fbpx

Še ena prazna obljuba nove vlade – namesto brezplačne šolske prehrane bo s septembrom še dražja

slika je simbolična

Vlada Roberta Goloba je še nedavno obljubljala, da bo v šolstvu uvedla brezplačno prehrano za vse učence in dijake in ko se je bližal čas odločitev, po poročanju N1 niso želeli komentirati napovedi o ceni prehrane, predvidene za začetek novega začetka leta. Zdaj je jasno – to je bila prazna obljuba. Ne le da ne bo brezplačna, tudi po enaki ceni ne bo zagotovljena. Nasprotno – še dražja bo!

Med prioritetami aktualne vlade v koalicijski pogodbi naj bi bila zapisana tudi njihova zaveza, da bo vsem učencem in dijakom zagotovila brezplačno šolsko prehrano. Zapisali naj bi, da “v Sloveniji 21. stoletja ni nobenega upravičenega razloga, da bi bil katerikoli otrok lačen”. To pa glede na današnje napovedi ostaja le zapis na papirju. S 1. septembrom se bo cena šolske prehrane namreč še dodatno zvišala.

Še nedavno naj bi glede načrtovanja brezplačne šolske prehrane, kar se tiče osnovnih šol, na vprašanja javnega medija odgovarjal poslanec Gibanja Svoboda Darko Krajnc, ki naj bi zatrjeval, da stremijo k zagotavljanju zdrave prehrane, brezplačnih vseh obrokov, kosil, malic in zajtrkov, vsega, ker je zajeto v šolski prehrani. Krajnc medtem ni odgovoril na vprašanje, koliko denarja bo s strani nove vlade dejansko namenjeno brezplačnim obrokom, je pa zagotavljal, da bodo pomagali ljudem v času krize. Glede na napovedi zvišanja cen šolskih malic in kosil s prvim septembrom se je (ponovno) izkazalo, da je bila to le ena prazna obljuba več, kar pa vedno bolj ugotavljajo tudi tisti, ki so novi vladi dali svoj glas. Napoved je sprožila val vprašanj, kot je spodnje “Ja Tanja, kaj pa zdaj to, kaj pa obljube o brezplačni malici/kosilu?” je zapisal eden od uporabnikov Twitterja in Tanjo Fajon pozval k odgovoru.

https://twitter.com/KravanjaAles/status/1539897414492082176?s=20&t=IyjbT73NAMJM6MTy25kt6A

Številne šole so pred novim šolskim letom napovedale podražitev kosil, dvig pa naj bi uskladile različno, odvisno od subvencioniranja posameznih občin. Cena naj bi bila določena pred samim začetkom šolskega leta. Ceno šolske malice za otroke in dijake je določilo s postavko ministrstvo za šolstvo, v letošnjem letu je ta znašala 90 centov oziroma 2,73 evra, medtem ko ceno kosil vsaka šola lahko določa sama zase.

Spomnimo, da je brezplačno šolsko prehrano za vse dijake leta 2008 uvedla vlada Janeza Janše, a ga je dve leti kasneje vlada Boruta Pahorja spremenila tako, da je subvencijo za prehrano razširila na področje osnovnih šol, hkrati pa ukinila 100-odstotno subvencioniranje dijaške prehrane.

Tanja Brkić