fbpx

SDS s predlogom dopolnil za ureditev področja bančništva

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog dopolnil zakona o bančništvu, po katerih bi Državni zbor lahko dostopal do vseh podatkov v državnih bankah. Banka Slovenije je bila že pozvana, naj posreduje določene podatke o stanju v bančnem sistemu, vendar odgovornosti v zvezi s temi podatki niso mogli ugotoviti.  Državni zbor je danes pretresel tudi dopolnilni predlog NSi, s katerimi želi uvesti kriterij slabih posojil za izbiro vodilnih v bankah.

“Cilj predlaganega zakona je pridobiti ustrezne podatke, ki bodo Državnemu zboru omogočile sprejetje učinkovite bančne zakonodaje, s katero bodo preprečili  izvajanje nepravilnosti in neučinkovitosti v bančnem sistemu,” so izpostavili v SDS. Cilj je razkritje odgovornosti tistih, ki so sodelovali pri kopanju bančne luknje. SDS predlaga, da bi bili bančni podatki, ki so zaupni, dostopni Državnemu zboru in njegovim delovnim telesom, če se ti nanašajo na banko, ki je prejela državno pomoč ali je bila deležna ukrepov po zakonu o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank.

Leta 2013 je bila izvedena druga sanacija bančnega sistema, ki je davkoplačevalce stala več kot pet milijard evrov. Po dopolnilnem predlogu SDS bo lahko Državni zbor pregledal podatke o bankah, ki so prejele državno pomoč.

Ugotavljajo, da je Državni zbor  od Banke Slovenije doslej že zahteval določene podatke o stanju v bančnem sistemu, vendar se iz njih ni dalo ugotoviti odgovornosti Banke Slovenije, članov nadzornih svetov in uprav, ki so podpisovali in dajali kredite brez ustreznih jamstev, temveč pogosto na podlagi prijateljskih, klientelističnih in političnih povezav.

Zakonodaja, ki ureja nadzor nad delovanjem bančnega sistema, je  pomanjkljiva, poudarjajo  v SDS.

B. J., STA