fbpx

Še ena zdravstvena katastrofa – 23 splošnih kranjskih zdravnikov podalo odpovedi delovnega razmerja!

Foto: STA

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je sporočil, da so danes prejeli 23 odpovedi splošnih zdravnikov. S tem so se uresničile napovedi zdravnikov, da bodo s 1. aprilom odpovedali pogodbe o zaposlitvi, če pristojni ne bodo poskrbeli za ureditev razmer, v katerih bodo lahko svoje delo opravljali kakovostno in varno.

Razmere v zdravstvu postajajo tako nevzdržne, da so splošni zdravniki Osnovnega zdravstva Gorenjske vložili odpovedi delovnega razmerja. Ker je odpovedni rok  po zakonu 60 dni, imajo pristojni do takrat čas, da rešijo zaplet, sicer bodo morali s koncem maja izdati sklepe o odpovedi, je pojasnil Veternik.

Računamo, da se bo situacija v tem mesecu skušala rešiti. V petek je bil na obisku minister, kjer smo izmenjali mnenja. Sugestije z naše strani so bile, naj skuša minister aprila razrešiti vsaj del pogojev, ki so jih zdravniki postavili,” je dodal.

Zdravniki od ministrstva za zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pričakujejo sprejetje standardov in normativov na podlagi strokovnih usmeritev. Najbolj jih jezi zadnji splošni dogovor, po katerem bi morali v Kranju, kjer so že sicer preobremenjeni, sprejeti več bolnikov kot drugod, in sicer za 2.700 glavarinskih količnikov, poroča STA. Zahtevajo, da v veljavi ostane normativ 1.895 glavarinskih količnikov, na daljši rok pa naj se ta zniža na 1.500, kakršna je tudi strokovno določena norma.

C. Š.