fbpx

SDS s slavnostno akademijo obeležuje 27. obletnico

Foto: STA

SDS bo danes na slavnostni akademiji na Bledu praznovala svojo 27. obletnico, ki je sicer 16. februarja. Na njej bo osrednji govornik predsednik SDS Janez Janša, podelili pa bodo tudi priznanja stranke za lansko leto.

Slovenska demokratska stranka je kot novonastala politična stranka slovenske pomladi nepretrgoma – od njenega začetka do danes – igrala pomembno vlogo. Že v zgodnjem obdobju slovenske demokratizacije sta bili SDZ in SDSS, njeni predhodnici, ključni akterki demokratizacije. Nadalje si težko predstavljamo slovensko politično življenje v tranziciji brez SDS, je na spletni strani stranke zapisal Milan Zver.

Začetki stranke segajo v leto 1987, ko je bil 9. decembra v znani litostrojski stavki ustanovljen iniciativni odbor za ustanovitev Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS). Dobro leto zatem, 16. februarja 1989, je bila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani zveza tudi formalno ustanovljena, njeno vodenje pa je prevzel sindikalist France Tomšič.

Novembra 1989 – na tretji volilno-programski konferenci SDZS – je Tomšiča na predsedniškem mestu zamenjal Jože Pučnik. Na tretjem kongresu stranke maja 1993 pa je predsednik postal Janez Janša, ki stranko vodi še danes. Stranka se je septembra 2003 iz Socialdemokratske stranke Slovenije preimenovala v Slovensko demokratsko stranko, so zgodovino stranke strnili na STA.

Največji uspeh je dosegla leta 2004, ko je z 29,08 odstotka glasov zmagala na volitvah in prevzela vodenje vlade. Danes je z 21 poslanci druga največja parlamentarna stranka, ima pa tudi tri evropske poslance.

A. D., STA