fbpx

SDS proti Milanu Brglezu: Naznanitev zaradi suma kaznivega dejanja

Foto: STA

SDS bo naznanila sum kaznivega dejanja, ker predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez ni hotel razpisati začetka zbiranja podpisov pod referendumske pobude, ki jih je vložil sindikat delavcev migrantov. Poslanci SDS Brglezu očitajo zlorabo uradnega položaja in nevestno delo v službi. 

Namero SDS je napovedal poslanec Branko Grims. Na novinarski konferenci je povedal, da so imeli že mnogi predsedniki slovenskih državnih zborov podobne namene, a so se uspeli zadržati. Brglezu je po drugi strani uspelo poskrbeti za “za precedens, ki mu v zgodovini samostojne Slovenije ni para”.

Grims je Brglezu očital, da ni razpisal roka za začetek zbiranja podpisov, kljub temu da pobude izpolnjujejo vse zakonske pogoje, Brglez pa si je po mnenju SDS vzel tudi pravico vsebinsko soditi o referendumski pobudi, česar ne bi smel storiti. “Te pravice predsednik DZ nima in je ne more imeti. On bi bil dolžan ravnati po zakonu, zakon pa je kristalno jasen. Če se izpolnjujejo vsi formalni pogoji, je potrebno razpisati rok za zbiranje podpisov,je zatrdil  Branko Grims

“Dr. Brglez je kršil več ustavnih načel in čudim se ustavnim pravnikom, ki so to gladko spregledali. Vzel je možnost učinkovitega pravnega sredstva ne samo pobudnikom, ampak tudi vsem potencialnim podpisnikom zahteve in vsem volivkam in volivcem. Sedaj so zakoni šli v objavo in glede pravnega reda stvari ni mogoče vrniti na izhodiščno točko, razen če bi Ustavno sodišče odpravilo vse objavljene zakone za nazaj. S svojim ravnanjem je dr. Brglez ljudem povzročil nepopravljivo škodo,” meni Grims.

V izjavi za javnost so v poslanski skupini SDS opozorili, da se je Brglez pri svoji utemeljitvi za zavrnitev zbiranja podpisov zanesel na izjavo enega izmed sindikalistov, česar pa ne bi smel storiti, ker ne more interpretirati vseh podpisnikov pobude, saj te pravice nima.

Ali bo DZ razrešil Milana Brgleza
Pred časom so poslanci v parlamentu že vložili pobudo za Brglezovo razrešitev, o čemer bodo razpravljali v torek. Tudi do omenjene pobude je prišlo zaradi Brglezove zavrnitve začetka zbiranja podpisov. Da je Brglez s svojo zavrnitvijo hudo kršil državljanske pravice, so s pravnimi mnenji podkrepili številni strokovnjaki, med drugimi tudi Ivan Kukar, ki je dejal, da postaja Slovenija pri omejevanju državljanskih pravic vse bolj agresivna.

“Dr. Brglez bi zato storil najbolje, če bi sprejel odgovornost. Vemo, da je o njej velikokrat govoril, a je nikoli ni sprejel,” je jasno razložil Grims, ob tem pa spomnil na protiustaven odvzem poslanskega mandata Janezu Janši, za kar pa Brglez v nasprotju z napovedmi ni nikoli prevzel odgovornosti.

Ž. K.