fbpx

SDS, NSi in SMC vložile novelo Zakona o štipendiranju, ki bo tudi šahistom in športnikom omogočila pridobitev Zoisove štipendije

 

Poslanske skupine SDS, NSi in SMC so vložile novelo Zakona o štipendiranju. Novela zakona bo omogočila, da Zoisovo štipendijo pridobijo poleg dosedanjih upravičencev tudi dijaki in študenti z najvišjimi športnimi in šahovskimi dosežki, ki imajo hkrati tudi odlične učne oziroma študijske dosežke.

Predlagatelji zakona menijo, da je dosedanja ureditev diskriminatorna do športnikov in šahistov, ki dosegajo odlične učne rezultate in so hkrati izjemni športniki in šahisti. Zaradi svojih obveznosti, ki jih imajo s treniranjem, da lahko posežejo po medaljah na državnih in mednarodnih tekmovanjih, po navadi nimajo dovolj časa in možnosti, da bi se udeleževali še tekmovanj na drugih področjih. Če ob svojih športnih in šahovskih aktivnostih ne dosežejo še enega izmed zgoraj navedenih dosežkov, ne morejo pridobiti Zoisove štipendije niti v primeru, če bi imeli povprečno oceno 5 oz. 10 in bili svetovni prvaki.

To je nesprejemljivo, ker vrhunskim športnikom odrekamo možnost pridobitve Zoisove štipendije. Popolnoma neutemeljeno je, da npr. dijak s povprečno oceno 4,9 ali študent s povprečno oceno 9,0, ki je hkrati tudi dobitnik športne medalje, ne more pridobiti Zoisove štipendije samo zato, ker se športni dosežek ne šteje kot izjemni dosežek. Na drugi strani pa lahko štipendijo pridobi oseba, ki ima ravno takšne ocene in je objavila umetniško delo, ki je dobilo vsaj dve pozitivni strokovni kritiki ali je dosegla izjemni dosežek na področju poklicnega izobraževanja.

Do celotnega predloga novele Zakona o štipendiranju lahko dostopate tukaj.

Sara Kovač