fbpx

SDS želi z novelo zakona o prikritih vojnih grobiščih končati diskreditacijo žrtev

Rov Sveta Barbara v rudniku Huda Jama. Ali si Dejan Babosek tako predstavlja dialog z političnimi nasprotniki?(Foto STA)

V Sloveniji se pri izkopih množičnih grobišč iz časa povojnih pobojev še vedno ne upošteva načel kazenskega prava. Slovenska država zavestno izvaja diskreditacijo žrtev, saj jim je ob izkopih pogosto namenjena samo ena krsta, žrtve niso deležne dostojnega pokopa. V SDS želijo z novelo zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev končno ustaviti tiste, ki namerno ovirajo identifikacijo mrtvih in ugotavljanje krivcev. V parlamentarno proceduro so jo vložili danes.

Pri aktualnih izkopih posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev se že dlje časa kaže neučinkovitost slovenske pravne države; posmrtni ostanki ne predstavljajo dejstva, na podlagi katerega bi se lahko začel kazenski postopek ugotavljanja vzroka smrti žrtev in krivcev za njihovo smrt.

Glavni razlog za to tiči v 9. členu omenjenega zakona, ki omogoča t. i. diskrecijsko pravico, da se kazenski postopek sploh ne začne. Obstoječi zakon tako dejansko povojne poboje izvzema iz sistema kazenskega prava in jih prepušča diskrecijski odločitvi komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč in organov pregona.

SDS zahteva obvezno sodelovanje organov odkrivanja in pregona, pa tudi sodstva
Kot so ob vložitvi novele danes poudarili v SDS, želijo s tem zagotoviti, da bodo v postopkih izkopavanja posmrtnih ostankov oz. potrjevanja morišč obvezno in aktivno sodelovali organi odkrivanja in pregona ter sodstvo. “Gre za izrazito negacijo pravne države in kršitev načela, da smo pred zakonom vsi enaki in da velja pravo (kazensko pravo) za vse enako,” so zapisali v izjavi za javnost.

Neverjetno je, da se v Sloveniji, članici Nata in Evropske unije, žrtev povojnih pobojev še vedno ne obravnava enako, kot druge umorjene, čeprav je to praksa zahodnih držav že desetletja. Socialistična miselnost v nekaterih strankah leve vladajoče koalicije je še vedno tako trdno zakoreninjena, da se o teh temah v državnem zboru sploh ne želijo pogovarjati. Takšna sprenevedanja so za SDS nedopustna, z novelo jih želijo enkrat za zmeraj odpraviti zakonsko. Če bodo uspešni, bodo žrtve po zavarovanju dokazov, ki bo moralo potekati hitro in učinkovito, le deležne dostojnega pokopa.

V Srebrenici krsta za vsako žrtev, v Sloveniji ena za celotno grobišče
Ker odgovorni za povojne poboje na Slovenskem večinoma niso več živi, predlaga SDS po načelih enake obravnave začetek kazenskega postopka in ugotavljanja odgovornosti, saj gre za kazniva dejanja, ki ne zastarajo in so bila inkriminirana s takrat veljavno Ženevsko konvencijo. Kot lep primer pri SDS navajajo dogodke v Srebrenici, kjer se je leta 1995 zgodil genocid nad muslimanskim prebivalstvom. “Organi pregona so ugotavljali kazensko odgovornost zločincev, zločin so obsodili in izvedli identifikacijo mrtvih,” poudarjajo v največji opozicijski stranki. V Srebrenici je bila vsaka žrtev identificirana in pokopana v svoji krsti, medtem ko v Sloveniji skupinam žrtev še vedno namenijo le eno krsto.

L. S.