fbpx

Še pomnite? Šarčeva politična akcija iz leta 2007, ko je služil javni RTV-hiši – in kdo je ženska, ki je bila z njim takrat in danes

Marjan Šarec (Foto: STA)

Še pomnite, Marjan Šarec je predsednik vlade, ki bo predsedovala Svetu EU, pa pred evropskim parlamentom ni upal nastopiti in predstaviti slovenske vizije predsedovanja Svetu EU leta 2021.

Ker Marjana Šarca očitno v mednarodnih zadevah vodi nek glas množice ali pa pač domača politična preigravanja. To je jasno, ko njegovo ime najdemo na 118. mestu med podpisniki, ki so leta 2007, tik preden je Slovenija leta 2008 prvič predsedovala Svetu EU, svoje ime postavili pod zapis, ki so ga razposlali na 320 naslovov v Sloveniji in tujini, z njim pa so takratno slovensko vlado, ki jo je vodil Janez Janša, sramotili v tujini, zaradi česar so si prislužili tudi kazensko ovadbo zaradi obrekovanja in sramotitve države.

Marjan Šarec: od komika do anekdote
Marjan Šarec se je leta 2007 pod peticijo podpisal kot sodelavec RTV Slovenija. Torej je svoje politično delovanje izvajal kar kot uslužbenec, plačan iz državnega proračuna.

Kar nekoliko paradoksalno pa je, da je Marjan Šarec, čigar igralsko kariero so zaznamovali šovinistični, ali če želite do žensk sovražni nastopi, v katerih je papagajsko ponavljal recitacije “Baba je žaba, žaba pa še člouk ni”, in se v mikrofon drl “Babe zoprne,” svoj mandat predsednika vlade začel z napadom na medije, ki so do njegove politike kritični – in to tako, da je podjetjem v državni lasti trkal na vest, naj postanejo “družbeno odgovorna” in oglašujejo selektivno, ne po dosegih bralcev, ampak je Marjan Šarec, ki bo za Slovence zmeraj ostal šovinist Ivan Serpentišek, po vladni spletni strani pisaril: “Želim opozoriti, da sovražne vsebine, med katerimi velja izpostaviti najmanj homofobijo in rasizem, zastrupljajo družbo, vanjo vnašajo razdor in le spodjedajo že tako krhka strpnost in sožitje. Meja dopustnega, že zdaj pogosto zabrisana, tako še bolj bledi. Res hočemo, da sprejemljivo postane prav vse?“ Kot da ni družbe z babami zoprnimi, plačan iz proračuna ali od nastopov, za katere nikoli ni pokazal računa, in še zdaj ni jasno, ali je vse sploh prijavil finančni upravi, zastrupljal sam?!

Ste pozabili, kaj je famozna peticija F571 sploh bila? Marjan Šarec, ki kot predsednik vlade ne pritiska zgolj na medije, ki ga ne hvalijo, ampak tudi na državna podjetja, ki sledijo svojim poslovnim ciljem, oglašujejo v medijih, ki dosežejo veliko ljudi, hkrati pa, če pogledamo s Šarčevimi očmi, z oglaševanjem ohranjajo pluralnost slovenskega prostora, je leta 2007 podpisal peticijo, v kateri je v drugi povedi pisalo: “Slovenske novinarke in novinarji obtožujemo predsednika vlade Janeza Janšo omejevanja medijske svobode.”

Leta 2007 sta skupaj podpisala, danes skupaj vladata
Ampak, nerodnosti se vedno vrnejo, ko jih najmanj potrebuješ, in tako, dve leti pred predsedovanjem Svetu EU in leto po tistem, ko je Marjan Šarec na državnozborskih volitvah s stranko LMŠ, ki ji predseduje, osvojil 13 poslanskih mandatov, SDS, ki ji predseduje Janez Janša pa skoraj dvakrat toliko, 25 poslanskih sedežev, je nastopil trenutek, ko skuša Marjan Šarec v Evropsko komisijo poslati človeka, Janeza Lenarčiča, za katerega nima podpore niti v lastni koaliciji in za katerega v vladi ni glasovala druga največja vladna stranka.

Celoten seznam podpisnikov peticije iz leta 2007 najdete na Wikipediji na povezavi. Na tem mestu bomo osvetlili zgolj tiste, ki so podpise očitno unovčili in danes vladajo s podpisnikom št. 118, Šarcem:

16. Nika Repovž, Radio Slovenija – danes je Nika Benedik in je svetovalka v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca.

50. Denis Sarkić, Vest – danes tiskovni predstavnik vladne stranke SD.

54. Boštjan Lajovic, TV Slovenija – danes vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za infrastrukturo pri predsednici vlade stranke SAB Alenki Bratušek.

86. Sven Berdon, Dnevnik – danes v službi za odnose z javnostmi Vrhovnega sodišča RS.

98. Tina Čuček, POP TV – danes pooblaščena oseba za posredovanje informacij medijem pri državni Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije

146. Franco Juri, Dnevnik, Radio KP – je bil leta 2008 izvoljen za poslanca na listi stranke Zares, na naslednjih volitvah leta 2011 pa so mu volivci odrekli podporo. Službo je dobil v Pomorskem muzeju v Piranu, kjer je direktor.

201. Polona Križnar, POP TV – Finance so poročale, da jo je današnji minister za zdravje Aleš Šabeder lani, ko je bil direktor ljubljanskega UKCL, zaposlil kot piarovko – prej pa je to v vladi Mira Cerarja počela za Anjo Kopač Mrak, ko je bila ta ministrica za delo.

207. Jure Brankovič, POP TV – danes vodja službe za odnose z javnostmi v UKCL.

243. Simon Kardum, samostojni novinar – postal je direktor Kina Šiška.

…..

In še in še …

Skupno fotografijo podpisnikov št. 16. Nike Repovž in št. 118. Marjana Šarca najdemo na vladnih spletnih straneh. On je predsednik vlade, ona njegova svetovalka. Sivolasca na drugi strani mize pa najbrž tudi prepoznate? (Foto: vlada.si, Nebojsa Tejic/STA)

Andrej Žitnik