fbpx

Zamisel o nacionalni gardi – bi se ji pridružili?

Foto: epa

Strokovni svet SDS je predstavil zamisel o ustanovitvi nacionalne garde. Ta bi kot garda prostovoljcev delovala znotraj Slovenske vojske in bi bila vpoklicana v primeru naravnih nesreč in spremenjenih varnostnih razmer. V SDS nameravajo takšno idejo prek državnega zbora predlagati vladi, sicer pa jo bodo vključili v svoj predvolilni program.

Med razlogi za takšno zamisel je predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS Božo Predalič poudaril, da se varnostne razmere v svetu drastično poslabšujejo, kar povezuje tudi z migrantsko krizo. Kot je opozoril, so številne evropske države že spremenile migrantsko politiko, kar za Slovenijo lahko pomeni povraten migrantski val. Ta bi v Sloveniji lahko trčil z naslednjim valom migrantov, na to pa policija in vojska nista sposobni odgovoriti, meni Predalič.

Ker v takšnem položaju spričo finančne in kadrovske podhranjenosti slovenske vojske in policije obstaja realna nevarnost razpada nacionalnovarnostnega sistema, v SDS vztrajajo pri zagotavljanju več sredstev za policijo in vojsko ter organizirano vključevanje državljanov v varnostne sile.

Domoljubni prostovoljci, stari med 18 in 35 let
To bi storili z ustanovitvijo nacionalne garde, v katero bi se po besedah predsednika odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleša Hojsa vključevali domoljubni prostovoljci, stari med 18 in 35 let, obeh spolov.

Nacionalna garda bi štela do 25.000 gardistov, formirana pa bi bila na pokrajinski osnovi. Garda bi nadomestila tri sedanje rezervne obrambne sile in imela formalno poveljstvo, ki bi bilo podrejeno Generalštabu SV. Vpoklic garde bi bil v primeru spremenjenih varnostnih razmer v pristojnosti vlade, v primeru naravnih in drugih nesreč pa v pristojnosti ministra za obrambo.

Hojs je še pojasnil, da bi gardisti prejemali nadomestilo, v primeru vpoklica pa bi dobili enako plačilo kot poklicni vojaki.

Koalicija SDS in SD ne obstaja
V poslanski skupini SDS pa so se danes odzvali na navedbe Cerarja glede nenaravne koalicije med SDS in SD in še enkrat poudarili, da so proti predlaganemu zakonu o upravljanju državnih gozdov. Kot poudarjajo, je predlagano dajanje poroštev v nasprotju s predpisi, na to pa opozarjata tudi zakonodajno-pravna služba in računsko sodišče.

V največji opozicijski stranki zakonu nasprotujejo predvsem s finančnega vidika. ”Predvsem je sporno financiranje oziroma začetni kapital za podjetje, ki bo upravljalo z državnimi gozdovi. Po vladnem predlogu znaša vložek države v omenjeno podjetje 20 milijonov evrov, predvideva pa še poroštvo za 20 milijonov evrov posojila, skupno torej 40 milijonov evrov,” so med drugim sporočili iz poslanske skupine SDS.

Glede navedb Cerarja, da se je ustanovila koalicija med SDS in SD, pa odločno dodajajo, da ima koalicija v matičnem delovnem telesu tudi brez SD večino, SD in SDS skupaj pa le 5 glasov od 17, zato je bes predsednika vlade neutemeljen.

 

M. G., STA