fbpx

SDS predlaga spremembe zakona za varnost prostovoljnih in poklicnih gasilcev na naših cestah

Foto: SDS

Po predlogu zakona, ki ga je SDS vložila v parlamentarni postopek, bi v primeru naravnih in drugih nesreč in ob vpoklicu prostovoljnih gasilcev oz. dodatnih poklicnih gasilcev, tisti gasilci, ki bi se klicu odzvali in odšli od doma do zbirnega mesta, imeli pravico namestiti na avto modro luč in uporabiti svetlobni in zvočni signal, s katerimi bi obvestili vse, da so na nujni vožnji.

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na novinarski konferenci predstavil predlog zakona o dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa za večjo varnost prostovoljnih in poklicnih gasilcev, ki ga je poslanska skupina SDS danes vložila v parlamentarni postopek.

V tujini imajo gasilci pravico do uporabe signalov
Grims je uvodoma dejal, da imajo prostovoljni gasilci, pa tudi poklicni gasilci, ki v trenutku nesreče niso v službi, v naših sosednjih državah možnost, ko so vpoklicani, pravico do uporabe signalov, da so na nujni vožnji. “V Sloveniji te signale določa zakon in naš predlog je usklajen z že veljavnim zakonom, torej gre za uporabo modre luči s sireno,” je dejal Grims.

Grims je še povedal, da predlog zakona, ki ga je poslanska skupina SDS vložila v postopek, predvideva, če bi v primeru naravnih in drugih nesreč prišlo do vpoklica prostovoljnih gasilcev oz. poklicnih gasilcev, ker bi prišlo do nesreče takšnih razsežnosti, da bi bil potreben vpoklic, bodisi dodatne izmene ali celotne poklicne enote, takrat bi tisti gasilci, ki bi se klicu odzvali in odšli od doma do zbirnega mesta, imeli pravico namestiti na avto modro luč in uporabiti svetlobni in zvočni signal, s katerimi bi obvestili vse, da so na nujni vožnji.

“To bi bilo tako v interesu tistih, ki bi v danem trenutku potrebovali pomoč, saj bi ta prišla hitreje, pri vožnji pa to pomeni dodatno zaščito gasilcev na nujni vožnji z njihovimi osebnimi vozili, ker bi bili vsi ostali udeleženci v prometu obveščeni, da gre za nujno pot. Po drugi strani pa bi v tem primeru šlo tudi za zaščito gasilcev. Zato sem trdno prepričan, da je rešitev, ki jo predlagamo, ustrezna,” je povedal Grims in dodal, da je zakon napisan tako, da zajema tako prostovoljne gasilce kot tudi poklicne gasilske enote ob vpoklicu in omogoča prilagodljivost. “To sicer ne pomeni, da bi kar vsi prejeli takšno pooblastilo in modro luč, ampak bi o tem odločil poveljnik občinske gasilske enote na podlagi občinskega načrta aktiviranja gasilcev oz. alarmiranja. Na takšen način bi se lahko odločili, kateri gasilci to dobijo prvi, kateri kasneje oz. kdo je do tega upravičen in kdo ne,” je podrobnosti zakona pojasnil poslanec SDS.

Ob tem je dodal, da zato, da ne bi prihajalo do napak ali zlorab, v zakonu predvidevajo, da bi vsak s pravico do uporabe modre luči moral najprej opraviti ustrezno izobraževanje, o čemer bi odločil poveljnik občinske gasilske enote na osnovi načrta alarmiranja.

“Vsak bi opravil tudi izobraževanje, vsebino katerega bi s pravilnikom določilo pristojno ministrstvo,  v osmih dneh po uspešno opravljenem izobraževanju pa bi mu poveljnik izdal ustrezno pisno potrdilo in material, tako da bi lahko to uporabljal,” je povedal Grims.

Osebno meni, da je glede preprečitev zlorab zelo dober predlog podal Nejc Štremfelj iz kranjske poklicne gasilske enote, ki je na nek način tudi pobudnik ideje, to pa je, da bi bil tako imenovani ‘modri modul’ ob vključitvi preprosto vezan na GPS-sistem. “S tem bi rešili dve stvari: točno bi se vedelo, kdaj se modra luč vključi in bi bile onemogočene zlorabe in kot drugo bi tisti, ki bi v dežurnem centru spremljal prihod dodatnih prostovoljnih gasilcev ali poklicnih gasilcev v gasilsko enoto, točno vedel, kje se kdo nahaja, kako hitro napreduje in kdaj bo enota ustrezna in popolnjena ter kdaj bo lahko startala v polni opremi ljudem na pomoč,” je še povedal Grims.

Poslanec SDS je tudi pojasnil, da je zakon vložen po rednem postopku in da tako druge poslanske skupine lahko dodajo še kakšno dodatno možnost ali rešitev, “vendar menimo, da to niti ne bo potrebno, ker je naš predlog rešitve zelo ustrezen in kaj več ni treba dodati”. Nazadnje je Grims še dejal, da je predlog zakona dobro darilo gasilcem za veliko noč, “saj opravljajo izjemno plemenito poslanstvo, za katerega tvegajo tudi svoja življenja”.

Predlog zakona se nahaja tukaj.

A. R.