SDM: V Svobodi smo le en študentski bon stran od socializma

Simona Purkat iz SDM

“Vlada je napovedala ukinitev študentskih bonov. V Slovenski demokratski mladini to ocenjujemo kot napad na urejen sistem študentske prehrane. To potezo Golobove vlade vidimo kot nizkoten napad na slovenske študente in študentke,” so se na vladno namero o ukinitvi študentskih bonov odzvali v SDM.

Vlada namreč razmišlja o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem o ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane, čemur nasprotujejo tudi v Študentski organizaciji Slovenije, prav tako v SDM. “V Slovenski demokratski mladini bomo naredili vse, kar je v naši moči, da do te nore ideje vlade ne pride. Podpiramo peticijo Študentske organizacije Slovenije, ki je pričela z zbiranjem podpisov proti ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane.”

Vlada je v začetku leta sprva podražila študentsko prehrano. Minister Luka Mesec je nato obljubil, da bo v dialogu s študenti to napako popravil, sedaj spoznava, da je najlažje ta sistem enostavno ukiniti. V Slovenski demokratski mladini temu absolutno nasprotujemo, še dodajajo.

 

“Verjamemo, da je obstoječ sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, kot bi jo javne menze, ki bi jih morali, prav tako z javnimi sredstvi, zagotavljati visokošolski zavodi,” pa so besede predsednice ŠOS Marike Grubar. Prepričana je tudi, da bi nov sistem pomenil, da bi bila študentska prehrana dostopna le nekaterim.

Sara Kovač