni bruseljski pisarni dajejo možnost mladim, da dobijo izkušnje v tem mednarodnem prostoru. Vse je povabila, naj pridejo in se preizkusijo, koliko veljajo na tem mednarodnem parketu. Dodala je še, da mladi potrebujejo izkušnje, da bi prišli iz krize, v kateri smo. Tomčeva še verjame, da so mladi prihodnost za našo državo. Omenila je še, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil belo knjigo o možnih petih scenarijih. Po njenem mnenju noben ne bo obveljal, temveč bo obveljal šesti. “Evropa, kakršna koli že je, lahko smo srečni, da jo imamo, zato jo moramo za vsakršno ceno obdržati. Zamislimo, kaj si pravzaprav želimo, poiščimo najmanjši skupni imenovalec, ki nas druži in ga obdržimo,” je dodala Romana Tomc.

Trg dela ne deluje
Tomčevo skrbi tudi to, kje smo danes in kje so reforme, o katerih so govorili (pokojninska, zdravstvena). Dejala je, da bomo potrebovali reformo šolstva: Namreč, trg dela ne deluje, če še tako govorimo, da deluje. In to ni samo stvar deficitarnih štipendij, ampak sistema šolstva. Morate stopiti skupaj in nekaj narediti, sicer vaša prihodnost ne bo preveč svetla, ko boste stopili na trg dela.” Morali se bomo še pošteno truditi, aktivno predlagati spremembe in vstopiti v ta proces.

Sicer pa je že 28. januarja v Ljubljani potekala predkongresna seja Sveta Slovenske demokratske mladine (SDM), najvišjega organa med dvema kongresoma. Delegati so se takrat seznanili s poročilom o delu SDM v letu 2016, ki je bilo zelo uspešno, predvsem po obiskanosti dogodkov. Na predkongresni seji je bila sprejeta časovnica predkongresnih aktivnosti. Lokalni odbori so nato do 21. februarja morali izpeljati predkongresne konference, na katerih so določili dodatne delegate, evidentirali kandidate za člane izvršilnega odbora, nadzorne komisije in predsednika SDM, ki so bili izvoljeni na kongresu. Prav tako so članice in člani razpravljali o spremembah in dopolnitvah programa ter statuta SDM.

Žan Mahnič, predsednik SDM, je predstavil poročilo dela SDM. Povedal je, da so se srečevali na sejah, po katerih so se razšli s konkretnimi predlogi o tem, kako naprej: Želimo si, da bi bil izvršilni odbor v prihodnje bolj prilagodljiv. Ta je sicer že sprejel spremembe statuta. Zelo skrbno smo morali ravnati z denarjem, žal pa smo podedovali tudi finančno stanje že od mandata izpred parih let. In na državni ravni nam denarja nočejo dati.”

Pridobili so veliko novih članov
Mahnič se je pohvalil, da vse od festivala SDM, od dogodka, na katerega je prišlo 220 mladih, pridobivajo nove člane: SDM je v zadnjih letih zaspala na aktiviranju in pridobivanju članov, ki so stari okoli 20 let. Naša naloga je, da ta izvršilni odbor skrbi za to, da bomo na  naslednjem kongresu, čez dve leti, imeli same mlade kandidate. S tem kongresom začenjamo novo pot, imeli bomo predsedniške volitve. Stranka bo tukaj na nas računala.” Mahnič je ponosen na delo, ki so ga opravili. Vendar pa je dodal, da so zagotovo še velike rezerve. “Tisti, ki se odloči imeti funkcijo v podmladku, zahteva velikega odrekanja, ampak na koncu se to izplača. Vsak je sprejet, nobenega ne bomo zavrnili,” so bile še besede Žana Mahniča.

Evropsko unijo moramo imeti takšno, v kakršno smo tudi vstopili
“Takšno, kot je bila pred migrantsko krizo. Mi moramo biti tisti glasnik zdrave in normalne Evropske unije. Predvsem na političnem povezovanju. Zaradi tolikšne podpore poslancev smo lahko v teh letih storili veliko.” Mahnič je tudi povedal, da so v zadnjem mesecu, ko so obiskovali teren, obnovili število odborov in ga tudi podvojili: “V prihodnjem mandatu se bomo trudili, da bomo imeli največ občinskih odborov. Pozitivno je, da smo samo v letošnjem letu pridobili že približno 35 novih članov. Če bo šlo takoj naprej, bomo letos postavili rekord.”

Povezovanje je ključnega pomena
Janša je povedal, da je pomembno povezovanje med predstavniki drugih podmladkov iz Slovenije in širše. “Zato je povezovanje ključnega pomena, da naredimo in spremenimo stvari na bolje.  Sam sem bil osebno prepričan, da je pred vami nek čas v naslednjih 25 letih, ki bo predstavljal aktivno dobo v vašem življenju in da bo ta čas boljši kot je bil zadnjih 25 let.” Dodal je, da stvari, ki so se zdele pred nekaj leti samoumevne, danes niso več: “Ko smo Slovenci leta 2004 glasovali za  EU in NATO in tja tudi šli, smo stopili v neko okolje, ki je bilo za nas najbolj ugodno. Zdelo se je samoumevno, da bo šlo samo še na bolje, da bomo varni, da bomo z vstopom v zvezo NATO tudi v vojaškem smislu zavarovali našo prihodnost in da bomo za to plačali bistveno manj.” 

Ne živimo v varnem okolju
Prvak SDS je dodal, da smo potem stopili v neko okolje, v katerem se je ta tok obrnil. “To niso samo posledice napak vlade, ampak tudi prepričanje, da živimo v varnem okolju. Opustili smo poklicno vojsko in splošno vojaško obveznost. Vse do 2014, 2015 smo živeli v prepričanju, da je pred nami, Slovenci, dobra prihodnost, dobra prihodnost za vaše generacije in vsaj še ene generacije ki prihaja za vami. Danes vam prvič govorim, da tega ne morem ponoviti.” Janša je izjavil, da so se porušile mnoge stalnice, ki so se zdele trdne. Omenil je Grčijo, ki se spopada s krizo: “Danes nihče ne govori o grški krizi, ker tudi naše stanje ni nič boljše.” Omenil je tudi izstop Velike Britanije iz EU. In šele to je sprožilo v Evropi razpravo o tem, da gre nekaj res narobe. Velika Britanija je najstarejša demokracija v Evropi. Pika na i je bila storjena, ko so padle evropske meje. Nobena nacionalna država ali skupna povezava ne more obstajati, če ne ve, kje so meje. Ali pa, če jih ni sposobna zavarovati.” Spomnil je na leto 2015, ko so kolone ljudi vstopale v našo državo. “Namesto, da so varovali meje, so meje odpirali. Omenil je tudi Nemčijo, ki je veljala za formalnega stabilizatorja, ki je stal za tem, da pravila veljajo. “Ravno ona je rekla da dublinski sporazum tukaj ne velja. In se je začel kaos. Posledica je brexit, politično najbolj razdeljena EU od širitve naprej in tudi danes prazna govorica o nekih scenarijih, kaj bi se v Evropi lahko v prihodnosti dogajalo.”

Danes je samo še vprašanje, ali bo EU obstala?
“To je zelo pomembno vprašanje tudi za nas, saj smo del te Evrope. Smo v urgentnem stanju in v naslednjih sedem ali osem mesecih se bo določila prihodnost EU, s tem pa tudi naša prihodnost. Konec leta bomo zelo veseli, če stanje ne bo slabše kot je danes.” Janša je poudaril, da je za nas, Slovence, EU najboljši možni prostor, ki smo ga dočakali v svoji zgodovini. Poudaril je tudi, da je konkretna in aktualna ureditev med državami v skladu z lizbonsko pogodbo trenutno daleč najboljša rešitev za nas: “V tem trenutku je čas za premislek, kaj lahko naredimo, da se to ugodno okolje ohrani, kaj lahko naredimo, da se vseeno EU, takšna kot je trenutno, ohrani v čim večji možni meri.”

Kako nadaljevati za boljšo prihodnost?
Janez Janša je še dejal, da je treba imeti dobre ideje v medsebojni komunikaciji in delati v tej smeri. Vprašal se je, kako nadaljevati, če se bo to zrušilo, saj prihodnost, kot je še pred nekaj leti delovala kot varna, kjer se možnosti večajo, kjer ne bo treba skrbeti za to, da si bo vsak ustvaril dom in družino, se zdaj razprostira kot vse večje vprašanje. “V prihodnosti se bo zato, kar je bilo prej samoumevno, zdaj treba boriti. Na to se pripravite. Za te vrednote se borite. Niso več samoumevne. Treba se je boriti, da ohranimo to, kar imamo. Tukaj so ideje dobrodošle. Potem bodo potrebni koraki,” je še dejal Janša.   

Alenka Jeraj, generalna sekretarka SDS, je čestitala vsem tistim, ki so SDM vodili v tem času: “Tudi, če vas ni tako veliko, je pomembno, da ste tukaj tisti s kvalitetami, ki jih lahko date naši Sloveniji. Prepričana sem in vidim, da širite optimizem in spodbujate mlade, kar se bo poznalo v prihodnje. Naša skupna naloga pa je, da za Slovenijo nekaj naredimo.”

Tin Kampl, predsednik mladinskega sveta, je povedal, da je vstopanje v politiko pomembno: “Zato bomo zelo veseli, če vaše delo v stranki prenesete tudi na druge. Skupaj pomagajte dvigniti glas mladih, da se to pretvori v ukrepe, s katerimi se srečujemo mladi.”

Gradili bodo vlado, ki bo imela rada našo domovino
Daniel Valentine, predsednik Nove generacije (NG) SLS, pa je povedal, da so šli čez mnoge preizkušnje in da so jih blatili tisti, ki so na drugi strani politike. Ampak to jih ni zlomilo, to jih je le še bolj okrepilo. Zavedajo se, da Slovenija potrebuje temeljite spremembe: “Čaka nas naporno delo, z marsičem se bomo morali soočiti, ampak z znanjem, voljo in ljubeznijo do domovine nam bo uspelo. Gradili bomo drugačno vlado, ki bo imela rada našo domovino.”

Marton Santha: Izrazil je veselje, da je tukaj. V zadnjih letih so mu pokazali, kdo so pravzaprav pravi prijatelji v Evropi. “Migracijska kriza pretresa svet. Vem, da si lahko pomagamo med seboj v prihodnosti. Gre za Slovenijo, gre za Slovence.”

Mitja Jelen: “Čim več energije, pravičnosti, predvsem pa zagona za naprej.”

Kot so dejali na kongresu, je naša prihodnost odvisna predvsem od mladih, saj Slovenija potrebuje mlade, ambiciozne in kritične ljudi, ki so polni pravih vsebin. Enačba za uspeh pa je zagotovo znanje, ki je tudi naložba za prihodnost.

I. K.