fbpx

Se bo tiha večina zbudila? Danes se začenja predčasno glasovanje na predsedniških volitvah

Foto: iStock

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležili volitev predsednika republike, lahko svoj glas za enega od devetih predsedniških kandidatov oddajo na predčasnem glasovanju. To bo potekalo od danes do četrtka.

Volišča za predčasno glasovanje bodo odprta od danes do četrtka med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Predčasne volitve bodo potekale tudi na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika, ter na sedežu Občine Bled.

Volivci lahko na predčasnem glasovanju glasujejo le na tisti upravni enoti, na območju katere imajo stalno prebivališče, sicer pa je glasovanje povsem enako kot na dan volitev. S seboj morajo prinesti osebni dokument in se podpisati v volilni imenik.

Glasuje se tako, da se obkroži številko pred imenom kandidata, ki bodo na glasovnici navedeni v naslednjem vrstnemu redu:
Suzana Lara Krause (SLS),
Angelca Likovič (Za otroke),
Maja Makovec Brenčič (SMC),
Boris Popovič (Slovenija za vedno),
Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija),
Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca),
Borut Pahor (neodvisni kandidat),
Ljudmila Novak (NSi)
in Romana Tomc (SDS).

V četrtek pa se bo iztekel rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih omnia.

Prav tako do četrtka je mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu. Volivce, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bodo mogli priti na volišča, bo v nedeljo na domu obiskal t. i. leteči odbor. Isti dan se izteče tudi rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

Prav tako do četrtka morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, to sporočiti okrajni volilni komisiji.

D. Č., STA