fbpx

SDS: “Skrajni čas, da storimo enoten zrel civilizacijski korak, da vsi skupaj obsodimo vse tri totalitarizme”

Josip Broz TIto in Adolf Hitler (vir: twitter)

Poslanci SDS so v DZ vložili zahtevo za izredno sejo, na kateri bi obravnavali predlog deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. S predlagano deklaracijo bi DZ izrekel spoštovanje vsem žrtvam totalitarnih režimov ter se pridružil skupnim prizadevanjem, izraženim v resoluciji, so navedli pobudniki in dodali, da je ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne, 70. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic in 24. obletnici genocida v Srebrenici “skrajni čas, da storimo enoten zrel civilizacijski korak, da vsi skupaj obsodimo vse tri totalitarizme”.

V SDS so predlog o podpori omenjeni resoluciji, ki jo je Evropski parlament sprejel aprila 2009, v DZ tokrat podali že četrtič. Poslanci so dosedanje tri predloge večinoma zavrnili z obrazložitvijo, da se je DZ z resolucijo že seznanil oktobra 2009 in da zato ni potrebe, da ji izreka še posebno podporo.

Obsodba treh totalitarizmov je zrel civilizacijski korak
V SDS pa menijo, da zavračanje izrecne podpore resoluciji pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo, ter da se do zdaj še ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, med njimi tudi ne komunizma. S podporo predlagani deklaraciji bi DZ Slovenijo pridružili evropski zavesti o totalitarizmih, “saj bo le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov, brez delitve na vaše in naše“, so prepričani.

Po navedbah SDS je ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne, 70. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic in 24. obletnici genocida v Srebrenici “skrajni čas, da storimo enoten zrel civilizacijski korak, da vsi skupaj obsodimo vse tri totalitarizme”.

V resoluciji je Evropski parlament izrazil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. Hkrati je obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritativni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom je izrazil sočutje in razumevanje, poroča STA. Z omenjeno resolucijo je Evropski parlament razglasil 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

C. Š.