fbpx

SDS zahteva izredno sejo: Državni zbor naj odloči, ali je zakon o RTV res treba sprejemati po nujnem postopku

Državni zbor (Foto: STA)

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je v petek v državni zbor vložila zahtevo za ponovno odločanje o odločitvi kolegija o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija. O njej bo danes na izredni seji odločal DZ. Sledila bo nujna seja odbora DZ za kulturo, na kateri bodo obravnavali vladni predlog novele zakona o RTVS in predlog SDS za dopolnitev zakona o medijih, poroča STA.

V poslanski skupini SDS so prepričani, da predlog novele zakona ne ustreza poslovniškim kriterijem za obravnavo po nujnem postopku. Ta določa, da lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku, kadar sprejema zakon, nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države. Predlog novele je po njihovem mnenju precedens v zgodovini naše države, ogroža pa demokratične temelje zakonodajnega odločanja in grobo posega v neodvisnost in ustroj javne radiotelevizije.

Skladno s predlogom novele zakona o RTVS, s katerim želi vlada depolitizirati zavod, bi vodenje, upravljanje in nadzor namesto zdajšnjima programskemu in nadzornemu svetu prepustili enotnemu svetu RTVS. Tako bi zaposleni iz svojih vrst izbrali pet članov sveta, preostalih 12 članov pa bi na podlagi izvedenih javnih pozivov imenovali italijanska in madžarska narodna skupnost, predsednik države, DZ, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Nacionalni svet za kulturo, Olimpijski komite Slovenije, Informacijski pooblaščenec, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja ter varuh človekovih pravic. DZ bi imenoval samo dva člana, medtem ko jih v 29-članski programski svet zdaj imenuje 21.

Javni zavod bi po tem predlogu vodila in upravljala uprava, ki bi jo sestavljali štirje člani in vodil predsednik uprave. En član uprave bi bil delavski direktor. Obstoječim mestom direktorjev radia in televizije pa bi dodali mesto direktorja digitalnih vsebin.

Tanja Brkić